Afbeelding
Foto:

Café Vergeet me niet

Zorg en Welzijn Zorg en Welzijn 891 keer gelezen

SCHIJNDEL | Vol trots kondigt DVG Schijndel aan, haar eerste bijeenkomst van het nieuwe; ‘Café Vergeet me niet’. De Verhalenbijeenkomst, de ontwikkeling van de hersenen en wat gebeurt er wanneer je wordt getroffen door dementie? Dinsdagvond 26 september 2023; ‘t Spectrum Steeg 9, ontmoetingsruimte Welzijn de Meierij te Schijndel. Van 19:30 uur tot 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst, de bezoeker ontvangt een kopje koffie/thee.

Het ideaal is dat mensen met dementie en hun families zolang mogelijk een normaal leven leiden in hun vertrouwde huis en buurt. Dat willen wij bevorderen door samen met zoveel mogelijk mensen een dementievriendelijke maatschappij voor hen te creëren, waardoor het gevoel blijft: ik mag er zijn en ik hoor erbij, ook al word ik steeds vergeetachtiger. Daarom is de Dementievriendelijke Gemeente Meierijstad (DVG Meierijstad) opgericht.

Het moment dat je geboren wordt, begint de rode loper van jouw leven zich uit te rollen. Je hersenen ontwikkelen zich steeds een stapje verder na elke nieuwe gebeurtenis en ervaring, die vervolgens herinneringen worden. Deze rode loper blijft zich uitrollen totdat je getroffen wordt door dementie. De hersenen raken beschadigd en langzaam rolt de rode loper zich weer op. Hierdoor raak je de laatst opgedane herinneringen als eerste kwijt en na verloop van tijd herinner je je enkel nog jouw jeugdherinneringen. 

Dementie heeft op iedereen een andere invloed, waarbij andere symptomen en gedrag gepaard gaan. Daarnaast kunnen mensen met dementie ons niet meer goed begrijpen. Wij, mensen met gezonde hersenen, kunnen wel leren hen te begrijpen en in de omgang rekening te houden met hun beschadigingen. Het aanpassen van de bejegening, inrichting, structuur van de dag en de dagelijkse activiteiten zorgen ervoor dat de persoon met dementie kan zijn wie hij/zij op dat moment is en daardoor zal hij/zij ook minder ‘last’ ervaren van de ziekte dementie. 

Tijdens de verhalenbijeenkomst wordt op een interactieve wijze de basiskennis over dementie besproken. Daarnaast worden er handige en praktische tips gedeeld waarmee de omgang met mensen met dementie bevorderd kan worden. Ook hebben we het over praktijkvoorbeelden en kijken we samen hoe dit gedrag mogelijk te verklaren is. Hierdoor leggen we de connectie tussen praktijk en mogelijke theoretische verklaringen voor het gedrag. 

“Wij wensen u een inspirerende bijeenkomst toe”, aldus de organisatie. Een plaatsje voor deze avond is te reserveren via info@welzijndemeierij.nl of bel naar 073-5441400 Het is gratis, inclusief koffie/thee. Er is maximaal plek voor 50 deelnemers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant