Afbeelding
Foto:

Dansvoorstelling Sarah Prescimone bij Jan Heestershuis

zondag 15 mei 2022 14:00 t/m 16:30

SCHIJNDEL | Momenteel is in de beeldentuin de expositie Zeggingskracht in Brons, met beelden van de Bladelse beeldhouwer Peter Adams (1959) te zien. 

Beelden beweging meegeven is een vast thema in het werk van Adams. Dit wordt op zondag 15 mei extra benadrukt met een performance van choreografe Sarah Prescimone. Op het hele uur om 14.00, 15.00 en 16.00 uur, is er een moment waarop het gebeeldhouwde en het gedanste beeld samenvloeien tot een eenheid. De kunstenaar is de hele middag aanwezig om over zijn eigen werk te vertellen.

Wie de beelden van Peter Adams bekijkt, kan er niet omheen. Altijd is er beweging. Altijd zijn er vloeiende lijnen – van onder naar boven, draaiend, diagonaal, steeds in richtingen die elkaar overnemen. Zo komen zijn realistische beelden tot leven. Zo krijgen ze een ziel en zeggingskracht.

“Wat zou er nou mooier zijn”, zo redeneerde de Bladelse beeldhouwer, “als aan deze ‘interne beweging’ een externe beweging wordt toegevoegd? Van iemand die mijn werk verstaat”. Hij vond de oplossing in de persoon van Sarah Prescimone (1990). Regelmatig staat zij model voor Adams, waardoor ze diens werk van haver tot gort kent. Maar dat niet alleen. Ook is de van oorsprong uit Sicilië afkomstige performer een artieste die de dans volledig beheerst – van haar vingertoppen tot haar tenen. Ze studeerde in 2017 af aan de choreografische afdeling van Fontys en is sindsdien verbonden aan Makershuis Tilburg. 

Door dit alles vormen Adams en Prescimone een gouden combinatie. Twee kunstwerelden die in een warme omhelzing met elkaar in contact komen. En de toeschouwer in vervoering brengen.

Tentoonstelling

De beeldententoonstelling Zeggingskracht in Brons van Peter Adams is tot 4 juni te zien in de tuin van Museum Jan Heestershuis, open van dinsdag tot en met zondag van 13.00 - 17.00 uur. 

De meet and greet met Peter Adams en performance van Sarah Prescimone zijn op zondag 15 mei, tussen 13.00 en 17.00 uur. De dansvoorstelling wordt drie keer uitgevoerd om 14.00, 15.00 en 16.00 uur in de museumtuin tussen de beelden van Adams.

Adres van het museum: Pompstraat 17, 5481 BL Schijndel, entreeprijs 3 euro en Museumjaarkaart is geldig.

Tegelijkertijd is in het museum de tentoonstelling Kleintjes van Kleijn, Realisme op klein formaat, te zien.

Locatie

  • Museum Jan Heestershuis

    Pompstraat 17
    5481 BL Schijndel