Deze dames worden door Carole goed afgemat. Foto: Wiek van Lieshout
Deze dames worden door Carole goed afgemat. Foto: Wiek van Lieshout Foto: Wiek van Lieshout

Een bootcamp ontspant meer dan Netflix

Sport Sport 1.051 keer gelezen

SCHIJNDEL | Carole Sannen is net zo enthousiast als ze er uit ziet. Vooral als je het over haar favoriete bezigheden hebt: sport, bewegen en voeding. Juist dat zijn in januari veelbesproken onderwerpen. Steek je vinger eens op als je ook een goed voornemen hebt op dat gebied. De kans is groot dat je wijsvinger nu gepriemd omhoog wijst. Carole raakte jaren geleden verknocht aan sporten en kan niet meer zonder. Ze heeft er zelfs deels haar baan van gemaakt.

Door: Jeroen van de Sande

Het is een druilerige en koude zaterdagmorgen wanneer onze fotograaf foto’s maakt van één van Caroles bootcamps. Dit keer op het plein van het Spectrum. Het slechte weer deert de Schijndelse niet. “Ik vind het heerlijk, sporten in de buitenlucht”, lacht ze. Haar deelnemers aan de bootcamp hebben geen tijd om er over te mopperen, want ze worden goed aan de gang gehouden. Met battle ropes, met slambals, met kettle bells, maar ook met allerlei loop- en lichaamsoefeningen. ‘Maar wat doen’ komt niet in Caroles sportbijbel voor. Nee, ze weet precies wat ze voorschotelt.

Wat zette Carole aan tot sporten?
“Zes jaar geleden overleed mijn vader. Ik had het hier heel erg moeilijk mee. Ik zocht naar een manier om om te gaan met de fysieke spanning. Ik merkte dat hardlopen een goede uitlaatklep voor me was. Het werkte therapeutisch voor mij. De spanning ging uit mijn lijf en de buitenlucht gaf me rust. Na een jaar kon ik niet meer stoppen. Ik ging drie keer per week hardlopen en mijn lijf reageerde goed. Ik was ontspannen, vrolijker en kreeg meer energie. Ik miste echter spierkracht. Toen ik ook nog eens werd gevraagd om een bootcamp les te geven, ben ik me hierin gaan verdiepen. Naast de nodige opleidingen en trainingen, ben ik zelf outdoor (fysieke) oefeningen gaan doen. Hierbij maakte ik gebruik van bankjes, trapjes, hellingen en ander gemeentelijk materiaal, om het te ervaren en dat beviel uitstekend.”

Wat vindt Carole zo mooi aan bootcamp?
“Eigenlijk is bootcampen de gouden formule. Het is een mooie combinatie tussen kracht en cardio. Naast de conditie worden ook alle spiergroepen benut. Iedereen die deelneemt aan mijn les heeft een eigen reden. De een wil graag buiten sporten, de ander wil fysiek sterker worden. Het komt wel eens voor dat oude blessures nog steeds parten spelen. Structureel bootcampen kan net dat laatste stukje tot volledig herstel zijn. Ik zeg natuurlijk niet dat ik zomaar iedereen genees, maar de meesten hebben er maanden later amper tot geen last meer van. Het voordeel van mijn lessen is dat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan sporten. Iedereen is anders en daar dien je rekening mee te houden. Rustig opbouwen is altijd mijn advies. Het mooiste vind ik uiteindelijk de positieve energie die ik terugkrijg. De dynamiek in een groep is bewonderenswaardig. Iedereen krijgt de ruimte om zichzelf te zijn, maar qua groepsdynamiek een grote stimulans voor de ander.”

Waarom is bootcamp – of sporten – goed voor je?
“Zeker in deze covid-tijd is nog maar weer eens benadrukt hoe belangrijk de gezondheid is. Naast de dagelijkse bezigheden, hebben wij als mens extra beweging nodig. Alles wat rust, roest vast! Alle processen in ons lichaam zijn gelinkt met elkaar. Extra bewegen en met name in de buiten lucht heeft een positief effect op ons algeheel welzijn. Je zorgt niet alleen voor fysieke verbetering, maar de buitenlucht heeft een helende werking op ons mentale aspect. Ik merk dat veel mensen het druk hebben of veel druk ervaren. In tegenstelling tot de gedachte ‘moe te zijn’, heeft juist ons lichaam nog veel energie. Buiten sporten maakt niet moe, maar geeft energie. Als je dit structureel doet, zal je merken dat je minder ‘moe’ bent, en dat is wat je uiteindelijk wilt. Maak jezelf belangrijk genoeg en laat buiten sporten een onderdeel zijn van de wekelijkse structuur.”

Neem contact op via email: ca-sacoaching@outlook.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant