Stephan op de foto met zijn twee tienerzonen.
Stephan op de foto met zijn twee tienerzonen.

‘Denen lijken erg veel op ons, maar er is één groot verschil’

Human Interest Human Interest 983 keer gelezen

DENEMARKEN | Er zijn nogal wat Schijndelaren uitgezworven over de hele wereld. Waarom wonen ze waar ze wonen. Waarom doen ze wat ze doen? En heel belangrijk: Hoe kijken ze terug op Schijndel? We proberen ze te vinden. Stephan Heessels reageerde op een eerder interview in deze krant. Hij zag hoe een Schijndelse inmiddels eigenaar is van een wijngaard in België en toen klom hij in de pen om te vertellen over zijn eigen leven, in Denemarken.

‘Van wie bende hij d’r inne?’
“Ik ben dus Stephan, oudste zoon van Elvira Sleutjes en Jo Heessels. Elvira is een heuse Schijndelse en mijn vader is geïmporteerd uit Sint-Michielsgestel. Zelf ben ik geboren op de eerste verdieping op de Heikantstraat, toen nog achter Jansen de Wit. Wij woonden boven en mijn oma beneden. Super gezellig voor mij, ook omdat mijn moeder nog zeven zussen in Schijndel had die regelmatig voorbij kwamen. Bovendien had mijn vader een broer en schoonzus: Pieter en Pauline Heessels, in dezelfde straat wonend met oudere kinderen die mij geregeld op sleeptouw namen. Ik heb heel gave herinneringen aan de Heikantstraat en Schijndel.”

Hoe ben je in Denemarken terecht gekomen?
“Na mijn studies kreeg ik een internationale baan. Ik woonde in verschillende landen zoals Indonesië en Noorwegen. Op weg naar Australië kreeg mijn vriendin Marianne, nu mijn vrouw, echter heimwee naar haar vaderland Denemarken. Zodoende vetrokken we meteen na ons huwelijk naar Aarhus in Denemarken, dat was in 1999. Aarhus is na Kopenhagen de tweede stad van Denemarken en is te vergelijken met Den Bosch. Het is wel iets groter, maar met een historische kern, veel natuur eromheen en het grote voordeel van ligging aan zee.”

Hoe bevalt het daar?
“Het leventje in Denemarken bevalt erg goed. We hebben inmiddels twee zonen: Adam en Simon. Alhoewel Denemarken qua oppervlakte net zo groot is als Nederland wonen er maar 5.5 miljoen mensen. Dat geeft veel meer ruimte en vrije natuur en geen files. Eigenlijk zijn er amper snelwegen. Eentje naar het noorden om richting Noorwegen te komen en halverwege kan je linksaf voor Kopenhagen of Zweden. De ruimte en de natuur, en het kleine bevolkingsgroepje, zorgen ervoor dat het hier niet druk is en vooral: niet haastig. De euro hebben ze ook nog niet. Ze kijken liever de kat even uit de boom en dat geeft erg veel stabiliteit in de hele samenleving. De levensstandaard is erg hoog. Het verschil tussen arm en rijk is duidelijk minder dan in andere landen ten zuiden van Denemarken. Het lijkt niets te betekenen, maar toch: er is minder criminaliteit en ook veel wederzijds respect. Het grappige hier zijn de tradities. De Denen hebben er veel. Vaste gerechten bij vaste feesten, of het Pasen is of Kerst, iedereen eet hetzelfde, elk jaar weer. En yes, de kerstboom staat in het midden van de kamer, anders kun je er niet omheen dansen!”

Lijken Denen op Nederlanders?
“In het algemeen lijken de Denen erg veel op de Nederlanders. Er is echter ook een dingetje waar een erg groot verschil zit: waar leg je de lat? Als Nederlander doe je mee aan het EK voetbal om te winnen. De Denen zitten daar heel anders in. Ze vinden het al tof om mee te doen. Het effect is dat de Denen mede daarom een erg blij volkje zijn. Hun verwachtingen worden nogal vaak overtroffen. Een kleine bevolking, die het doorgaans erg goed heeft, heeft het ook best gemakkelijk om schouder aan schouder te staan. Dat was een groot voordeel met Corona. Als de regering hier iets aanraadt, wordt dat ook trouw gedaan. Dan zet iedereen zich daar toe en draagt een steentje bij. De Deense regering was er vlug bij toen Corona de intocht deed. Thuiswerken, mondkapjes, grenscontroles en desinfecteren werd aangeraden en binnen 24 uur was dat geïmplementeerd, zonder morren of protesten. Het vlugge reageren en de saamhorigheid gaven het grote voordeel dat het aantal patiënten en overlijdens hier erg meeviel in vergelijking met andere landen. Al met al zit hier dus een tevreden Schijndelaar in Aarhus die hier volop van het leventje geniet (maar desondanks regelmatig nog in Schijndel op bezoek is).”

Ken jij of ben je een Schijndelaar die in het buitenland woont of werkt? Tijdelijk of permanent? Dan zou het leuk zijn om jou in deze rubriek terug te zien! Stuur dan een mail naar redactie@mooischijndel.nl

Er is veel natuur in Denemarken en daar geniet Stephan volop van.
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant