Een impressie van het nieuwe sportcomplex. Foto: Newae
Een impressie van het nieuwe sportcomplex. Foto: Newae Foto: Newae

Starlights en VMS’21 snakken naar groen licht van gemeente

Sport Sport 719 keer gelezen

SCHIJNDEL | Honkbal- en Softballvereniging Starlights en korfbalvereniging VMS’21 zouden graag zien dat er groen licht komt voor de renovatieplannen voor nieuwe velden. De aanleg van honk, softbal en korfbalvelden kost in totaal circa 2,5 miljoen. De gemeenteraad zal op 29 september stemmen over dit voorstel. 

Door: Cis van Pinxteren

Bwino Leermakers regelt alle veldzaken van Starlights en is het aanspreekpunt met de gemeente. Hij heeft er vertrouwen in dat de gemeenteraad zal instemmen met de verbouwingsplannen en een extra krediet beschikbaar stelt van € 1.766.500 voor de herinrichting van het sportpark. Leermakers: “We zijn al zolang hiermee bezig. Het is noodzakelijk dat de vereniging nieuwe velden krijgt. We krijgen al jaren dispensatie van de nationale honkbalbond KNBSB voor de afgekeurde velden.” Het oude honkbalcomplex is maar liefst 44 jaar oud. Er is officieel sinds 2018 sprake van velden die afgekeurd zijn, dus de KNBSB geeft al ruim vier jaar dispensatie.

Softbal-, honkbal en korfbalvelden 
Het plan is om één honkbalveld en één softbalveld aan te leggen met nieuw hekwerk en verlichting waar naar hartenlust gehonkbald en gesoftbald kan worden. Leermakers: “Dat is eigenlijk niet meer dan normaal wanneer je als enige honk- en softbalclub in Meierijstad je sport wilt uitoefenen. Een softbalveld is een totaal ander veld dan een honkbalveld. Het heeft geen werpheuvel, korter hekwerk en andere afmetingen tussen honken.” De nieuwe velden zouden daarnaast ook meer spelende teams betekenen die naderhand gezellig na kunnen praten in de kantine. Het honkbalveld en het softbalveld hebben ieder een eigen hekwerk met warning track (voor de home runs) achter het achterveld. Veiligheidsmaatregelen zijn veiligheidscirkels creëren, hekwerken maken en de verplaatsing van de korfbalvelden. Het gevolg van van de verplaatsing van het softbalveld is een verplaatsing van het parkeerterrein.

Voor de korfbalfusieclub VMS’21 (225 leden) geldt dat er door de fusie meer leden zijn en dat er daarom meer velden moeten komen. Eén nieuwe kunstgrasveld moet er bijkomen. De aanleg van korfbalvelden duurt van oktober tot november, het honk- en softbalveld kunnen in de zomer van 2023 beginnen met de aanleg die ongeveer een half jaar duurt.
In de winter traint Starlights binnen bij Sporthal Dioscuren. Voor de senioren kan er hoogstwaarschijnlijk uitgeweken worden naar omliggende verenigingen.

Onbegrip en tobben
De reden dat het proces lang duurt is voornamelijk onbegrip. Leermakers: “We werden het eerste jaar verkeerd begrepen door raadsleden. Er werd minder begroot dan dat er nodig was.” De oorspronkelijke begroting telde eerst 175.000 euro terwijl dat per veld ongeveer 5 à 6 ton moest zijn. Het voelt voor Starlights-leden langere tijd als een belemmering omdat er slechts één veld beschikbaar is. “Je ziet dat seniorenleden wegtrekken naar andere clubs omdat er onvoldoende aanbod is. Veel teams willen graag twee keer in de week trainen maar dat kan niet omdat we één veld hebben.” Starlights heeft momenteel circa 150 leden.

Een misverstand was dat er meerdere trainingen tegelijkertijd konden plaatsvinden volgens hem. Dat is echter levensgevaarlijk en onmogelijk. “Veel raadsleden kennen onze sport niet goed en verdiepen zich er niet in. We tobben al jaren met de puzzel om iedereen veilig te laten trainen en spelen.” Zo kan het tweede herenhonkbalteam niet trainen op een doordeweekse avond wanneer het recreanten softbalteam een wedstrijd speelt.

Breed sportaanbod
Raadsleden van onder meer de VVD kwamen de laatste tijd langs bij de club om vragen te stellen en kennis op te doen. Leermakers is blij dat de club z’n zegje kan doen en dat raadsleden nu beter voorbereid zijn dan op het begin. Voor Starlights hangt er veel af van de uitslag. 

Leermakers wil niet nadenken over de gevolgen van een negatieve uitslag. “Zo’n uitslag zou het einde van de club kunnen betekenen. De gemeente keek al of er een mogelijke andere locatie gevonden kon worden maar helaas. Ik denk dat we al in te ver stadium zitten om het niet door te laten gaan. Om een breed sportaanbod te houden zou het niet slim zijn om als gemeente de enige honkbalclub de nek om te draaien.”

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant