Renzo Brus van SV Avanti'31 en Thomas-Jan van Raaij van RKSV Schijndel waren klaar voor de derby (Foto: Bas Ulehake).
Renzo Brus van SV Avanti'31 en Thomas-Jan van Raaij van RKSV Schijndel waren klaar voor de derby (Foto: Bas Ulehake).

Terugblik: Sportjaar 2021

Sport Sport 761 keer gelezen

SCHIJNDEL| Richting het einde van het jaar gaat DeMooiSchijndelKrant kort terugblikken op het afgelopen sportjaar. Hier een samengevat rijtje met de grootste, historische en eigentijdse sportprestaties van Schijndelaren in het jaar 2021.

Fem van Empel werd vorig jaar januari wereldkampioen veldrijden bij de beloften in Oostende. Het was een gouden jaar voor tophockeyster Marloes Keetels. Met de damesploeg won zij in Tokio Olympisch goud en studeerde met haar master Organisational Change and Consulting af na haar studie Bedrijfskunde in Rotterdam. 

Minder wedstrijdplezier
Het was echter ook een jaar van overleven voor sportverenigingen. Uit onderzoek van de Sportraad in maart bleek dat een derde van de sportverenigingen bedreigt werd in haar voortbestaan door de de coronamaatregelen. Dat zou niet de enige periode in het jaar blijken dat coronamaatregelen binnen- en buitensporten beperkten. “Je ziet bij veel sportverenigingen dat kinderen zonder wedstrijdplezier twijfelen of ze stoppen met sporten. Om de ‘fun’ erin te houden mogen ze gerust vriendjes en vriendinnetjes meenemen”, aldus Angelique van Vught, lid jeugdtechnische commissie van korfbalclub KVS’17. De loyaliteit en het geduld van sporters en vrijwilligers werd daarmee erg op de proef gesteld.
De judoka’s van Budoclub Schijndel stonden in de vroege lente zoals veel anderen eindelijk weer bewegen op de vertrouwde manier. “We zijn echt superblij dat we weer rustig hier binnen kunnen trainen. Het werkt motiverend en geeft binding aan de club”, aldus clubvoorzitter Yvonne Broeksteeg.
De Sport Awards 2020 uitreiking vonden vanwege de coronamaatregelen, op een bijzondere manier plaats. Kampioenen en winnende sportvrijwilligers kregen de award thuis uitgereikt.

Walking sport
Een primeur was er voor Walking sport. De eerste beweegdag van Walking Sporten vond op de locatie van Avanti’31 plaats. “Het leuke is dat iedereen makkelijk mee kan doen met de oefeningen, het is niet alleen voetbal of handbal”, vertelde organisator Wim Vermeulen.

Discutabele voetbalderby
In de 60e minuut sloeg de vlam in de pan tijdens de Schijndelse voetbalderby tussen Schijndel/De Wit en Avanti’31. Een discutabel vlagsignaal voor een achterbal riep felle reacties op van spelers maar vooral van het publiek. De scheidsrechter Schellekens stuurde de elftallen naar de kleedkamer en nam zelf de tijd voor een goed gesprek met de aanvoerders. Na een klein kwartier werd de wedstrijd weer hervat, de wedstrijd eindigde in een nipte 0-1 overwinning voor Schijndel/De Wit.De Sport Awards 2020 uitreiking vonden vanwege de coronamaatregelen, op een bijzondere manier plaats. Kampioenen en winnende sportvrijwilligers kregen de award thuis uitgereikt.

Nederlandse Kampioenschappen
Het NK outdoor Handboogschieten vond plaats bij Landmans Unie 1843 in juli. “Normaal hadden we teamschieten ‘s ochtends en bleven die schutters de rest van de dag langs de lijn hangen. Nu kwam helaas niet zo veel publiek kijken”, aldus voorzitter van Landmans Unie, Paul van den Brand. Op de locatie werd anderhalve meter afstand aangehouden en was er in de schiethal een teststraat. Een ander NK was op 19 september vlakbij de Vlagheide: het ONK (Open Nederlands Kampioenschap) motortrial bij Motor Trial Club Oost-Brabant (MTCOB). “Ongeveer de helft van onze leden draagt vrijwillig zijn steentje bij”, aldus secretaris Taco Verdonschot. 

Padel
Tennisvereniging De Hopbel legde drie padelbanen aan in november. Volgens voorzitter Paul Schoenmakers is het clubgevoel de afgelopen jaren sterk gegroeid. “Het aanleggen van de padelbanen en de min of meer totale renovatie van het park worden gedragen door veel leden, zonder hen was dit nooit gerealiseerd”, vertelt Schoenmakers. 

Clubactie 
In Meierijstad haalden verenigingen eerder in deze laatste maand van 2021 in totaal €26811 op voor de grote clubactie. Neptunus 58 (1647,-), Fietscrossvereniging Dn Urste (1440,-) en Sofball- en honkbalvereniging Starlights (1389,-) haalden veel geld op.  

Foto gemaakt tijdens NK Handboogschieten bij Landmans Unie 1843 (Foto: Bas Ulehake).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant