Jeugddeelnemers op foto: Gijs, Maaike, Siem, Mathieu, Lotte, Luuk, Milan, Feline, Sarah, Stella. Niet aanwezige deelnemers bij de foto zijn Lara, Aukje, Dakota, Grainne en Mara. Foto: Bart van Rooij.
Jeugddeelnemers op foto: Gijs, Maaike, Siem, Mathieu, Lotte, Luuk, Milan, Feline, Sarah, Stella. Niet aanwezige deelnemers bij de foto zijn Lara, Aukje, Dakota, Grainne en Mara. Foto: Bart van Rooij. Foto: Bart van Rooij

Schijndelse scouts gaan naar de World Scout Jamboree

Verenigingen Human Interest

SCHIJNDEL | Vijftien jeugdleden van Scouting Schijndel gaan in augustus 2023 naar Zuid-Korea voor de World Scout Jamboree (WSJ). Genoeg tijd nog voor de Verkenners, Rowans, Sherpa’s en Gidsen om zich voor te bereiden en om ieder 4500 euro (!) te sparen. “Wat alle scouts verbindt, is dat we allemaal houden van de natuur, kamperen en samen een leuke tijd hebben. Het gaat vooral om de gezelligheid.”

Door: Cis van Pinxteren.

De 14- tot 18-jarigen halen geld op met bijbaantjes om maar genoeg geld bij elkaar te krijgen. Luuk: “Ik doe een krantenwijk en andere klusjes. Iedere deelnemer betaalt z’n eigen deelname.” De tussenstand ligt bij sommigen al op 1900 euro maar alle sponsoring blijft welkom. Maaike: “Ik ben aan het oppassen.” 

Verschillende culturen
De meeste jeugdleden kijken het meeste uit naar het zien en ontmoeten van verschillende culturen op de WSJ. De Nederlandse delegatie (officieel contigent) op het evenement om de vier jaar bedraagt maar liefst 1260 jeugddeelnemers. Dit evenement vindt om de vier jaar plaats en is iedere keer in een ander land. Ze hebben het geluk dat het dit keer in Zuid-Korea is. Dat land willen ze in die reis graag ontdekken. Milan: “Ik verwacht dat ze daar meer ontwikkeld zijn in moderne gebouwen en techniek.” Voor het WSJ reizen de scoutinggroepen rond door héél het land om de hoogtepunten te bezoeken. Alhoewel het precieze programma voor het tiendaagse WSJ nog onbekend is blijken de voorbereidingen in volle gang.

Penseelkevers en Kruisspinnen
Als voorbereiding gaan de troepen vijf weekenden aan de slag. Ze brengen drie weekenden door met de eigen troep, een clusterweekend en het contigentweekend met de regionale en nationale medescouts. Het eerste kennismakingsweekend hadden ze al in april. Stella: “Je zit met 36 scouts in een troep. Ze proberen erg om de scoutingverenigingen door elkaar te mixen. Zo leren we nieuwe mensen kennen.” Mathieu en Siem laten trots de badge van hun troep zien: de Penseelkevers. Andere scouts horen bij andere troepen zoals de Kruisspinnen. Alle troepen hebben een eigen naam, dit keer zijn het allemaal insecten.

Gezelligheid
Scouting Schijndel leert haar leden te pionieren waar andere scoutingverenigingen meer het accent leggen op vissen of knopen leggen. Lotte: “We delen dezelfde hobby met andere scouts. Wat alle scouts verbindt is dat we allemaal houden van de natuur, kamperen en samen een leuke tijd hebben. Het gaat vooral om de gezelligheid.” Drie IST’ers (ondersteunende begeleiders van activiteiten) Tijn, Wouter en Nana; drie troepstafleden Sandra, Femke en Falco; en Jaqueline van het CMT (Contigent Management Team) gaan ook mee om de troep te begeleiden.

Buddy’s 
De oudste deelnemer is Gijs. Hij kan met zijn 17 jaar nog net mee in 2023. “Iedere jeugddeelnemer heeft één buddy. Ik heb twee buddy’s omdat het anders niet uitkomt. Buddy’s zijn echt je maten tijdens de reis, je doet alles samen met hen.” “Je mag één keer als jeugdlid mee naar de Wereldjamboree. Maar het is al je tijd, moeite en iedere cent meer dan waard”, vertelt troepstaf Femke Hellings. Zij spreekt uit ervaring, ze ging zelf naar het Wereldjamboree in Japan van 2015.

Thema
Ieder organiserend land pakt de organisatie anders aan. “Amerika legde het accent tijdens het vorige WSJ erg op technologie en apps. Iedereen moest daar zijn telefoon meenemen terwijl we die in Japan gerust thuis konden laten.” Het thema van dit jaar is draw your dream. Jeugdleden moeten deze editie meer inspraak krijgen hoe het programma eruit zal komen te zien. Femke: “Ja het kost geld maar ze gaan drie weken lang naar Zuid-Korea, hebben vijf leuke voorbereidingsweekenden, een kledingpakket en aan het einde een reünie met herinneringsmateriaal inbegrepen.”