Wiskundeleraar Tom van Wanrooij (l) en Maatschappijleer-docent Chrissie Goossens. Foto: Wiek van Lieshout
Wiskundeleraar Tom van Wanrooij (l) en Maatschappijleer-docent Chrissie Goossens. Foto: Wiek van Lieshout Foto: Wiek van Lieshout

Eindexamens, stress en gala op het Elde College

SCHIJNDEL | De eindexamens zijn in volle gang op het Elde College. In tegenstelling tot de afgelopen twee jaar kunnen de leerlingen weer genieten tijdens het Gala. Bovendien is er een speciaal initiatief van leerlingen.

Door: Cis van Pinxteren

De Havo 5 en vmbo-TL 4 leerlingen konden vrijdag de borst natmaken voor de eindexamens van economie. Havo-leerling Geran was al snel klaar. “Sommige vragen gingen wel goed, andere minder. De vraagstelling is ooit lastig te begrijpen en dat maakt antwoorden er niet makkelijker op. Ik denk dat het net een voldoende wordt, ik sta ongeveer een zesje gemiddeld.” Vmbo-TL leerling Wiep uit de T4B-klas had ook gemengde gevoelens over economie. “Het was niet best. Ik ben niet zo goed in rekenen maar gelukkig heb ik over de vorige examens wel een goed gevoel overgehouden. Ik heb thuis veel voorbereid, op school hebben we weinig gedaan”, zei ze. Opgelucht was ze dat ze klaar was, ze had net voor het examen haar galajurk gekocht. Maandag was haar laatste examen Maatschappijkunde. “Dat komt wel goed, dat vind ik wél leuk.”

Wachten op belletje
Docent Wiskunde en examensecretaris, Tom van Wanrooij, ziet veel verschillen per leerling. “De één komt hier met knikkende knieën binnen en de ander komt effe op z’n gemak examen doen. Na een paar examens kennen ze het hele riedeltje wel.” Deze week volgen de laatste examens, daarna kan het zenuwslopende wachten op het belletje beginnen. Gerans laatste examens zijn Engels en Bedrijfseconomie. Hij kijkt uit naar het Gala op 30 mei en de periode daarna. “Hopelijk wordt dat héél gezellig. Ik ga lekker veel werken om van m’n vakantie te genieten, lekker een paar maanden geld verdienen. Ik ga naar de HAS (Hogere Agrarische School) in Den Bosch.”

Docent Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen, Chrissie Goossens, vindt de eindexamenperiode altijd een bijzondere periode met een typische sfeer. “Het leeft erg op school. Ik vroeg enkele van m’n vierdejaars leerlingen of er broers of zussen eindexamens doen. We moeten niet vergeten dat het ook een spannende tijd is voor de betrokken families en alle docenten die de eindejaars in eerdere jaren hebben voorbereid.” Volgens Goossens gaan veel families normaal om met de examens en het afscheid van de middelbare schooltijd. Wiep zal de uitslag te horen krijgen als ze op vakantie is naar Ibiza.

Pantertegel
Op het binnenterrein van de school tussen het A- en B-gebouw zijn er twee kleine tegels aangelegd op eigen initiatief van leerlingen van dit jaar. Goossens: “Je moet het zien als een ‘walk of fame’, echt een ontzettend ludieke en leuke stunt. Hopelijk zal dit een traditie worden en zien misschien een paar ex-leerlingen jaren later hun eigen tegeltje terug.” Wiep ontwierp zelf één tegel met panterstrepen. “We zagen het voorbijkomen op TikTok. Ik dacht meteen, die panterdingen moet ik hebben, voor m’n gala draag ik ook panterschoenen haha. We waren bang dat de leraren het niet goed zouden keuren.” De tegeltjes zijn origineler dan de examenstunt…mensen natspuiten.

Inhaalgala
Goossens: “Het is héél leuk voor de leerlingen dat het dit jaar een écht examenjaar is. Er is een afsluitende schooldag geweest, we hebben fysieke examens met weinig maatregelen en dan is er natuurlijk het Gala.” Er was afgelopen dinsdag ook een barbecue om de examenperiode af te sluiten. Van Wanrooij: “Het is fijn dat leerlingen de opluchting en blijdschap weer kunnen delen, de last is er bijna af. De leraren hebben al dingen nagekeken maar weten nog niet de beoordelingen en al helemaal niet of ze geslaagd zijn.” Het Gala zit bewust tussen de eindexamens en de uitslagen zodat ook degenen die op zullen gaan voor herkansingen onbezorgd mee kunnen feesten.

De plaatselijke horeca regelde een inhaalgala voor de lichtingen van de afgelopen twee jaar. Van Wanrooij: “Dat vind ik een mooi gebaar. De school probeerde de examenuitreikingen van vorig jaar gala-achtig te maken maar het zal nooit hetzelfde zijn als een echt Gala.” Geran zal naar het Gala gaan op een mooie tractor, hij weet nog niet welke trekker hij mee zal krijgen. Wiep gaat in een blauwe autootje met open dak. “We hebben precies geluk gehad dit jaar. Gala hoort er toch wel bij.”