Twan Burg voor zijn schaakbord. Foto: Cis van Pinxteren
Twan Burg voor zijn schaakbord. Foto: Cis van Pinxteren Cis van Pinxteren

Schaakpuzzels van grootmeester Twan Burg

Sport Sport 504 keer gelezen

SCHIJNDEL | In DeMooiSchijndelKrant komt de komende weken elke editie een schaakpuzzel te staan, uitgekozen door grootmeester Twan Burg. Hij vertelt over het schaken, de puzzels en zijn eigen ervaringen met het beoefenen van de denksport. 

Door: Cis van Pinxteren

Schaakgrootmeester Twan Burg geeft in de schaakmaand juli, 20 juli is internationale schaakdag, onder meer een simultaan op 31 juli in de Schijndelse bibliotheek. Tijdens een simultaanspel speelt een goede schaker tegelijk tegen meerdere tegenstanders. Burg zegt dat mensen tijdens de simultaan in de bieb gerust hem vragen mogen stellen. Een andere simultaan die hij gaat geven is deze week bij basisschool De Vossenberg. Burg: “Je loopt veel rondjes tijdens een simultaan, maar op een paar ongelukjes na win je het merendeel. Het is leuk dat ik de jeugd iets terug kan geven en ze de ervaring geef om tegen een grootmeester te spelen.” Zijn dag is geslaagd als hij kinderen kan enthousiasmeren en een fijne dag bezorgd. Twan waarschuwt alvast: als je valsspeelt heeft hij je zó in de smiezen.

Japans schaken
In de Japanse variant op het schaakspel, shogi, vond Burg de laatste jaren een afwisselende hobby en een extra uitdaging. “Shogi is agressiever dan schaken. Elk stuk wat je slaat mag je zelf gebruiken waardoor alle stukken in het spel blijven. Shogi heeft met het ‘droppen’ van stukken veel meer mogelijke zetten”, aldus Burg. Het aantal Nederlandse shogi-spelers komt officieel neer op een kleine dertig. In de toekomst wil Burg zich wellicht kwalificeren voor shogi-toernooien in het land van de rijzende zon. De grootmeester vindt in shogi dus een hobby naast het schaken. Hij speelt de afgelopen jaren minder schaakwedstrijden en kiest voor een baan naast deze hobby’s. “Ik wil rond m’n huidige 2500 rating blijven maar een volgende stap in niveau heeft weinig invloed. In tegenstelling tot wat mensen soms denken besteed ik nu minder tijd aan schaken dan voor het behalen van de grootmeestertitel in 2015.” De grootmeester speelt als landelijke nummer 20 niet mee op NK ’s, daar mogen slechts acht schakers meedoen.

Schaaktafeltrend
Burg geeft altijd mee aan onervaren schakers dat ze via online wedstrijden of bij fysieke schaakclubs vooral schaken kunnen uitproberen tegen spelers van een gelijk niveau. Zelf kan hij al lange tijd -sinds maart 2020- geen fysieke serieuze wedstrijden meer spelen vanwege de coronapandemie. “Veel mensen zullen wanneer het eenmaal weer begint moeten wennen aan de lange potten. Dat geldt voor iedereen, als je het een paar maanden niet doet pak je het wel weer snel op.”
De Netflix-serie The Queens gambit gaf in begin 2021 een boost aan de sport. Een actuele trend binnen het schaken blijkt deze zomer het opzetten van schaaktafeltoernooien in buitenlucht zoals in Tilburg. Maar of schaken aan populariteit wint blijft onzeker. “Via statistieken zie je dat het aantal online spellen steeg maar niemand weet of het op lange termijn veel verschil zal maken.”

Puzzels
De schaakpuzzels komen deze maand dus per editie in de krant. De eerste puzzel gaat over een legendarisch moment. “Magnus Carlson bracht op het bord een mooie, directe combinatie die hem de wereldtitel opleverde. De tweede puzzel is wat minder spectaculair, die gaat over een zet waarmee ik een medegrootmeester wist te verslaan. Tenslotte is de laatste heel subtiel en onverwacht, ikzelf kwam pas na heel lang zoeken bij de oplossing uit”, aldus Burg. Valkuil bij de derde puzzel is dat de tegenstander niets meer kan doen, pat, en dus kan uitlopen op een remise. Het leuke aan schaakpuzzels vindt de schaker dat je alle tijd ervoor kan nemen en kickt op het winnen van jezelf.
Hints: eerste opdracht, val de koning direct aan in eerste zet en zet hem mat in de tweede.
-Denk naast je eigen mogelijkheden ook aan die van de tegenstander.
Prijs insturen juiste oplossing: gratis schaakboek van Twan Burg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant