Yuli van der Molen en Marith Vanhove

Zilver en brons op WK baan in Cairo

Sport Sport 399 keer gelezen

SCHIJNDEL | Van 1 t/m 5 september werd in de Egyptische hoofdstad Cairo het WK op de baan voor junioren verreden. Op de eerste dag werd de titelstrijd op het onderdeel scratch verreden. Yuli van der Molen en Marith Vanhove wisten zich in de middag in hun series over 5 kilometer te plaatsen voor de finale.In deze finale over 7.5 kilometer wist Marith een zeer mooie 2de plaats te behalen. De Duitse Jette Simon veroverde het goud terwijl de Italiaanse Valentina Basilico het brons pakte. De uitslag kwam overigens pas tot stand nadat de jury de uitslag gecorrigeerd was. Er was namelijk een ronde te veel afgelegd. Yuli eindigde als 7de.

Marith en Yuli namen op vrijdag 3 september deel aan de omnium. Yuli behaalde na vier onderdelen een mooie 5de plaats. Marith eindigde als 10de. Marith nam op zaterdag 4 september deel aan de tijdrit met staande start over 500 meter. Zij behaalde een mooie 4de plaats en zette daarbij een Belgisch record neer. Op de slotdag nam Yuli met haar landgenote Nienke Veenhoven nog deel aan de Madison. Yuli en Nienke wisten een mooie 3de plaats te behalen waardoor Yuli met een bronzen medaille het WK kon afsluiten.

Mooie prestaties in Watersley Womens Challenge U23
Van 3 t/m 5 september werd er in Limburg de Watersley Womens Challenge verreden. Een UCI 2.2 etappewedstrijd voor belofte-vrouwen. Ons eigen vrouwen U23 Stanza Die Making team neemt hier aan deel evenals enkele leden van WVS die voor het Parkhotel Valkenburg Cycling Team uitkomen. De eerste etappe werd verreden op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard. Anne van Rooijen wist hier samen met Marit Raaijmakers van het Parkhotel Valkenburg weg te rijden uit het peloton. De twee bouwden een riante voorsprong op. In de sprint à deux na bijna twee en een half uur was Marit helaas iets sneller dan Anne die desondanks een mooie 2de plaats behaalde. In de achtervolging waren twee rensters waaronder Pien Limpens. Pien, lid van WVS en uitkomend voor Parkhotel, eindigde op 1.04 min. als 4de. In het peloton wat sprintte voor plaats 5 kwam Femke Gerritse (PVCT) als 6de op 2.25 min over de streep. Laura Molenaar werd 7de. Sylvie Swinkels (PVCT) eindigde als 13de, Lente Boskamp werd 14de en Marit Cent werd 16de. Sanne van Heel werd 32ste. Lisa van Helvoirt eindigde op 5.28 min. als 48ste. Sofie van Rooijen (PVCT) werd 63ste op 9.34 min.
Op zaterdag 4 september stond er een individuele tijdrit over 12 kilometer op het programma. De Belgische Shari Bossuyt zegevierde in een tijd van 18:29.51. Femke behaalde op 15 seconden achterstand de 3de plaats. Anne werd vierde op 16 seconden. Laura werd 5de op 30 seconden. Pien werd 7de op 42 seconden. Sanne werd 22ste op 1.17 min. Marit werd 27ste op 1.37 min, Sylvie 28ste op 1.37 min. en Lisa 30ste op 1.41 min. Sofie werd 52ste op 2.35 min. In het algemeen klassement ging Anne na dag twee aan de leiding. Laura was de best genoteerde jongere. Op de slotdag verspeelde Anne haar leiderstrui door een valpartij in de eerste ronde. Door het smalle parcours kon zij niet snel geholpen worden door materiaalwagen. De vrouwen van Parkhotel Valkenburg trokken ten strijde in de 107.7 kilometer lange etappe. Femke, Pien en Kirstie van Haaften ging er samen kopvrouwe Marit Raaijmakers en enkele andere rensters waaronder Marit Cent en Laura Molenaar van WV Schijndel U23 Stanza Die Making er van door waardoor er 14 rensters aan de leiding kwamen. Deze kopgroep pakte een ruime voorsprong op de rest van het deelnemersveld. De kopgroep werd in de finale nog uiteen gereden en door goed ploegenspel behaalde Femke een mooie overwinning voor de Canadese Magdeleine Vallieres, de Belgische Shari Bossuyt en ploeggenoot Marith Raaijmakers. Pien eindigde op 23 seconden als 7de. Marit werd 12de op 1.45 en Laura 13de in dezelfde tijd. Sylvie werd op 6.15 min. 15de. Anne werd 23ste op 7.58 min. en Lente, Sanne en Lisa werden respectievelijk 24ste, 26ste en 30ste in een groepje op 10 minuten. Zij hadden samen nog geprobeerd om Anne naar haar val terug vooraan te brengen, waarbij Lisa zelfs haar plaats in de kopgroep liet gaan. Het eindklassement werd gewonnen door Marit Raaijmakers. Pien werd 3de en Femke 4de. Laura eindigde als 9de en Marit werd 11de. Anne werd 14de en Sylvie 17de. Lente werd 22ste en Sanne 23ste. Lisa werd 29ste. Laura werd winnares van het jongeren klassement.

Watersley Womens Challenge Nations Cup U19
Van 3 t/m 5 september werd er in Limburg de Watersley Womens Challenge voor junior-vrouwen verreden in het kader van de UCI Nations Cup. De eerste etappe van deze 3-daagse werd verreden op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard. De etappe eindigde na 1.24.09 uur in een massasprint. De sprint werd gewonnen door de Amerikaanse Makayla Macpherson. Babette van der Wolf eindigde als 3de.terwijl Mijntje Geurts 5de werd. Mijntje was overigens nog in de eerste ronde gevallen maar kon vrij snel weer aansluiting vinden bij het peloton. Britt Kerste werd in dezelfde tijd 27ste. In deze massasprint deed zich nog een valpartij voor bij Scarlett Souren ten val kwam. Zij werd als 42ste geklasseerd in dezelfde tijd als het peloton.Jony van den Eijnden eindigde in een groep op 2.09 min. als 69ste. Op zaterdag 4 september stond er een individuele tijdrit over 12 kilometer op het programma. Scarlett behaalde achter de Engelse Zoe Backstedt op 37 seconden een mooie 2de plaats. Babette eindigde op 1.07 min. als 9de. Britt werd 32ste op 1.50 min. Jony eindigde als 53ste. Mijntje moest helaas voortijdig de strijd staken. Helaas kon Mijntje niet deelnemen aan de tijdrit. Het gevolg van de val van een dag eerder was een lichte hersenschudding waardoor het niet verantwoord was om nog verder deel te nemen aan deze driedaagse. De slotetappe over 73 kilometer te Sittard-Geleen werd een slijtageslag. Van 107 gestarte rensters zouden er maar 59 de wedstrijd tot een goed einde brengen. Een kopgroep van vier rensters met daarbij de Amerikaanse Makayla Macpherson en de Engelse Flora Perkins en de Duitse Linda Riedmann domineerden de wedstrijd. Riedmann won de wedstrijd voor Perkins en Macpherson. In de eerste groep achtervolgers eindigde Babette als 13de op bijna 3 minuten. Britt werd 24ste en Scarlett eindigde als 34ste. Jony moest voortijdig de strijd staken. Het algemeen klassement werd gewonnen door Perkins voor Macpherson en Riedmann. Scartlett eindigde op 2.58 min. als 8ste en Babette werd 9de op 3.10 min. Britt werd 20ste op 4.03 min. In het jongeren klassement werd Babette 3de.

Grand Prix Rüebliland
Tijn Louwerensen nam van 3 t/m 5 september in Zwitserland met de districtsselectie van Brabant Zuid-Oost deel aan de Grand Prix Rüebliland, een 3-daagse etappe wedstrijd voor junioren. De eerste etappe eindigde in een massasprint waarin Tijn als 50ste eindigde, In etappe 2a met start en finish in Birr over 84.9 kilometer op zaterdag wisten 10 renners uit de greep van het peloton te blijven. In dit peloton sprintte Tijn op 43 seconden naar een 14de plaats. Later op de dag werd er in Birr een individuele tijdrit over 9.8 kilometer verreden. Tijn behaalde in deze tijdrit een 75ste plaats op 1.19 min. van de Noor Trym Brennsaeter. De slotetappe met start en finish in Langenthal over 120 kilometer eindigde in een massasprint waarin Tijn als 16de eindigde. In het eindklassement eindigde Tijn als 48ste op exact 2 minuten van de Noor Trym Brennsaeter.

Omloop van Valkenswaard
In en rondom Valkenswaard werd op zondag 5 september de Schwalbe TCM & TCJ - Omloop van Valkenswaard verreden. De klassieker voor de junioren eindigde na bijna drie uur in een massasprint van zo’n 45 renners waarin Max Mosmuller een 35ste plaats behaalde. Jordi van Heijst eindigde als 43ste. Wout Joore werd 51ste op 38 seconden.

Benelux Tour
Van 30 augustus tot en met 5 september werd in Nederland en België de Benelux Tour verreden. Mike Teunissen nam hier aan deel. Het eindklassement werd gewonnen door de Italiaan Sonny Colbrelli voor de Sloveen Matej Mohoric. Mike werd 10de, een plaats achter ploeggenoot Dumoulin.

Hulste
In het Belgische Hulste werd op zaterdag 4 september een wedstrijd voor vrouwen verreden. Drie rensters, waaronder Rosalie van der Wolf, wisten hier te ontsnappen uit het peloton. Op de eindstreep hadden zij na 92 kilometer een voorsprong van maar liefst 8 minuten op de het peloton. Rosalie behaalde een mooie 3de plaats. Céline van Houtum eindigde als 9de.

Veldritseizoen weer begonnen
Op zaterdag 4 september ging in het Limburgse Mechelen, terwijl het nog volop zomer was in Nederland met temperaturen boven de 20 graden, al het nationale veldritseizoen van start. In de categorie der beloften behaalde Bailey Groenendaal een mooie 4de plaats. Job Stam behaalde bij de nieuwelingen een 44ste plaats.