Klaas Wels in actie al coach van MVV.
Klaas Wels in actie al coach van MVV.

Drukke tijden voor Klaas Wels als technisch directeur bij TOP Oss

Sport Sport 395 keer gelezen

Geboren en getogen Schijndelaar uit de Hoevenbraak, Klaas Wels (48), keert dit jaar na een kort avontuur als trainer bij MVV Maastricht terug bij TOP Oss als technisch directeur voor onbepaalde tijd. “Ik ken hier de mensen en de club van haver tot gort.”

Door: Cis van Pinxteren

Na een voetbalcarrière als verdediger bij onder meer RKSV Schijndel en een maatschappelijke baan bij de SNS-bank te Schijndel coachte Wels z’n eerste jeugdteam in Schijndel. Wels: “Ik leerde daar met name dat spelplezier bij spelers belangrijk is en dat je als trainer héél creatief moet omgaan met situaties. Je kunt zoveel voorbereiden, op het veld loopt het vaak anders.” Vervolgens werkte hij van 2008 t/m 2022 achtereenvolgens als stagiair, assistent-trainer en hoofdtrainer in Oss. Wels: “Ik ken hier de mensen en de club van haver tot gort. De technisch directeur (TD) moet hier een beter sportklimaat creëren qua faciliteiten en de selectie kwalitatieve impulsen (transfers) geven.”

Prachtig sportpark
Hij volgt RKSV Schijndel nog op de voet. “Ik ging afgelopen seizoen één keer naar het eerste kijken op dat prachtige sportpark, het kampioenschap is erg mooi voor de club. Ze hebben het met veel eigen jeugd en een Schijndelse staf gedaan, hopelijk kunnen ze een goede rol spelen in de Tweede Klasse.”

No-nonsens trainer
Toen MVV eind maart onderaan in de Keuken Kampioen divisie stond moest Wels het veld ruimen bij de Maastrichtse club, hij gaat niet in waarom maar heeft wel veel geleerd. Blummel: “We hadden als spelersgroep vertrouwen in hem alleen moest hij het veld ruimen vanwege mindere resultaten. Het verrast me dat hij nu technisch directeur is geworden, ik dacht dat hij bij een andere club weer hoofdtrainer zou worden.” Blummel ervaarde zijn Schijndelse oud-coach als een duidelijk aanwezige, aanvallende, directe no-nonsens trainer met een visie. “Ik vond het prettig om met hem samen te werken mede vanwege zijn directheid. Ik neem dan sneller dingen op. Hij heeft me geleerd dat ik meer mijn fysiek moet gebruiken in duels en dat ik de jongere jongens meer op sleeptouw mag nemen.” Wels werd eveneens verrast dat de rol van TD op zijn pad kwam, alleen bij TOP Oss zou hij deze rol op het moment willen vervullen vanwege z’n verleden bij de eerstedivisionist.

Drukke weken
Voor hem zijn dit de drukste weken van het seizoen, hij zoekt nog een linker centrale verdediger, een rechtermiddenvelder en een spits. Wels: “Wat belangrijker is dan geld en spelers kopen is het idee wat de club uitdraagt naar de toekomst. TOP Oss investeert meer in randvoorwaarden zoals een goede technische staf, video-analyse apparatuur, performance trainers, voeding en krachttraining.” Onder leiding van Wels wil de club bijvoorbeeld een scoutingsapparaat en specifieke krachttraining per speler ontwikkelen. De Gier werkte bij Almere City naast coach ook tegelijkertijd als technisch directeur. “Ik weet dat MVV een soortgelijk budget had vorig jaar als Den Bosch, je moet dan roeien met de riemen die je hebt. Jammer genoeg presteerde hij minder bij MVV dan bij Oss, daar had Klaas het qua spelsysteem goed voor elkaar. Het belangrijkste is dat je als technisch directeur een groot netwerk hebt.” Wels gunt De Gier als collega het allerbeste. Het doel van TOP Oss komt volgens Wels neer op ontwikkelen qua club met hand in hand het spelplezier en presteren.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant