TWC het Verzetje voor hun nieuwe thuisbasis de Triangel Bar. Foto: Bas Ulehake.
TWC het Verzetje voor hun nieuwe thuisbasis de Triangel Bar. Foto: Bas Ulehake. Foto: Bas Ulehake

TWC Het Verzetje vierde 40-jarig jubileum in stijl

Sport Sport 13 keer gelezen

SCHIJNDEL| Wielerclub TWC Het Verzetje vierde afgelopen zaterdag haar 40-jarige bestaan met o.a. een jubileumtocht. Voor het eerst in een splinternieuw grijs tenue met zwarte broek reed het Schijndelse peloton door de straten. 

Door: Cis van Pinxteren

Voorzitter Wil Verbruggen vertelt over de verrassing van die tocht. “Vanuit de Triangel fietsen we 30 km heen en terug naar Eindhoven waar een tussenstop is bij het wielercafé van Bert Oosterbosch -ex-wereldkampioen amateur ploegentijdrit- vol schitterende oude shirtjes en fietsen. Het feest ‘s avonds was mooi.” Actief lid Leo van Doremalen herinnert zich de gezellige tijden van de club tijdens buitenlandse tripjes naar België, Frankrijk en Duitsland. “Lang leve de lol was het, we namen vaak vijftig kratten Bavaria mee -en leeg terug.” Dat soort activiteiten zitten er tegenwoordig echter niet meer in, zeker niet na een passieve coronaperiode. Bovendien schreef Het Verzetje zich in 2021 uit als vereniging onder NTFU (Nederlandse Tour Fiets Unie). Verbruggen: “De sfeer binnen de club veranderde vooral omdat we allemaal wat jaartjes ouder werden en minder zin en tijd hadden.” Wat haaks staat op deze ontwikkeling is dat de opkomst voor de wekelijkse woensdag- en zondagtochten hoog ligt met gemiddeld dertien. Bovendien nam bijna ieder lid tevens deel aan de jubileumtocht.

Leve de lol
De nadruk van de 22 actieve leden van Het Verzetje ligt bij het fietsen met daarna een kopje koffie en een fles bier na afloop, ze bedanken alle sponsors. Met de feestavonden blijft het vaak gezellig tot in de late uurtjes. Verbruggen: “Mari dronk ooit in Durbuy, België, zoveel wijn op dat hij tijdens de tijdrit de ochtend erna achterstevoren zat af te zien op z’n fiets. De betekenis van de naam Het Verzetje is dubbelzinnig, we verzetten veel op de fiets én in de kroeg.” Frans van Alebeek is erelid van de club, hij is met 39 jaar het langste lid. Inmiddels fietst Frans voor één ander fietsclubje, hij reed wel mee met de jubileumtocht. Verbruggen: “Als Frans zei ‘we gaan linksaf’ dan gingen we linksaf, hij was onze kapitein.” De zwager van Leo, Tonnie, stopte vorig jaar ook gedwongen vanwege zijn 80-jarige leeftijd. De wielerclub organiseerde in het verleden tot 2019 iedere Koninginnedag de speciale oranjetocht. Van Doremalen: “Deelnemers konden kiezen of ze 25, 50, 75, 100 of 125 km zouden rijden. Het hoogtepunt was 800 deelnemers maar met slecht weer kwamen we één keer op slechts 12.” Veiligheid staat naar eigen zeggen voorop in de gedragsregels, er zijn zelden valpartijen. Het peloton telt vanwege verkeersveiligheid bewust nooit meer dan twintig renners. Van Doremalen: “Hans zag eens aan de linkerkant een mooi meisje tegemoet fietsen en toen hij omkeek viel hij.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant