Solexrace Schijndel krijgt in 2024 een vervolg.
Solexrace Schijndel krijgt in 2024 een vervolg. Foto: Bas Ulehake

Nieuw onderdeel tijdens Nederlands Kampioenschap Solexrace in Schijndel

Algemeen 1.204 keer gelezen

SCHIJNDEL | De voorbereidingen voor het zelfbenoemde Nederlands Kampioenschap Solexrace in Schijndel zijn in volle gang. Organisator Hans van de Braak laat weten dat de derde editie plaatsvindt op zaterdag 4 mei en op zaterdag 6 juli. Het belooft weer een spektakelstuk te worden. “Het zijn twee losse wedstrijden, maar als je Nederlands Kampioen wil worden moet je aan beide races meedoen”, aldus Van de Braak.

In Nuland zijn van 1987 tot en met 1992 solexraces georganiseerd. Bar ’t Leeuwke heeft 1987 een wisselbeker beschikbaar gesteld voor De Solex-Coureur van Brabant. De coureur die de snelste rondetijd van de dag op zijn naam zette kreeg de titel: De Solex-Coureur van Brabant. In 1992 ging de laatste beker naar Henk Oosterboek uit Wesepe. “Henk heeft hem nu geschonken aan Solex Race Brabant, de stichting achter het NK Solexrace in Schijndel. In 2023 is de wisselbeker beker gewonnen door Sonny Ruitenberg uit Sleeuwijk en deze zal vanzelfsprekend elk jaar opnieuw worden uitgereikt”, vertelt Hans.
Het circuit heeft een lengte van ruim 1600 meter, twaalf bochten en een wegdek zo vlak als een biljartlaken. Het ligt op een afgesloten terrein en is omringd door natuur. Hans: “Vorig jaar werd de wedstrijd pas in de laatste bocht beslist. Het was echt super spannend.”

Hans laat weten dat er in 2024 een paar nieuwe dingen worden toegevoegd naar het programma van het NK Solexrace. Hij legt uit: “ We vonden het een beetje saai. Er moet meer gezelligheid komen. Daarom gaan we nu ook iets doen voor de kleintjes. De plannen zijn er om drie springkussens te plaatsen en een activiteitentent met schmink, gratis popcorn en misschien nog wat meer leuke dingen. Daar gaan we hard mee aan de slag.”

Het afgelopen jaar werd de Solexrace voor teams georganiseerd. Deze wedstrijden vielen erg in de smaak. Een team bestaat uit een monteur en twee of drie rijders. Er worden op een wedstrijddag zes manches gereden van een half uur. Dit onderdeel keert sowieso terug tijdens de derde editie van de wedstrijd op de Leemputbaan in Schijndel. Maar er is meer laat Hans weten: “Het blijkt dat er ook behoefte is aan een soloklasse. De naam zegt het al, men kan individueel inschrijven zonder een teamgenoot. Welke vorm dit precies gaat krijgen, is nog niet bekend. We zijn bezig met het uitwerken van de plannen, maar één ding is zeker: de soloklasse komt er. De teams en soloklasse starten op zaterdag 4 mei en op zaterdag 6 juli gelijktijdig, maar worden apart geklasseerd”, besluit Van de Braak.

Nederlands Kampioenschap Solexrace voor teams:
2022
1e plaats: Van Heerbeek Solex Racing uit Middelbeers.
2e plaats: De Pruttelaers 2 uit Heesch.
3e plaats: Holland Drilling uit Loosbroek.

2023
1e plaats: De Klapsappers uit Sleewijk.
2e plaats: J.R.M. Racing Team uit Nistelrode.
3e plaats: Crazy Cross uit Bergeijk.

Alle deelnemers van vorig jaar worden aangeschreven. Geïnteresseerd om deel te nemen, maar nog niet eerder meegedaan? Mail of bel met Hans van de Braak via: solexracebrabant@gmail.com of 06-13914364. Deelnemen vanaf 12 jaar is mogelijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant