Marloes aan de bal tegen het Duitse hockeyelftal.
Marloes aan de bal tegen het Duitse hockeyelftal.

Marloes Keetels: hockeyster, bedrijfskundige en Olympiër

Sport Sport 751 keer gelezen

Marloes Keetels is geboren en getogen in Schijndel. De tophockeyster staat voor een spannende en drukke sportzomer. Wij spraken Keetels over het EK, de Olympische Spelen en haar studie.

Marloes Keetels (28) bereidt zich de komende weken vóór op de Olympische Spelen deze zomer in Tokio met de Nederlandse vrouwenhockeyploeg. Na een succesvol jaar bij HC Den Bosch won Keetels nog afgelopen zaterdag met Oranje op het EK tegen Ierland (4-0). 

Door: Cis van Pinxteren.

Het EK hockey in Amsterdam duurt tot en met 13 juni. De zomerspelen beginnen dit jaar op 23 juni, waar Keetels met het Nederlands hockeyteam na een zilveren plak in Rio 2016 gaat voor een gouden. Een drukke zomer dus in het vooruitzicht voor Keetels.

Hoe ziet jullie schema eruit?
“Na het EK houden we tien dagen een mini-vakantie. Daarna trainen we nog een paar weken en gaan we op 4 juli naar Japan om daar te acclimatiseren voorafgaand aan de Spelen. Mijn schema ligt helemaal vast.”

Even vakantie!
“Het is vooral even rusten en gecontroleerd wat te temporiseren met rennen. We hebben onafgebroken sinds december getraind en gehockeyd dus nu even de stok aan de kant. Voor een steile helling even inhouden om daarna vol gas te geven en te pieken.”

Dreigt dat EK, zo kort voor de Spelen, niet teveel een voorbereiding te worden voor dat grote doel?
“Aan de ene kant wel een beetje, omdat het toch ervoor zit. Maar we willen gewoon het EK winnen. Met publiek in Amsterdam, maximaal 2700 man, is het mooi om gaandeweg beter te worden om daarna te pieken in Tokio. Tuurlijk komen de Spelen daarna en ik zal niet ontkennen dat dat iets groters is maar we willen het EK ook gewoon graag winnen. Het zal niet voelen als een uitzwaaiwedstrijd.”

Wat verwacht je van Tokio, de vraag blijft gedeeltelijk of het doorgaat?
“Ik moet zeggen dat ik de berichtgeving daarover niet lees. Mensen zeggen ooit ‘je zit dan in een bubbel en mag helemaal niks’. Ik refereer naar Rio in 2016, ons team werd met de bus heen en terug gebracht naar de trainings- of wedstrijdlocatie. Je leeft op de Olympische Spelen als team al in een bubbel, we zijn niet buiten het dorp geweest in de stad. Misschien dat individuele sporters daar wel ruimte voor hebben in hun programma, maar wij zitten de hele twee weken in het dorp. In Rio waren we de voorlaatste dag klaar en gingen we met z’n allen nog kijken bij de handbalvrouwen.”

Ben je eigenlijk al gevaccineerd?
“Jazeker, via de media hoorden we dat we gevaccineerd zouden worden. Ik dacht toen in het begin dat anderen meer op een vaccin zaten te wachten dan ik. Uiteindelijk blijkt het te gaan om zo weinig prikken dat ze konden verzekeren dat dat niet het geval is. Het gaat om een kleine groep gekwalificeerde sporters gelukkig. Zelf heerst er bij mij geen twijfel om het niet te doen in ieder geval.”

Het wordt toch anders dan normaal, zie je daar tegenop?
“Nee hoor, ik ben dolblij dat we mogen spelen daar! Natuurlijk mag m’n vriend, familie, vrienden en ander publiek niet aanwezig zijn. Dat geeft niet dat weten we allang sinds eind vorig jaar volgens mij, wat volstrekt realistisch is met de huidige situatie in Japan. Hoop dat Japanners aanwezig mogen zijn. We waren in Rio als een team bezig met dat ene doel en ik zit dan zo in die tunnel dat mijn focus daar ligt.”

Wat is tussen 2016 en nu veranderd aan Marloes Keetels?
“Ze werd wat ouder, haha. Maar als speelster ben ik een stukje gegroeid in het team met meer verantwoordelijkheden. Eén jaar ben ik aanvoerder geweest bij het Nederlands elftal, maar heb de band afgegeven omdat ik daar ongelukkig van werd. Een goede keuze, bij HC Den Bosch bleef ik aanvoerder. Ik ben daarnaast meer voor mijn lichaam gaan zorgen met extra oefeningen en ben zo bewuster hoe ik fysiek fit ben en blijf.”

Wat kenmerkt jou als speler?
“Ik zorg vooral als speler dat anderen makkelijker tot scoren kunnen komen. Ruimte geven, ballen afpakken en meer een assistgever dan een doelpuntenmaker. Ik ben een speler in dienst van het team die met de jaren gegroeid is in het aanvallender spelen.”

Wat is je band met je jeugdclub SMHC De Hopbel?
“Ik kom daar niet vaak meer over de vloer. Gaf er wel laatst een clinic en blijf een Schijndelaar maar sinds m’n elfde hockey ik bij HC Den Bosch.”

De damesploeg van HC Den Bosch wint voor de zesde keer in zeven jaar de landstitel en voor het eerst de Women Euro Hockey League dit jaar. Wat is de kracht van jullie ploeg?
“De langetermijnvisie van de club, ze kopen niet zomaar even een paar spelers binnen een paar jaar. Het lukt dankzij die visie om twintig jaar aan de top te blijven. Binnen de selectie krijg je een goede structuur, hiërarchie en spelers die van jongs af aan het spelsysteem leren kennen. Verder heeft het team veel kwaliteit. Ik ga niet meer naar een andere club, speel ik hier al twaalf profseizoenen en ik ben op een leeftijd dat ik niet meer vijf jaar zal blijven hockeyen dus dan blijf ik bij mijn club.”

Je bent bezig met het afstuderen van je master Organisational Change and Consulting na je studie Bedrijfskunde in Rotterdam, hoe gaat dat?
“Het gaat goed, afgelopen weekend leverde ik m’n scriptie in. Het schrijven daarvan moest ik vaak uitstellen, soms was dat wel moeilijk. Mocht ik de scriptie niet kunnen verdedigen in juni zal ik dat ergens in september doen. Mijn plan is om na het afstuderen een plek te vinden waar ik een paar dagen in de week werkervaring kan opdoen om de overgang na m’n hockey carrière kleiner te maken en te ervaren welke functie ik leuk vind. Een tijdperk na dat van Marloes, de hockeyer, waar ik kan genieten van meer vrijheid zoals een weekendje uit. Volgend jaar staat een WK in eigen land op het programma dus daar wil ik zeker staan. Daarna zie ik wel tot hoelang ik blijf hockeyen of kies voor een maatschappelijke carrière.”

Marloes Keetels

- Geboren op 4 mei 1993 in Schijndel.
- Positie: Middenvelder
- Hockeyde tot haar elfde bij SMHC De Hopbel.
- Speelt sinds 2009 in het eerste damesteam van Hockey Club Den Bosch.
- Negenmaal kampioen geworden met HC Den Bosch.
- Speelde van 2013 tot nu meer dan 150 interlands.
- Werd met Oranje onder meer tweemaal Wereld- en Europees kampioen en haalde in 2016 in Rio zilver.

Keetels in volle concentratie op de bal tijdens het aangeven bij een corner.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant