Eerste senioren kampioenen van De Boemerang,
Eerste senioren kampioenen van De Boemerang,

Historie KV ‘de Boemerang’ in kaart gebracht

Sport Sport 836 keer gelezen

SCHIJNDEL | Vanaf 2015 heeft de Heemkundekring het initiatief genomen om, in samenwerking met sportverenigingen, hun geschiedenis in kaart te brengen. Deze doelstelling ondersteunt het streven om één centraal sportbestand aan te leggen.

Projectcoördinator is Henk van den Dungen. “In eerste instantie zoek ik contact en maak ik een afspraak om het project toe te lichten. Hierna gaat een werkgroepje aan de slag met het aanwezige archiefmateriaal. Er wordt een selectie gemaakt van negen onderwerpen zoals onder andere het ledenbestand en de hoogtepunten. Dan ontstaat er een overzichtelijk document, waarbij je in één oogopslag over de belangrijkste data kunt beschikken. Inmiddels hebben al een dertigtal verenigingen hun bijdragen afgerond.”
Een groep enthousiastelingen richtte op 29 juni 1976 een gemengde korfbalclub op onder de naam ‘de Boemerang’. Tot dat moment waren er in Schijndel drie Dames Korfbal Verenigingen; Avanti (Boschweg), Alico (Hoevenbraak) en Celeritas (Wijbosch). De eerste voorzitter was Jan Jonker en de laatste in functie is Coen van der Sangen. Bij de start waren er veertig leden en dat bestand groeide door naar 140/150. Ook telt de club drie ereleden en vier leden van verdienste. Jaarlijks werd een Boemeranger van het jaar benoemd. In het eerste bestaansjaar was het behelpen met speelvelden. In 1978 werd de accommodatie in sportpark ’t Heike in gebruik genomen en in 1997 kwam het huidige complex in het Zuideinderpark ter beschikking. Op 4 september 1976 werd de eerste officiële wedstrijd gespeeld met een 4-1 nederlaag. In mei 1978 werd het 100ste lid ingeschreven en startte er een recreantengroep.
In 2016 gingen De Boemerang en DKV Alico in gesprek om samen één vereniging te worden. Na een gedegen voorbereiding besloten de leden unaniem tot een definitieve fusie op 16 februari 2017. Na 41 jaar ‘de Boemerang’ is het samengaan met Alico een feit. De vereniging heet nu KVS’17: Korfbal Vereniging Schijndel ’17 (van 2017) en heeft zo’n 230 leden. Zij is gehuisvest op de accommodatie van voorheen ‘de Boemerang’. Hier wordt met veel enthousiasme gesport en worden de leden met  allerlei leuke clubactiviteiten verrast: KVS, een club die bruist van levendigheid. Met deze fusie werden we ook geconfronteerd met de vraag: wat te doen met de beide archieven? Een nieuwe vereniging zal in eerste instantie er weinig prioriteit aan geven en voor je het weet verdwijnt er veel belangrijke historische informatie. Gelukkig voor het nageslacht heeft het bestuur aan twee kroonprinsen gevraagd om alsnog behulpzaam te zijn bij het inventariseren en rubriceren van het archief. Alle grote dank mag hierbij gaan naar erelid Jos van Meersbergen en Boemeranger van het Jaar 1993 en 2006 Carlos Opdenoordt.  

1978- 1997 Sportpark 't Heike aan de Parallelweg
De Boemerang - Jeugdkanp - 1994 - F1
Sportpark Zuideinderpark
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant