René van Hooren en Noortje Heijmans
René van Hooren en Noortje Heijmans Foto: Wiek van Lieshout

Eerste prokkelduo Meierijstad ooit daagt politiek uit voor gehandicapt vriendelijkere samenleving

Politiek Politiek 705 keer gelezen

SCHIJNDEL | Café-zaal ‘t Zuid heeft vandaag een primeur: het eerste prokkelduo van Meierijstad was stembureaulid. Het duo bestaat uit een stembureaulid met een handicap en een begeleider en moet de drempel voor gehandicapten kleiner maken om te stemmen en niet-gehandicapten voorlichten. 

“Gehandicapten zijn ook belangrijk voor de maatschappij en moeten gelijkwaardiger behandeld worden”, was in een notendop de missie van Noortje. Zij en Renée waren het prokkelduo dat door de organisatie Prokkel is samengesteld voor de verkiezingen. Renée werkt voor gehandicapten.nl en Noortje werkt sinds kort niet meer bij de dagbesteding van Cello (zorginstantie voor mensen met verstandelijk beperking) maar als juf bij de peuteropvang Olleke Bolleke te Boxtel. Schijndel is volgens haar al op de goede weg met veel dagbestedingsplekken zoals zorgboerderijen, WSD en de nieuwe woningen in de Boschwegse kerk.

Uitdagingen
Een belangrijke aandachtspunt voor een grote diverse groep aan gehandicapten om goed te stemmen blijkt toegankelijkheid en leesbaarheid. De drempel moet bijvoorbeeld niet te hoog zijn voor rolstoelgebruikers, ruime stemhokjes en voor slechtzienden is er een speciale loep. Renée: “Wat mij opvalt is dat er weinig partijprogramma’s makkelijk te lezen zijn voor laaggeletterden. Ik daag iedere partij uit: maak een makkelijk leesbare versie van je verkiezingsprogramma via methodes zoals Taal voor allemaal.”

Het stembureau in ’t Spectrum is een van de meest toegankelijke van de gemeente. Een stemhokje is op de hoogte gemaakt van een rolstoelgebruiker. Desondanks bleek dat hokje vandaag te laag voor een scootmobiel gebruiker en het normale hogere hokje bleek te hoog.

Onderschatting
Renée merkt tijdens zijn werk dat gehandicapten te vaak onderschat worden. “Het is heel raar dat een ervaringsdeskundige gehandicapte niet volwaardig wordt betaald maar afgehandeld via een kortingsbon.” Kim, medewerker van Cello, beaamt dat gehandicapten meer kunnen dan anderen en zijzelf denken.

Noortje weet niet of er veel gehandicapten gekozen kunnen worden in gemeenteraden, ze hoopt wel dat Meierijstad hen zoals eerder gezegd mee laat tellen. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zijn er in honderd verschillende gemeentes nu prokkelduo’s, volgens Renée is het plan om bij de volgende verkiezingen in iedere gemeente minimaal één prokkelduo te hebben. “Prokkelduo’s zijn gericht om prikkelende ontmoetingen te creëren voor gehandicapten en niet-gehandicapten. Ik leer ook ontzettend veel van deze dag met Noortje. We moeten bewust worden om gehandicapten meer mee te laten doen en belangrijk zijn. Onbekend maakt onbemind, het confronteert ons, wethouders en ieder ander met de eigen blinde vlekken.” De burgemeester had volgens het prokkelduo belooft dat hij vandaag langs het stembureau zou gaan maar dat had hij in ieder geval vóór drie uur nog niet gedaan. Noortje en Renée waren erg enthousiast over de dag in ’t Zuid en willen als prokkelduo beslist tijdens de volgende verkiezingen weer meedoen.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant