Een coureur op een nonstop tijdens het ONK met achter in een oranje hesje een jurerende vrijwilliger. Foto: Pascal van Oers.
Een coureur op een nonstop tijdens het ONK met achter in een oranje hesje een jurerende vrijwilliger. Foto: Pascal van Oers. Foto: Pascal van Oers

Terugblik op ONK en JNK Motortrial

Sport Sport 21 keer gelezen

SCHIJNDEL | Het Open Nederlandse Kampioenschap (ONK) Motortrial en Jeugd Nederlands Kampioensschap (JNK) speelden zich afgelopen zondag af op de Dakotaweg. “Er moest 1200 kuub zand vervoerd worden met 75 vrachtwagens om de oefeningen (nonstops) gereed te maken.”

Door: Cis van Pinxteren

Voor de Peter Lamers is het een thuiswedstrijd, hij is de enige Schijndelse deelnemer. “Alhoewel ik na een paar weken vakantie moest wennen aan de motor en de conditie gaat het wel goed. Het gaat vooral om de eer hier, we zijn allemaal fanatiek en dollen elkaar wat als iemand voet aan de grond heeft.” Lamers vindt deze tak van motorsport betaalbaarder dan motorcross omdat onderdelen minder snel verslijten. “Als je je motor een beetje bijhoudt kun je er jaren op rijden. Mijn dochters deden ook aan deze tak van de motorsport, Candy werd één keer Nederlands kampioen. Het is altijd leuk om hier lekker buiten in de natuur te rijden en ik kom vanavond keikapot thuis.”

Licht en behendig
Thijn van der Heijden leidt als voorzitter de Schijndelse Motor Trial Club Oost-Brabant (MTCOB). “We mogen niet mopperen met de omstandigheden. Het kostte veel voorbereiding deze week. Er moest 1200 kuub zand vervoerd worden met 75 vrachtwagens om de nonstops gereed te maken.” De voorzitter rijdt sinds 1975 mee in wedstrijden en hij gaf jarenlang les aan politieagenten hoe ze behendig om konden gaan met hun motoren. De motoren die gebruikt worden met motortrial zijn lichter dan normale maar de aanschaf kost vaak wel tot 9.000 euro. “Mijn huidige motor gaat al twintig jaar mee dus hij gaat lang mee. Toen ik ‘m kocht was er deze locatie nog niet en reden coureurs in een omtrek van 10 kilometer in de buurt rond om alle nonstops te vinden.” Nadat de bpm op de motoren kwam werd er besloten om één locatie voor de weinig overgebleven coureurs te maken. EHBO’ers van EHBO Eerde hielden op het ONK een oogje in het zeil maar moesten nauwelijks in actie komen. Ondanks de gevaarlijke schijn en spectaculaire plaatjes blijkt motortrial veilig te zijn met de benodigde bescherming van handschoenen, laarzen en een borstprotector.

Sociale sport
In totaal zijn er tien nonstops waar deelnemers per nonstop binnen anderhalve minuut een score kunnen neerzetten. “Per nonstop geven met pijl aangegeven gekleurde routes de moeilijkheidsgraad aan. Groen is het makkelijkste en oranje het moeilijkste spoor. Deelnemers kunnen per nonstop maximaal 5 strafpunten krijgen voor voeten aan de grond, degene met de minste strafpunten wint”, vertelt één van de jurerende vrijwilligers Jelt uit Eerde. Elke nonstop heeft moeilijke hindernissen met grote blokken, steile hellingen of hoge boomstammen. Jelt: “We controleren of coureurs niet met de voeten de grond raken, achteruitrijden of een lint raken. Het is een hele sociale sport, concurrenten adviseren met elkaar over wat er beter kan.” Nadat zijn zonen begonnen op een motor moest ook Jelte eraan geloven. Hetzelfde geldt voor Gerrie de Raaff (55) uit Klein-Zundert. Zijn twee dochters doen ook deze sport. Hij behoort tot één van de oudere deelnemers, desondanks rijdt hij sinds dit jaar één klasse hoger. “Ik merk dat het niveau pittig is maar dat vind ik helemaal niet erg. We proberen het gewoon, je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wil. Ik moet de familie eer hoog houden hé.” Vader Gerrie was vandaag de enige aanwezige van de familie.

Zo vader, zo dochter 
Susan uit Ulft oriënteerde zich voorafgaand aan haar rit per hindernis. “Als de rit goed in m’n hoofd zit ga ik rijden. Samen met m’n vader ga ik naar alle landelijke ONK wedstrijden op pad.” Sinds haar vijftiende rijdt ze mee in een zogenaamde mannensport. “Ik denk juist omdat deze sport veel behendigheid en creativiteit vergt dat het zich ook leent voor vrouwen. Het mooie is dat je zelf je niveau kan bepalen en jezelf kan uitdagen.” De kampioenswedstrijd van dit jaar is op de thuisbaan van Susan in Zelhem waar ze wellicht een mogelijke titel in de wacht kan slepen, ze won dit ONK ook in de Sportklasse B. Andere volwassen winnaars per klasse zijn: Randy Kerstjens (Inters I), Johan van Veelen (Inters II), Michel van Tilburg (Nationalen), Freddie de Jonghe (Sportklasse A). De overige jeugdwinnaars zijn te bekijken via de site van MTCOB Schijndel.

Kijk voor meer foto’s:

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant