Deze opvallende truc was aanwezig. Foto: Paul van Asseldonk.
Deze opvallende truc was aanwezig. Foto: Paul van Asseldonk. Foto: Paul van Asseldonk

Veiligheid voorop tijdens verkeersmarkt

Verkeer Verkeer 498 keer gelezen

SCHIJNDEL | De tweede editie van de Verkeersmarkt Schijndel voor ouderen vond gistermiddag plaats in ‘t Spectrum. Ongeveer 150 aanwezigen werd de noodzaak van het meedoen aan een gratis opfriscursus voor de auto, e-bike of scootmobiel op het hart gedrukt. 

Door: Cis van Pinxteren 

Ton Kremers, hoofd van de seniorenraad Schijndel, is de projectleider van de Verkeersmarkt. “Je denkt dat je genoeg hebt aan je rijbewijs van vijftig jaar geleden maar dat valt vies tegen. Het verkeer is erg veranderd en veel sneller en gevaarlijker geworden. Toen ik zelf een rijles had drie jaar geleden had ik al drie ingrepen, je moet bijvoorbeeld altijd stoppen bij een stopbord. Dus volg een opfriscursus!” Voor de autocursus gaven zich die dag 64 mensen zich op, 31 aanmeldingen waren er voor de cursus e-bike en 9 aanmeldingen voor de opfriscursus van de scootmobiel. Erp gaat aanstaande vrijdag een Verkeersmarkt organiseren. Sint-Oedenrode en Veghel volgen volgend jaar. 

Fietskwaliteit Schijndel gevaarlijk
De Verkeersmarkt werd geopend met een presentatie over het belang van een opfriscursus en de verkeersregels. De meeste verkeersdoden zijn namelijk op gemeentelijke wegen. Ouderen konden daarna vragen stellen bij organisaties als Veilig Verkeer Nederland, het CBR en ze konden buiten proefrijden met een aanhanger en instappen in een vrachtwagen om de dode hoek te checken. De wethouder van onder andere Mobiliteit, Jan van Burgsteden, riep ouderen op om bij klachten melding te doen bij hemzelf of de gemeente. “Schrijf u vooral in voor de cursus, je bent nooit te oud om te leren.” De Schijndelse Frunt had een vraag voor de wethouder. “Waarom is de fietskwaliteit in Schijndel van onder meer het Lieseind slechter dan in andere dorpen? Het is gewoon klote en levensgevaarlijk, ik zou m’n kinderen niet over de Oude Molenheide durven te sturen. Er is geen apart fietspad met rood aangegeven, bovendien wordt de kwaliteit van het dunne wegdek slechter door de groeiende bomen.” Frunt gaat een afspraak maken met de wethouder om langs alle knelpunten te fietsen. Een e-bike heeft Frunt wel, maar nog geen helm. “Ik denk dat ik na vandaag wel een helm wil aanschaffen, in een land als Oostenrijk is dat al verplicht. Het kan nooit kwaad om ook een opfriscursus te volgen.” 

Geen gevaar voor anderen
De Schijndelse Jillet en Diny waren ook op de Verkeersmarkt afgekomen. Diny: “Ik ben nooit zo’n chauffeur geweest en met corona hoefden we weinig te rijden, anders gingen we vaak samen naar het theater toe. Voor mij voelt dit als een cadeautje dichtbij huis, ik word volgend jaar 75 dus ik moet sowieso gekeurd worden.” Het duo schreef zich in voor de opfriscursus om wat zekerder en helderder de weg op te gaan. Jillet: “Je wil daarnaast ook geen risico op de weg zijn, ik zou er slecht mee kunnen leven als ik iemand anders in gevaar breng of erger. Dan zou ik daarna nooit meer willen rijden.” Beide dames hebben wel een e-bike maar geen helm, daar twijfelen ze over. Diny: “Als ik wat meer langere afstanden fiets is het veiliger om een helm te dragen. Hoe meer mensen een helm dragen hoe meer aansluiten, we zijn toch een beetje kuddedieren. We zijn nog niet helemaal overtuigd maar ook niet anti-helm.” Ex-politieagent Wim van Ziel riep alle aanwezigen op om zichzelf een spiegel voor te houden of ze rijgeschikt genoeg zijn. Je kan je verkeerskennis testen door middel van enkele quizzen online via: anwb.nl/quiz en vvn.nl/blijf-veilig-mobiel.

Dat het een populair onderwerp is, blijkt wel uit deze foto van Paul van Asseldonk
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant