Hoofdkantoor Bolsius
Hoofdkantoor Bolsius Foto: Tom Hellings

Voorstellingen over Granaatweken en Bolsius

woensdag 28 september 2022 20:00

SCHIJNDEL | Op maandag 19 en woensdag 28 september 2022 verzorgt de Heemkundekring Schijndel een filmavond in de podiumzaal in ’t Spectrum. Beide avonden beginnen de voorstellingen om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur. Zowel leden als andere belangstellenden zijn van harte welkom om de voorstelling te bekijken. 

Omdat dit een extra en bijzondere activiteit is buiten het reguliere programma en dus ook extra kosten met zich mee brengt, vraagt de heemkundekring aan iedereen € 5,00 per persoon. Een toegangsbewijs kunt u kopen aan de podiumzaal tegen contante betaling. Pinnen is niet mogelijk.

Korte film over SchijndelWiki
SchijndelWiki is een digitale encyclopedie waarin de geschiedenis van Schijndel en zijn inwoners wordt beschreven en geeft iedereen de mogelijkheid zijn of haar kennis over Schijndel met elkaar te delen. Ze noemen hier een aantal voorbeelden van informatie die op de website te vinden zijn. ‘Kaarsen, Kousen, Klompen, Hopteelt, Kunst, Houtteelt, Steenfabrieken, Molens, Verenigingsleven en Onderwijs’.

Ooggetuigen van de Granaatweken
Vervolgens laten ze de documentaire zien over de Granaatweken in Schijndel ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Vooral tijdens deze Granaatweken van 17 september tot 23 oktober 1944 heeft de bevolking van Schijndel het oorlogsgeweld aan den lijve ondervonden. De vernielingen waren enorm. Deze documentaire geeft een indringend beeld over deze oorlogsperiode aan de hand van interviews van ooggetuigen en originele foto’s. Ook zijn er bijzondere beelden van Tonnie van Liempd uit Schijndel, piloot van de Fokker C-5 die is neergeschoten bij de Grebbenberg in Rheden. Deze film is gemaakt in 2019 in verband met de viering van 75 jaar Bevrijding.

Van kerkkaars tot theelichtje
Na de pauze wordt de film die de Heemkundekring Schijndel heeft gemaakt over 150 jaar Kaarsenfabriek Bolsius in Schijndel vertoond. In verband met Corona deze film nog niet eerder vertoond worden en beleeft daarmee zijn première. De fabriek werd in 1978 overgenomen door Anton Kristen. In 2007 is zijn zoon Vincent Kristen hem opgevolgd als directeur. In de film komen veel bekende beelden voorbij en verhalen over de familie Bolsius (Bertus en Frits) en de familie Kristen en oud-medewerkers. Een echte aanrader om te komen kijken naar zoveel historie van deze zo bekende kaarsenfabriek die zo veel voor Schijndel heeft betekent en dat nog steeds doet. Behalve de film heeft archivaris Eduard Thijssen in opdracht van de directie van Bolsius en met ondersteuning van de Heemkundekring een prachtig boek gemaakt met als titel: “In het Licht” over de geschiedenis van het familiebedrijf. Dit boek is te koop bij de Heemkundekring.

Locatie