Uitbreiding Aldi in centrum Schijndel
Uitbreiding Aldi in centrum Schijndel Foto: Bart van Rooij

Ingezonden reactie: Aldi

Ingezonden Ingezonden

Ik wil graag reageren op het uitvoerige artikel in DeMooiSchijndelKrant van afgelopen week over de uitbreiding van Aldi.

Om te beginnen besluit de raad niet over de uitbreiding van de Aldi maar over het bredere centrumplan Schijndel. Vervolgens is er heel selectief met omwonenden omgegaan. Maar bij de bewoners van ons complex (boven Aldi) is niemand geweest.

Van Stiphout schreef een artikel in het Brabants Dagblad waarin hij in ging op de parkeerproblematiek. De reactie van de gemeente toont aan dat er helemaal geen probleem is. Nu wordt de focus gelegd op winstgevendheid van Aldi, toenemend (vracht-)verkeer in de woonwijk en voldoende alternatieven voor een supermarkt in het centrum. 

Ieder commercieel bedrijf streeft naar maximale winst. Dus geen argument tegen uitbreiding. Van Stiphout beweert dat Aldi geen positief effect heeft op  de overige middenstand. Maar tussen Aldi en het kerkje komt juist een doorsteek naar de Hoofdstraat, zodat mensen gemakkelijker kunnen gaan winkelen. Dat kan alleen gerealiseerd worden door aankoop en sloop van Hoofdstraat 152. Het is geen “beschermd dorpsaangezicht”. Het heeft geruime tijd zonder resultaat te koop gestaan. De toestand is dermate slecht dat sloop de enige oplossing is. En wat er voor in de plaats komt is een opvulling van “het gat” tussen de winkels van de Hoofdstraat. 

In de bevoorradingsvrachtwagens  zat voor meerdere winkels voorraad. Als de Aldi meer gaat verkopen, dan zullen diezelfde vrachtwagens voor een groter deel gevuld worden voor de nieuwe Aldi. Er komen niet meer vrachtwagens. En de smalle straatjes worden niet breder of smaller na de verbouwing. De route blijft hetzelfde. Het laden en lossen gaat inpandig gebeuren, dus minder geluidsoverlast en minder hinder voor het overige verkeer. 

In het centrum van Schijndel (St. Servatiusstraat, Mgr. Bekkersstraat en Deken Baekersstraat) wonen veel ouderen die het heel lastig vinden  (verder lopen en de Hoofdstraat oversteken) om naar de Plus te komen. Er zijn veel (oudere) inwoners die het niet breed hebben. Die gaan graag naar de Aldi.

Velen zijn blij met de terugkomst van Aldi naar de Hoofdstraat. Zoals van Stiphout zelf al opmerkt: er zal niet veel tegen te doen zijn. Waarom dan een officieel bezwaar? Om tijd te rekken? Om Aldi te pesten? Of al die mensen die niet kunnen wachten totdat Aldi terug is op de vertrouwde locatie? 

Jan Zegers

Wilt u ook reageren op een artikel? Dat kan! We plaatsen max. 350 woorden en artikelen worden niet anoniem geplaatst. Reageren mag naar redactie@mooischijndel.nl