Afbeelding
Bas Ulehake

NK handboogschieten bij Landmans Unie

Sport 267 keer gelezen

SCHIJNDEL | Het Nederlands Kampioenschap outdoor handboogschieten vond vorig weekend plaats op het terrein van handboogvereniging Landmans Unie 1843. “Alleen bij onweer wordt de wedstrijd afgelast.”

Door: Cis van Pinxteren 

In de organisatie ging veel tijd zitten. Naast eigen vrijwilligers, omroeper, officials zijn er enkele scoreverwerkers te zien achter meerdere computerschermen of met een verrekijker. De handboogvereniging kocht vorig jaar nieuwe pakken voor blazoenen, die wegen slechts 25 kilo. “We zijn aan het voorbereiden sinds vorige week maandag, woensdag spoelden de aangelegde kalklijnen weg vanwege regen”, aldus voorzitter van Landmans Unie, Paul van den Brand. Op de locatie wordt anderhalve meter afstand aangehouden en is er in de schiethal een teststraat. Het NK blijkt niet de enige grote wedstrijd die hier deze zomer gespeeld word. Komend weekend is de WK-selectiewedstrijd voor de jeugd en de Lowlands wedstrijd naar de Dopheiweg. 

Tokiovorm 
Het kampioenschap vindt plaats net voordat olympiërs naar Tokio afreizen. “Je merkt dat het anders is, het niveau is zo hoog. Zo verbeterde Mike Schloesser in de kwalificatie het Europees record en evenaarde het wereldrecord met een score van 718 na 72 pijlen”, vertelt Van den Brand. In de ochtend bekroonde Schloesser het weekend met de nationale titel op de compound. Ondanks voorspelde regen kan het middagprogramma worden afgewerkt. “Als het waait of regent komt de echte schutter naar boven, bij regen wordt het zicht minder en het slaat aan op de spieren. Alleen bij onweer zal de wedstrijd afgelast worden.”

Stormachtig slot
Terwijl donkere wolken zich samenpakken gaan de beste vier vrouwelijke en mannelijke recurve schutters uitmaken wie zich Nederlands kampioen mag noemen. Bij de vrouwen recurve verliest de enige vrouwelijke Olympiër Gabriela Schloesser het goud aan Laura van der Winkel (19). “De sport wordt meestal niet beslist op techniek maar op de mentale weerbaarheid. Iedere schutter moet pijl voor pijl zich uit alle macht concentreren en zich afsluiten van geluid”, vertelt Stef Willems, een Jong Oranje schutter die langs de kant als een van de weinigen toekijkt. “Normaal hebben we ook teamschieten ‘s ochtends en blijven die schutters de rest van de dag langs de lijn hangen. Nu komt helaas niet zo veel publiek kijken”, besluit de voorzitter. Het kampioenschap krijgt een zinderende apotheose met een spannende mannenfinale recurve tussen Rik van de Ven en Olympiër Steve Wijler. Laatstgenoemde wint na vele games te beslissen op één punt. Bijna direct daarna valt het met bakken uit de de hemel en haast iedereen zich snel onder het afdak.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant