Ina Adema is de nieuwe Commissaris van de Koning.
Ina Adema is de nieuwe Commissaris van de Koning. Foto: www.ilsewolf.nl

Ina Adema: ‘Unieke kans om terug te keren naar Brabant’

SCHIJNDEL | Een paar maanden is ze nu actief in haar nieuwe ambt: Ina Adema. Op 2 november volgde ze Wim van de Donk op als Commissaris van de Koning van de provincie Brabant. Veel Meierijstedelingen zijn verheugd dat Ina terug is – en zelf is ze dat ook.

We spraken Ina Adema (52) nadat ze via Facebook een bericht deelde over haar gezondheid. Dat bericht gaf voldoende informatie, stelt Ina. Ze richt zich in publicaties dan ook op haar professionele carrière.

Hoe zijn de eerste weken bevallen?
“Ik begon in een bijzondere tijd, waarin ik veelal vanuit huis werk. Toch maken we van de nood een deugd. Er spelen op dit moment weinig externe zaken, wat me in staat stelt om me op vlieghoogte te laten brengen over veel thema’s. Want ook al ben je als Commissaris niet de beslisser; het is belangrijk om kennis te hebben van de zaken die spelen.”

'Alleen voor Brabant maak ik een uitzondering' - Ina Adema.


Wanneer hoorde je van de vacature?
“Net als iedereen: op het moment dat Wim van de Donk het openbaar maakte. Vanuit zijn perspectief, na elf jaar, begrijp ik heel goed dat het een goed moment was. Zelf dacht ik eigenlijk vooral: ‘Dit komt twee jaar te vroeg’. Het besluit om toch te solliciteren en Lelystad te verlaten, heeft me veel moeite gekost, ik voel een sterke loyaliteit met de stad. Aan de andere kant: een kans als deze komt maar eens in de zoveel tijd voorbij. Al met al was dit een unieke kans om terug te keren naar Brabant.”

Wat was op dat moment nog je binding met Brabant?
"Sinds ik burgemeester in Veghel ben geweest, voel ik me zeer verbonden met Brabant. Ik heb hier ook na mijn vertrek nog carnaval gevierd, ben altijd verbonden gebleven aan het gilde en Carolien heeft zelfs nog een appartement in 's-Hertogenbosch. Was deze vacature voorbijgekomen in iedere andere willekeurige provincie, dan was er geen sprake geweest van een vertrek uit Lelystad. Alleen voor Brabant maak ik een uitzondering.”

Waarom hecht je zo sterk aan onze provincie?
"Brabant combineert meerdere unieke zaken. Neem de saamhorigheid, het naar elkaar omkijken, dingen samen doen: dat kenschetst de Brabantse samenleving. Kijk maar eens naar de hoeveelheid Koninklijke lintjes die hier worden uitgereikt. Ook al is het maar een indicator; het zegt wat. Daarnaast heb je de dynamiek, de bedrijvigheid en het innovatievermogen, die hier echt heel groot en bijzonder zijn. Die mix, plus de mooie cultuur, het erfgoed enzovoorts; dat is voor mij de kracht van Brabant.”
Wat verwacht je te kunnen betekenen als Commissaris van de Koning?
"Ik sta in mijn functie boven de partijen, maar er spelen veel relevante thema's. Neem een goed gebruik van de beperkte ruimte, water- en bodemmanagement, ondermijning, ofwel het vermengen van de onder- en bovenwereld. Of denk aan digitalisering, met alle kansen en bedreigingen en de balans tussen privacy versus ontwikkeling. Zo zijn er meerdere thema's waar we aandacht aan besteden; thema's die relevant zijn voor de provinciale organisatie én voor de Brabantse samenleving als geheel.”

Ga je dingen anders doen dan je voorganger, Wim van de Donk?
"Ik heb lang met Wim samengewerkt vanuit mijn rol als burgemeester. Ik vond hem een heel goede Commissaris, die in staat is om goed te luisteren en anderen te inspireren. Het is een voorrecht om voort te borduren op wat hij heeft neergezet. Tegelijk zijn we verschillend. Natuurlijk ga ik dingen anders doen. Maar niet omdat het anders moét, puur omdat ik anders bén.”

Mogen we je binnenkort in Meierijstad verwelkomen?
"Ik heb met Kees van Rooij al data doorgenomen voor een bezoek. We hebben een vlot en goed contact. Ook zelf kijk ik er naar uit. Ik ben Meierijstad met meer dan gemiddelde interesse blijven volgen. De verbondenheid met Meierijstad was er, is er nog steeds en zal er altijd blijven.”