Groepsfoto deelnemers met Efrem (links in het zwart gekleed, Bemelmans geknield, Mary-Linn en Hawjin achter hem in het midden en Mohammed en Noa rechts). Foto: Wiek van Lieshout.
Groepsfoto deelnemers met Efrem (links in het zwart gekleed, Bemelmans geknield, Mary-Linn en Hawjin achter hem in het midden en Mohammed en Noa rechts). Foto: Wiek van Lieshout. Foto: Wiek van Lieshout

PROfessionals wedstrijd podium voor talenten

De eerste talentenwedstrijd ooit voor leerlingen van praktijk- en speciaal voortgezet onderwijs, PROfessionals, vond afgelopen woensdagochtend op het Elde College plaats. Er werd druk gebakken, gekookt, geserveerd en bediend. 

Door: Cis van Pinxteren

Ook deelnemers van het Elde College vielen in de prijzen. Mary-Linn van der Zande won de eerste prijs in de categorie Bakkerij, Hawjin Albadran werd tweede in de categorie Keuken en de Ossche Charelle van Velthoven wist de tweede prijs te bemachtigen in de categorie Bediening. Mary-Linn wil graag kok of bakker worden. “Je bakt met verschillende dingen zoals brood, deeg en slagroom.” Het drietal vond het keileuk en leerzaam om met andere bakkers, keukenprinsessen en bedieners te werken. Hawjin: “Onze docent leert ons andere dingen dan ze leren bij andere scholen. Wij leren alles in de keuken. We weten goed wat we wel en niet leuk vinden.”

PRO-stempel
Initiatiefnemer Marco Bemelmans was zeer tevreden over het niveau de talentenwedstrijd. "De samenleving heeft een niet reëel beeld over leerlingen van het praktijkonderwijs, alsof ze minder kunnen dan anderen terwijl als je hen aanspreekt op hun talenten en passie hebben ze minimaal evenveel toegevoegde waarde als iedereen. Je moet ze vertrouwen geven, dat kan via deze wedstrijd.” De winnares Bediening, Lozenn Bakker was helemaal uit Hulst gekomen om mee te doen, ze overnachtte in Den Bosch. VMBO sectordirecteur, Harm Deiman, vindt het belangrijk dat het Elde uitdraagt dat het PRO-stempel (Praktijkonderwijs) niet iets is om je voor te schamen maar om te waarderen. De ervaren jurykok Frans Welling is onder de indruk van het niveau. "Het gaat vooral om leerlingen extra te motiveren. Nu zitten de meeste op niveau 1, assistent bakker, en kunnen doorgroeien. Zelf het deeg draaien en andere vaardigheden die ik vandaag heb gezien zijn echt van niveau 2.” Een van de bakkers heet Efrem Fessha Kahsay, hij komt van het Fioretti college. "Ik vind het leukste om brood te bakken, dat bakken we thuis ook vaak. Het is lekker om je eigen brood op te eten.” Leerlingen maakten verschillende gerechten bij Keuken en Bakkerij en dienden een driegangenmenu op voor Schijndelse gasten bij Bediening. Peter van den Broek jureert bij de bediening. "We kijken onder meer of leerlingen juist een wijnfles openmaken en of ze gastvrij zijn. Dat laatste wordt erg onderschat. Als ik ze wil aannemen dan doen ze het goed.” Mohammed Hassi uit Weert is zo'n deelnemer. "Ik vond het gezellig om gasten te bedienen en te zien genieten.” Zijn schoolgenoot Noa genoot ook in de keuken. Beiden willen werken in de horeca. De aanwezige tv-kok Mounir Toub complimenteerde tenslotte de deelnemers voor hun inzet en durf om mee te doen.