Afbeelding

Viering in de buitenlucht bij Sint Isidorus kapel

Historie 571 keer gelezen

SCHIJNDEL | Aanstaande zondag 5 mei vindt voor de Sint Isidoruskapel, bij zorgboerderij ‘t Binnenveld aan de Boxtelseweg nr. 5, weer een viering in de buitenlucht plaats. Iedereen is van harte uitgenodigd vanaf 10.15 uur. De dienst begint om 10.30 uur. De voorganger van de viering is pastor Jos van den Bosch. Alle aanwezigen worden bij het meezingen van de mooie, bekende liedjes ondersteunt door de geweldige zangeres Yvon Kanters. Dit jaar staat de dienst niet alleen in het teken van de heilige Isidorus, maar krijgen ook het tienjarig bestaan van de kapel en het thema vrijheid extra aandacht. Bij slecht weer wordt de dienst gehouden in de naastgelegen veldschuur. Na de viering is er een gezellig samenzijn, onder het genot van een kopje koffie of thee en een plakje cake.

Sint Isidorus van Madrid
De kapel aan de Boxtelseweg is genoemd naar de heilige Isidorus van Madrid. Isidorus is de patroonheilige van de boeren en het platteland. Hij was van eenvoudige komaf en deelde al wat hij bezat met anderen. Hij nam de tijd om te bidden en na te denken over het leven. Hij wilde altijd het goede doen. De kapel wil in navolging van Isidorus een rust- en gedenkplaats zijn voor iedereen die even tijd wil maken voor zijn of haar eigen intenties en gedachten. Om een kaarsje aan te steken, te onthaasten, je gedachten op een rijtje te zetten of om ruimte te geven aan je emoties; blij, boos, bang, bedroefd of beschaamd.

Tienjarig bestaan
De Isidoruskapel werd op initiatief van Caroline en Wilbert van Esch door vrijwilligers gebouwd. Tien jaar geleden werd de kapel geopend door de toenmalig burgemeester van Schijndel, Jetty Eugster. Kort nadat drie kerken in Schijndel/Wijbosch aan de dienst werden onttrokken opende de Isidoruskapel haar deuren. De drie ‘gesloten’ kerken schonken religieuze voorwerpen aan de pas opgerichte Stichting Sint Isidorus die ze op haar beurt in de kapel liet plaatsen. De kapel wil een herinnering aan het rijke Roomse leven in Schijndel zijn. In de viering van 5 mei krijgt het tienjarig jubileum extra aandacht.

Vrijheid
Omdat de viering valt op bevrijdingsdag wordt tijdens de dienst ook bijzondere aandacht besteedt aan het thema vrijheid. In deze tijd is leven in vrijheid niet meer vanzelfsprekend. De voorganger zal in de dienst aandacht besteden aan het harde werken op het land, de vrijheid die we moeten koesteren en het mededogen en barmhartigheid die we voelen voor mensen die leven in angst, onvrijheid en oorlog. De dienst wil verbinden en hoop geven. Aan het einde van de viering passeert een loopgroep met de bevrijdingsfakkel de Isidoruskapel op weg naar het centrum van Schijndel. Zij ontsteken aansluitend aan de viering het bevrijdingsvuur bij de kapel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant