Afbeelding

Welzijn de Meierij is op zoek naar vrijwillige contactpersonen

Zorg en Welzijn Zorg en Welzijn 309 keer gelezen

SCHIJNDEL | Steeds vaker merken de sociaal werkers van Welzijn de Meierij dat er mensen zijn met een klein netwerk. Een netwerk zo klein dat er niemand is die als contactpersoon kan worden aangemerkt. Contactpersonen zijn belangrijk in geval van calamiteiten, maar ook zeker om van gedachten mee te wisselen en een oogje in het zeil te houden bij deze toch vaak eenzame mensen, zoals door Manon Kuipers uitgebreider omschreven in onderstaand bericht. 

Vrolijk doet mevrouw de Wit* de deur open. ‘Kom erin kind.’ zegt ze. De warmte stroomt me tegemoet. Mijn gevoel zegt dat het hier minstens een graad of 24/25 binnen moet zijn. ‘Ga zitten, wil je wat drinken? Lust je een koekje erbij?’ Mevrouw de Wit is via de huisarts bij ons terecht gekomen. Met in eerste instantie enkel de vraag of we konden helpen met het inplannen van de boosterprik, maar al gauw toch ook een bijkomend verzoek om eens op huisbezoek te gaan om te kijken hoe mevrouw er verder bij zit.

Ik had me voorgenomen om na het belletje voor het inplannen van de prikafspraak mevrouw iets beter te leren kennen, maar helaas duurde het ruim anderhalf uur en vele ‘lust-je-echt-niet-nog-iets-te-drinkens’ later voordat ik de telefoon op kon hangen. De hedendaagse maatschappij is enorm ingericht op moderne dingen als het hebben van een mobiele telefoon of email, terwijl er een aanzienlijke groep mensen is die dit niet in zijn of haar bezit heeft. Daarnaast is deze mevrouw ook nog eens slechthorend, waardoor telefoongesprekken erg lastig te begrijpen zijn voor haar. Zelf zou het haar naar alle waarschijnlijkheid dan ook niet gelukt zijn om de afspraak goed in te plannen... 

Deze mevrouw van ruim in de 90 doet alles nog zelf, wat natuurlijk hartstikke knap is! Tijdens onze tweede afspraak gaf ze aan dat ze de tuin ook nog altijd zelf bijhoudt, maar dat dat nu toch wel wat lastiger begint te worden. Ik heb haar gelijk laten weten dat we een klussendienst hebben die ook tuinen opknapt indien mensen dit zelf niet goed (meer) lukt. Zo kon ik tijdens de tweede afspraak gelukkig al veel meer bereiken. Echter wil het feit nog steeds dat deze mevrouw geheel alleen is. Haar man is al een aantal jaar geleden overleden, ze hadden geen kinderen en kennissen overlijden ook steeds meer als je zo oud mag worden. Mevrouw heeft alleen haar broer die zelf ook bijna 90 is en diens dochter die één keer per week de grote boodschappen doet voor mevrouw. Ik stelde voor om eens op zoek te gaan naar een vrijwilliger die eens in de week of om de week bij mevrouw op bezoek komt voor de gezelligheid, maar zeker ook zodat hij/zij bepaalde signalen op kan pikken en door kan geven. Dit zag mevrouw wel zitten. Toen ik wegging vroeg ze me een keer of 5 of ikzelf alsjeblieft ook nog wel een keertje langs wilde komen. Natuurlijk lieve mevrouw de Wit, voor u (en degene na u, en degene daarna) maak ik een uitzondering...

Heb je altijd al het idee gehad dat je graag iets zou willen betekenen voor een ander, maar heb je nooit goed geweten hoe? Er zijn mensen die jouw hulp erg goed zouden kunnen gebruiken. Zo zien wij steeds vaker (oudere) mensen met een kleine sociale kring die geen contactpersoon aan ons kunnen doorgeven. Vaak is een contactpersoon iemands zoon of dochter, een kennis of buur, maar dit is simpelweg niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld door verlies van vele dierbaren als je ouder wordt, wanneer iemand zelf geen kinderen heeft of door verhuizing naar een nieuwe omgeving. Voor deze mensen is Welzijn de Meierij op zoek naar een vrijwillige contactpersoon. Iemand die een oogje in het zeil kan houden, maar vooral ook met enige regelmaat ‘gewoon gezellig’ even langs komt. Door de inzet van vrijwillige contactpersonen weten we dat er iemand is die alert kan zijn op veranderingen en die te bereiken is mocht er eens van gedachten gewisseld moeten worden. Daarnaast zorgen ze er op deze manier ook voor dat iemand niet meer het gevoel heeft alles alleen te moeten doen, enkel omdat diegene een klein netwerk heeft. Spreekt dit jou aan? Meld je dan aan als vrijwillige contactpersoon bij Welzijn de Meierij via 073-5441400 of vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl.

* De naam in dit artikel is uit privacyoverwegingen gefingeerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant