Het informatiebord over Vliegveld Schijndel.
Het informatiebord over Vliegveld Schijndel.

In het spoor van het Duits Lijntje: Vliegveld Schijndel

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme 873 keer gelezen

SCHIJNDEL | Dit voorjaar is een nieuw wandeltraject geopend, dwars door Meierijstad langs het Duits Lijntje. Langs de route zijn volop verhalen te ontdekken. De voormalige spoorlijn van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS) werd in 1873 geopend. De lijn vormde een belangrijke schakel voor het internationale treinverkeer tussen Londen en Sint-Petersburg. Treinen rijden hier nu niet meer. Het spoor maakt ruim baan voor de natuur. In Meierijstad zijn nog volop sporen van het Duits Lijntje te vinden. ln deze serie duiken we in de vele verhalen langs het spoorwegtracé. Deze keer: Vliegveld Schijndel. 

Eind 1944 starten de geallieerden op de Vlagheide met de aanleg van vliegveld B.85, net ten zuiden van de spoorlijn. Maar daar gaat eerst heel wat aan vooraf, rond en op het spoor. Het is september 1944. Ruim vier jaar geleden viel Duitsland ons land binnen. De bezetter maakte volop gebruik van het Duits Lijntje om militairen en oorlogsmaterieel te vervoeren. Inmiddels hangt het zo gewenste einde van de oorlog in de lucht.

Sabotage
Het lokale verzet saboteert het spoor om het vervoer van Duits materieel te dwarsbomen. Eerder hebben ze hier vlakbij een kist handgranaten gestolen uit een ontspoorde wagon. In de nacht van 8 op 9 september blazen ze met die explosieven de spoorlijn tussen Schijndel en Veghel op. Ook nu ontspoort een Duitse trein. In het Geronimo museum in de Eerdse molen zijn geplunderde spullen van deze trein te zien.

Sancties
Op 9 september ontvangen de burgemeesters van Veghel en Schijndel een dwingend bevel van de Duitse bezetter. Vanaf nu moeten burgers elke nacht het spoor bewaken. Er worden afschuwelijke sancties in het vooruitzicht gesteld als niet aan de eis wordt voldaan.  

Ontdek het hele verhaal, de hele wandelroute en nog veel meer verhalen (van Olland tot Mariaheide) op www.bezoekmeierijstad.nl/duitslijntje. Trek je wandelschoenen aan en volg het spoor van keizers en pelgrims, spoorwachters en smokkelaars, bezetters en bevrijders.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant