Afbeelding

Zonnepanelen aanschaffen: waar moet je op letten?

Zakelijk duurzaamheid 326 keer gelezen

SCHIJNDEL | Als adviseur op het gebied van duurzaam wonen en werken kom ik bijna dagelijks in contact met mensen die zonnepanelen willen laten leggen. Erg fijn natuurlijk, want hoe meer we onze eigen duurzame energie op kunnen wekken, hoe beter! Maar we merken ook dat er voor veel mensen nog veel onduidelijkheid bestaat rondom zonnepanelen: velen komen bij ons met verkeerde aannames. Wat is nu écht belangrijk wanneer je zonnepanelen wilt laten leggen?

Vraag om een persoonlijk advies
In mijn visie zijn dat vooral twee zaken: rendement in jouw persoonlijke situatie en een keuze voor een lokale partij. Als het gaat om rendement, begin dan met een keuze voor kwalitatief goede panelen: het is aan de buitenkant niet te zien, maar het ene paneel levert meer energie op, blijft langer optimaal functioneren en heeft een langere levensduur dan het andere. Kijk ook goed naar de manier van schakelen van de panelen: parallel of serieel. En laat je hierover adviseren door een professionele partij. De manier van schakelen die het hoogste rendement oplevert (parallel of serieel), is in iedere situatie anders. Er is daarom niet één algemeen advies over te geven, en een advies op maat is dan ook ongelooflijk belangrijk. Zorg er dus voor dat het contact met een aanbieder van zonnepanelen altijd persoonlijk is. Maak een afspraak met een adviseur die jouw wensen en situatie in kaart brengt. Een persoonlijk advies leidt tot het hoogste rendement!

Voor nu én later
Ook als je kijkt naar het aantal zonnepanelen dat je laat leggen, is een persoonlijk advies door een professionele partij van groot belang. Laat je hierbij niet alleen leiden door je huidige energieverbruik, maar kijk ook goed naar de toekomst. Ben je van plan elektrisch te gaan rijden, hoe lang blijven je kinderen nog thuis wonen, wil je gasloos gaan wonen? Het antwoord op deze én andere vragen bepaalt uiteindelijk wat in jouw situatie een goed aantal zonnepanelen is. Laat je ook goed voorlichten over de voor- en nadelen van salderen: de regeling waarbij je het teveel aan opgewekte energie terug levert aan het net, en daarvoor een bepaald bedrag terugkrijgt. In deze tijd van hoge gasprijzen en het feit dat we in 2050 ‘van het gas af moeten’, kun je ervoor kiezen om meer zonnepanelen te laten leggen dan het aantal dat past bij je huidige stroomverbruik. Op die manier zou je, nu of in de toekomst, over kunnen gaan op gasloos wonen. Bijvoorbeeld door je traditionele cv-installatie te vervangen door elektrische infraroodverwarming of je gaskookplaat door inductiekoken. Zo snijdt het mes aan twee kanten: je wekt je eigen energie op én kunt van het gas af.

Kies voor een lokale partij
Ook als je nog niet volledig wilt verduurzamen, maar nu alleen voor zonnepanelen gaat, is het belangrijk dat je investering rendeert. Wij gaan er in onze adviezen vanuit dat je, afhankelijk van je dakoriëntatie, je panelen binnen vijf jaar terugverdiend moet hebben. Dat maakt zonnepanelen een hele interessante investering, met een rendement van wel 20%. Laat je zonnepanelen leggen, kies dan voor een lokale partij. Met de keuze voor een lokale partij minimaliseer je het aantal kilometers dat je zonnepanelenleverancier (met materialen!) af moet leggen, waarmee je dus ook je footprint verkleint. Bovendien stimuleer je met je keuze voor een lokale zonnepanelenleverancier de economie in Meierijstad! Op die manier zorg je voor een nóg grotere positieve impact.

Bart-Jan van Alebeek
Eigenaar Enirgy

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant