De Schijndelse schaakvereniging zit tegenwoordig in De HeerenMeester
De Schijndelse schaakvereniging zit tegenwoordig in De HeerenMeester Foto: Wiek van Lieshout

Schaakvereniging Schijndel: ‘Een gouden gambiet’

Sport Historie Sport 240 keer gelezen

SCHIJNDEL | Ter ere van het vijftig jarige bestaan van de Schijndelse schaakvereniging heeft de Heemkundekring Schijndel een korte terugblik op vijftig jaar geschiedenis.

Op 15 november 1971 werd in Schijndel een schaakvereniging opgericht, welke nu 50 jaren bestaat. In de jaren daarvoor werd er ook al geschaakt door liefhebbers

op zondagmorgen in café Steenbakkers, dat nu de Kafmolen heet. Daar begon ook de behoefte te ontstaan tot het oprichten van een schaakclub. Tijdens een drukke introductiebijeenkomst waren dertig personen aanwezig, die zich spontaan opgaven als lid. Het voorlopige bestuur werd definitief en bestond uit: Ad Voets, voorzitter – Gerrit Bruinsma, secretaris – Leo Leurink, penningmeester en Henk Aarts en Martien Versantvoort als wedstrijdleiders. De contributie werd vastgesteld op 48 gulden per jaar. Als wekelijkse speeldag werd de donderdag vastgelegd. Met financiële steun van Jansen de Wit en subsidie van de gemeente konden de eerste borden, stukken en klokken worden aangeschaft. In augustus 1972 werd besloten om zich aan te melden bij de bond N.B.S.B. zodat nu ook deelname aan de competitie mogelijk werd. De eerste jaren volgend schommelde het ledenbestand tussen de 30 en 40 leden. 

Bij het 25-jarig bestaan in 1996 telde de club 23 leden, een aantal dat langzaam maar zeker een vergrijzing tegemoet is gegaan. De leden Bart te Dorsthorst en Wim Vugts verwoorden de situatie zoals die was en is geworden. Speelde de club eerder nog tegen andere verenigingen, nu houden de leden het bij de interne competitie op de vaste dinsdagavond. Toch is het zeker geen kommer en kwel bij de club. Het plezier in het spel en de nabespreking blijven onverminderd van belang. Belangrijk is het jaarlijkse Hopbel schaaktoernooi, met een vaste plek op de jaarkalender van de schaakbond. Gemiddeld trekt het toernooi tussen de veertig en vijftig liefhebbers, die niet alleen maar deelnemen voor een bord Brabantse snert met roggebrood en spek. De vereniging kent vier voorzitters: Ad Voets (1971-1974) - Leo Leurink (1974-1976) - Theo van Heijningen (1976-2004) en Wilco van der Velden (2004-2021 heden). Als bijzondere leden heeft de club in Theo van Heijningen een erevoorzitter en Martien Versantvoort als Lid van Verdienste. Voor de waardering van 25 jaar lidmaatschap ontvingen 13 leden de clubspeld. En passant heeft de club ook deelgenomen aan het project van de Heemkundekring om de geschiedenis van de vereniging in kaart te brengen. Het is een prettig gezelschap dat niet alleen teert op het schaakspel. Vugts zegt hierover: “de clubavond is gehuld in gezelligheid, spelplezier, sinds kort in het nieuwe clubhuis De HeerenMeester, een drankje op eigen kosten en samengevat een avondje uit.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant