Michael Smits en (rechts) Teun Wordragen. Kandidaten Vrijwilligers award
Michael Smits en (rechts) Teun Wordragen. Kandidaten Vrijwilligers award Foto:

Voetbalvrijwilligers van RKSV Schijndel/De Wit en Avanti ’31 genomineerd voor Sport Award

Sport Sport 1.154 keer gelezen

SCHIJNDEL | Jeugdcommissieleden Michael Smits en Teun van Wordragen van RKSV Schijndel/De Wit en Henk Broks zijn genomineerd voor de Sport Award van beste sportvrijwilliger van 2021. Het had van hen niet gehoeven omdat ze zich al gewaardeerd en gehoord voelen bij de club. Hier is hun verhaal.

Michael en Teun wisten tot het interview niet dat ze genomineerd waren. Teun: “We staan sowieso niet vooraan om als vrijwilliger waardering te krijgen. Sinds enige tijd heeft Schijndel zijn dorpse karakter weer terug en hangt er een positieve sfeer binnen de club.” Michael is vanaf z’n achtste lid en ziet als clubman het liefste dat bijna het hele eerste elftal bestaat uit eigen jeugd waarvan hij bijna de helft nog heeft getraind. Beide heren staan niet meer binnen maar buiten de lijnen, Michael deed dat net als z’n vader en opa bij Schijndel en Teun speelde voornamelijk bij RKVV Sint-Michielsgestel, nu SCG, en speelde nog een jaar bij Avanti. De naam van Henk Broks is al sinds zijn negende, 55 jaar, verbonden met zijn club: Avanti ’31. Broks: “Alleen doe je niet veel. M’n vader zei altijd: ‘als je iets graag doet dan lijdt je er niks mee’. In de coronatijd kwam er ook wat voor mij bij omdat onze terreinknecht Chris Schellekens drie weken op de Intensive Care lag in Rotterdam, hij is nog steeds niet helemaal honderd procent. Dan ben ik wel terreinknecht, iemand moet het doen.”

Trainen van eigen kind

Twee kinderen van Teun, Jidde en Lot, voetballen maar worden niet getraind door vader. “Ik trainde Jidde drie jaar in de onderbouw van de jeugd maar dat doe ik nu bewust niet meer. Het is lastig om niet te streng te zijn of je kind teveel op de voorgrond te zetten.” Henk weet daar alles van. Hij trainde zijn zoon Jelmer bij de pupillen. “Ik was in het begin bang dat ik ‘m zou bevoordelen, maar benadelen moet ook niet. Hij moest ook ooit op de bank zitten als ieder ander, afspraak is afspraak. Jelmer heeft het eerste gehaald en voetbalt nog steeds.” Zo vader zo zoon, Jelmer traint nu zelf ook een jeugdteam wat in z’n tweede jaar kampioen word. “Het feit dat hij wilde dat ik langs hem op de bank ging zitten geeft aan dat de verhoudingen goed zitten.” Michael stopte een paar jaar geleden met het trainerschap omdat hij plaats wilde maken voor een nieuwe jongere generatie. “Als trainer en assistent-trainer was ik méér dan tien jaar actief, dat was mooi geweest. Ik doe nu meer bestuurlijke zaken voor de jeugdtechnische commissie.” Teun is overigens trainer naast jeugdcommissielid. De invoering van een nieuwe trainersapp moet er vooral voor zorgen dat de spelertjes een leerzame en leuke training krijgen.

Debutant en nestor 

Henk speelde lang geleden op z’n zestiende al in het eerste. “Het was wel ff wennen in het begin, gelukkig ontfermden enkele mensen zich over me. Gijs Langenhuisen een mijn maat Toon van Engeland bijvoorbeeld, Toon liet me debuteren. Hij zei vooraf ‘Henkie, jij doet mee vandaag’ en ja hoor een kwartier voor het eindsignaal kwam ik erin omdat iemand zogenaamd geblesseerd was.” Rechtsback, middenvelder, rechtsbuiten of pinchitter Henk kon overal spelen. Coach Sjef Weber vroeg jaren later of Henk nestor van de selectie wilde worden en dus minder zou spelen en meer medespelers wilde coachen. “Daar kregen we toen tijdelijk bonje over, ik wilde gewoon voetballen. Voor mijn gevoel was ik daar nog niet klaar voor. Ik ben toen naar de jonge ploeg van het derde gegaan, daar werden we dat jaar ongeslagen kampioen haha.”

Containerchallenge

In coronatijd zorgde een coronagroep met onder meer Teun en Michael er naar eigen zeggen voor dat er bij de club ondanks alle beperkingen toch leven in de brouwerij bleef. “Er zijn in coronatijd ongeveer honderd nieuwe leden bij onze club gekomen. Veel kwamen van binnensportclubs of van nieuwe woonwijken, er zijn ook veel meisjes bijgekomen.” Bij RKSV Schijndel trainden ze vorig jaar tot en met juni en was er een speciale containerchallenge. Michael: “Leden konden een TikTok-achtig filmpje insturen waarin ze de bal hooghielden voordat ze hem in de container schoten. Daar hebben we leuke reacties op gehad, we moeten onze jeugd een gezellige en goede tijd geven op de club.”

Jeugdtrainer is Henk tot op de dag van vandaag, met al de lichtingen die hij onder zijn hoede maakte hij veel dingen mee. “Bij een mooi klein clubje Wadenoijen hadden ze maar vier kleedkamers. Ik was alleen als leider die dag en we hadden knap gelijkgespeeld. ‘Henk niet boos worden hé, maar we hebben een douchekop afgebroken’. Het bleek dat ze niet één douchekop hadden afgebroken maar twee, ze hebben toen allemaal gelapt zodat ze het konden repareren”, blikt Henk lachend terug. De Avanti-clubman beschrijft zich als trainer als iemand vol beleving die niet al te streng is. “Het is hetzelfde als vroeger bij kinderen. Je moet recht toe recht aan zijn en dan hebben ze nergens problemen mee. Kinderen zijn kinderen en moeten niet teveel gedrild worden.” Hij had aantrekkingskracht als trainer. “Bij de E5 hadden ze te weinig spelers met z’n zessen toen ik begon. Aan het einde van het seizoen hadden we d’r vijftien. Iedereen is welkom.”


Henk Broks - Foto: Wiek van Lieshout

Vuilnisman en douchekoppen

Het internationale voetbaltoernooi van Avanti, de Brabant Boys cup, is het stokpaardje van Henk, daar steekt hij elk jaar veel tijd in. “Een keer moest ik naar de bestuurskamer vanwege problemen met een Frans team. ‘Jij spreekt wel Frans Henk’. Die Fransen hadden me eerder het veld zien schoonmaken dus toen ik vroeg wat het probleem was zei er één ‘le monsieur de garvice’, de vuilnisman. Ze vroegen of ze de reserveshirtjes ergens konden wassen wat natuurlijk geen probleem was.”

Binnen en buiten het weekend zijn Henk, Teun en Michael vaak te vinden op de club. Michael: “Nu komt de tijd van de nieuwe teamindelingen en dat vergt altijd wel wat extra. We raken eigenlijk nooit uitgepraat over het spelletje.” Bovendien genieten ze erg als de jeugdvoetballers plezier hebben en van de gezelligheid in de kantine. Teun: “Als wat je wil een beetje lukt en mensen bijvoorbeeld een training waarderen hoeft niemand me daar een schouderklopje voor te geven, daar haal ikzelf veel voldoening uit.” Henk ervaart Avanti als een familieclub waar hij ook vanzelf voldoening uithaalt. “Ik ben blij dat ik altijd steun heb gekregen van het thuisfront. Alleen kan je niets.”

Teun: “Zolang ik Henk ken doet hij al zoveel dingen voor Avanti. Ik vind dat hij de nominatie meer dan terecht verdient. Vrijwilligers als hij cijferen zich weg en zijn essentieel voor iedere club. Henk mag van ons de award winnen als ons eerste dan aan het einde van het jaar het kampioenschap maar wint.” Henk is niet de oudste vrijwilliger van Avanti, zijn voormalige jeugdleider Jo Thoelen van maar liefst 83 jaar staat ook nog steeds op het veld. Henk: “Piet Brus zei ooit nog tegen me: ‘Ik ben zo blij dat je er bent, Henk. Doe het zolang als je kunt, anders ben je zó oud.”

Henk Broks.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant