Zaterdag 18 juni: Dag van de Componist
Zaterdag 18 juni: Dag van de Componist Foto: eigen fabrikaat

Dag van de Componist

zaterdag 18 juni 2022 13:00 tot 13:45

Het platform New Music NOW (www.newmusicnow.nlheeft dit jaar 18 juni uitgeroepen tot een nationale Dag van de Componist. Alle reden voor onze stadsbeiaardier én concertorganist van het Schijndelse Smitsorgel – Tommy van Doorn – om de schijnwerpers op Nederlandse beiaard- en orgelcomponisten te zetten. De volgende Nederlandse componisten komen tijdens het beiaardconcert aan bod.

13:00–13:45 uur: BEIAARDBESPELING door Tommy van Doorn.

De beiaardbespeling wordt geopend met de vierdelige Sonatine van Sjef van Balkom, de oud-beiaardier van ’s-Hertogenbosch. 

Daarna volgt Thema met variaties van Willem Vogel wat een compacte compositie is in een aansprekend idioom. Willem Vogel was actief als kerkmuziekcomponist, onder meer in de Oude Kerk van Amsterdam. 

De in Breda woonachtige componist Daan Manneke componeerde Wat zalmen op den avond doen voor het Jacob van Eyck-festival dat in 2021 in Heusden, ’s-Hertogenbosch en Drunen gehouden werd. Het werk incorporeert fragmenten van werk van Van Eyck. 

Mathieu Dijker was als kerkmusicus en componist in de omgeving Eindhoven actief. Hij componeerde in 1978  de vierdelige suite Campanae in Campina (‘klokken in de Kempen’).

Locatie