De mensen genoten volop van de muziek en gezellige sfeer. Foto: Bas Ulehake
De mensen genoten volop van de muziek en gezellige sfeer. Foto: Bas Ulehake Foto: Bas Ulehake

1 Ander Festival is er voor iedereen

SCHIJNDEL | Drie dagen lang kunst en cultuur uit heel de wereld, maar zeker ook uit de regio. Dat is het 1 Ander Festival. We kunnen weer ‘is’ zeggen, want na twee jaar afwezigheid mocht afgelopen weekend eindelijk de 27e editie van het festival plaatsvinden.

Op vrijdag werd voor alle Schijndelse schoolkinderen 1 Ander Onderwijs georganiseerd. Zaterdagavond konden liefhebbers van Salsa en Latin hun hart ophalen tijdens de Latin Night. Zondag was het een groot feest voor jong en oud tijdens het originele 1 Ander Festival.

Dichten, dansen en muziek maken
Terwijl op vrijdag de laatste opbouwwerkzaamheden voor het 1 Ander Festival bezig waren, deden de Schijndelse schoolkinderen van groepen vijf en zeven mee aan diverse workshops. 1 Ander Onderwijs Is een samenwerking van Cultuurkade Meierijstad, Stichting Anders en de combinatiefunctionaris cultuur. De leerlingen konden bij maar liefst twaalf verschillende workshops hun creativiteit kwijt.

In de grote tent werden de leergierige kinderen opgewarmd met ‘De grote doen alsof show’. Daarna namen de leerlingen in kleinere groepjes deel aan workshops. Zo konden ze in de bossen onder begeleiding van stadsdichter Rick Terwindt een eigen gedicht maken. Een stukje verderop tussen de bomen zat een groepje met een gitaar in de hand om ‘uiteraard’ muziek te maken. De eerste uitdaging daar was echter om uit te vogelen of ze links- of rechtshandig gingen spelen. Of… zoals sommige grootheden, toch als linkshandige op een rechtshandige gitaar.

Latin night
DJ Guilermo Reinaldo had de eer om het festival op zaterdag te openen en de mensen op te warmen. Na een Salsa-workshop van Eddy Takaria kon iedereen los gaan met Orquesta Salsabor en Zuco 103. Regelmatig stond de dansvloer vol met uitzinnige bezoekers die op de ritmische muziek een dansje waagden. De Salsa-workshop van Eddy Salsacubana – zoals hij ook wel genoemd wordt - werd zaterdagavond erg goed ontvangen. Jong en oud gooiden de heupen los op de Latin-stijl. Een blik op de dansvloer moet kippenvel hebben gegeven aan de organisatoren. Dit is waar het 1 Ander Festival om begonnen is… zullen ze gedacht hebben.

Een groot feest
Op zondagmiddag ging het 1 Ander Festival in het Kloosterpark verder. De deuren van het culturele festival gingen om 13.00 uur open, waarna het festivalterrein langzaam voller en voller liep. Na de officiële opening door wethouder cultuur Menno Roozendaal werd door stadsdichter Rick Terwindt een gedicht voorgedragen. Na het gedicht kon de Schijndelse Big Band het steeds voller stromende festival aftrappen. Dat was niet de enige Schijndelse inbreng afgelopen weekend, want op vele plekken kon je van de lokale kunst en cultuur proeven. Uit heel Meierijstad waren acts te vinden die het publiek vermaakten.

Overal cultuur
Er was geen hoekje van het terrein onbenut gelaten, overal was wel iets te beleven voor jong én oud. Het was voor de vele culturele verenigingen die Meierijstad rijk is ook een uitgelezen mogelijkheid om zichzelf te presenteren. Op het speciale Phoenix cultuurplein kregen bijvoorbeeld beginnende bands, jonge ballerina’s en het opleidingsorkest van de Koninklijke harmonie Sint Cecilia uit Schijndel de kans om zich in de kijker te spelen.

Plein van de Toekomst
Er werd niet alleen gedacht aan de toekomst van de artiesten, maar ook over de toekomst van iedereen. Op het speciale Plein van de Toekomst werden de bezoekers geïnformeerd over duurzame energie, hergebruik van kleding en bewust gemaakt van de berg afval die er iedere seconde wereldwijd geproduceerd wordt. Het festival stond er niet alleen bij stil, maar handelde er ook naar, door gebruikte drinkbekers te hergebruiken.

Het festival werd muzikaal afgesloten door de Rumbaristas. Deze groep uit België met een mix van nationaliteiten liet de heupen nog een laatste keer wiegen. Bekijk op www.mooischijndel een impressie van deze zonovergoten editie van het 1 Ander Festival.

Je kon er vele instrumenten uitproberen. Foto: Pascal van Oers
Een modeshow op de rode loper. Foto Pascal van Oers