Afbeelding
Foto:

Documentaire “Schijndelse militairen in Nederlands-Indië”

zondag 15 mei 2022 12:00

SCHIJNDEL | Nederland en Indonesië delen een geschiedenis die teruggaat tot het begin van de zestiende eeuw. Eerst als handelsgebied en later als onderdeel van het koninkrijk onder de naam Nederlands Oost-Indië.

In 1949 kwam er een einde aan deze koloniale periode toen de republiek Indonesië onafhankelijk werd. Hier ging wel een periode van strijd aan vooraf. Meer dan 150.000 Nederlandse militairen werden overzee gezonden en kwamen terecht in een vreemd tropisch land vol chaos en geweld.

Uit Schijndel werden 150 jongemannen opgeroepen om, meestal als dienstplichtig militair, deel te nemen aan deze strijd. In deze documentaire vertellen ze hun persoonlijke verhalen. Over de lange zeetocht en de eerste kennismaking met de vreemde cultuur. Het prachtige landschap met vele vulkanen. Maar ook over de politionele acties, de beschietingen en zuiveringen. Over de kameraden die gewond raakten of sneuvelden. Een periode die diepe indruk heeft gemaakt op de rest van hun leven.

Toon Verhoeven maakte een documentaire over deze periode in Nederlands-Indië, welke op zondag 15 mei te bekijken is in ‘t Spectrum. 

Toegang tot deze documentaire bedraagt €7,50. Aanvang: 12.00 uur.

Reserveren kan hier: https://www.ticketview.nl/shop/spectrumschijndel?eventID=3056Locatie