Spelen met plezier is van groot belang bij de Boschwegse Toneelgroep.
Spelen met plezier is van groot belang bij de Boschwegse Toneelgroep. Foto: Bas Ulehake

Gezellig samen spelen onder een kap

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme 494 keer gelezen

SCHIJNDEL | De repetities voor ‘Onder een kap’ zijn in volle gang. De Boschwegse toneelgroep duikt hierbij met een grote knipoog in het leven van de Schijndelse zusters van liefde. De hechte groep spelers speelt vol overgave scene voor scene door. Tussendoor schaaft regisseuse Jeanine van den Oetelaar het stuk bij en geeft ze de spelers tips om nog meer uit zichzelf te halen. Maar vooral om het voor het publiek perfect te laten zijn.

Door: Bas Ulehake

Voor de repetitie spraken we met enkele spelers van de Boschwegse toneelgroep, Felix Kooijmans, Wieneke Bolwerk en Ingrid Lathouwers. Zij vertellen over hun passie en rol in ‘Onder een kap’.

Wieneke Bolwerk
De jongste van het stel, de vijfentwintigjarige Wieneke Bolwerk staat al vanaf haar tiende op het toneel. Toen ze te oud werd voor het jeugdtoneel is ze even gestopt. Een invalrol bij ‘Omhoog die stok’ in 2014 bracht haar weer terug op de planken. “Elsje van Boxtel was zwanger en toen vroegen ze, hé kun jij dat misschien overnemen en sindsdien ben ik altijd blijven hangen”, vertelt Wieneke over haar start bij de toneelgroep. “De leukste rol die ik tot nu toe gespeeld heb was bij ‘Hallelujah’. Daar speelde ik een jonge vrouw, die gedwongen met iemand was getrouwd, maar we uiteindelijk hippies werden. Het was een wat diepere rol waar een heel verhaal achter zat. Tijdens deze voorstelling speel ik Zuster Juliana Maria, een degelijk meisje dat een verboden liefde heeft gevonden. Wat natuurlijk niet mag van de kerk. Het is weer een rol waar een diepere laag in zit, dat vind ik wel leuk.”

Ingrid Lathouwers
Dat de leden niet allemaal uit Schijndel komen bewijst de in Sint-Oedenrode wonende Ingrid Lathouwers. Ze is ook een van de meest ervaren spelers van de toneelgroep met haar bijna zestig jaar aan ervaring in het amateurtoneel. “Al vanaf de kleuterschool ben ik aan het spelen. Voornamelijk schoolvoorstellingen en musicals. Toen ik vroeger in Den Bosch woonde dacht ik namelijk dat spelers bij een toneelvereniging altijd beroeps waren. Pas toen ik in een dorp kwam wonen kwam ik er achter dat je het ook in je vrije tijd kon doen. Daar heb ik onder andere bij het Nijnsels volkstoneel gespeeld. En sinds 32 jaar bij de Boschwegse toneelvereniging, vanaf het stuk ‘De Jantjes’”, vertelt Ingrid over haar passie om op het toneel te staan. In de voorstelling ‘Onder een kap’ heeft ze de rol van Zuster Tia Maria gekregen. “Het is voor mijn doen een rol met weinig tekst, maar met heel veel spel. Dat is lastiger om te spelen omdat ik vooral moet reageren op de tegenspelers. Hierbij is de concentratie nog belangrijker en dat is echt leuk om te doen. Dit was ook een bewuste keuze want ik wilde een keer wat anders dan een dominante en bazige rol. Deze is dan ook speciaal voor mij gecreëerd. Een knap staaltje van Cor van Casteren”, aldus Ingrid over haar rol.

Felix Kooijmans
Regelmatig is deze man als rocker op het podium te zien in Schijndel en omstreken. Maar al sinds zijn vijftiende speelt Felix Kooijmans ook vele rollen op het toneel. “Vroeger wilde ik een soort Toon Hermans worden, maar dat is dan niet gelukt”, vertelt Felix lachend. “Maar in toneel heb ik altijd al interesse gehad. Mijn ouders kenden Nico en Truus Boom en vertelden mij dat ik me daar aan kon melden voor het toneel. Dus toen ben ik begonnen met het kinderstuk ‘Klaartje’. Daarna kwam mijn eerste grote stuk, ‘Ronde Ka’, waar ik bakker speelde en mijn enige regel tekst ‘Wil er nog iemand warme bolletjes’ was. Daarna heb ik nog vele stukken gespeeld. Ik ben alleen twee jaar gestopt geweest. Maar toen vroeg Jeanine mij om een invalrol te doen bij ‘Zommer ’69’ en toen ben ik weer overstag gegaan. Het spel, het spelen van verschillende personages en het gezelschap is leuk, dat maakt het toneelspelen leuk en ik kan het toch niet missen.” De rol die hij deze keer gaat spelen is ‘Jezus’. Over zijn rol kan en mag Felix niet al te veel loslaten, maar dat hij aanwezig is tijdens het stuk zal niemand ontgaan. Volgens regisseuse Jeanine komt dat vast door het goddelijke lichaam en een rol die weinig om het lijf heeft.

Afterparty
Bij de vrijdag en zaterdag voorstellingen is er ook nog een afterparty. Felix zal ook enkele keren op de afterparty optreden met zijn band Screaming Billy. Hij hoopt natuurlijk dat het publiek dan ook nog even blijft hangen.

Kaarten zijn te koop bij Tobacconist Jan van Roessel. Kijk voor meer info op www.boschwegsetoneelgroep.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant