Het Wijboschbroek moet de natte natuurparel gaan blijven
Het Wijboschbroek moet de natte natuurparel gaan blijven Foto: Bas Ulehake

Amendement D66 om optie windturbines Wijboschbroek open te houden afgewezen

Politiek 714 keer gelezen

MEIERIJSTAD | Het amendement van D66 om alle opties voor windturbines open te houden en dus ook de locatie nabij het Wijboschbroek werd niet aangenomen door de gemeenteraad. D66 trok het amendement tussentijds in omdat uit de reacties van alle overige partijen bleek dat er geen steun voor was. 

Door: Cis van Pinxteren

Vanwege radarverstoring is het momenteel niet mogelijk om extra windturbines in Meierijstad te plaatsen. In de toekomst zou dit kunnen veranderen door mogelijke toekomstige innovaties in windturbines of versoepeling van radareisen. Het zoekgebied Wijboschbroek scoort volgens D66 het beste op elektriciteitsopbrengst en vermeden uitstoot en biedt plaats aan zeven windturbines. “We moeten straks misschien de afweging maken of we twintig hectare landbouwgrond volleggen met zonnepanelen of dat we een windturbine in Wijbosch Broek plaatsen. Daarom wil D66 dat het zoekgebied Wijboschbroek in beeld blijft als mogelijke locatie. Niet omdat we per se windturbines in een natuurgebied willen plaatsen, maar omdat we vinden dat we het ons niet kunnen veroorloven om nu al opties uit te sluiten”, zei D66-raadslid Gertjan Hobert. Het doel van het amendement was om de zoekgebieden Schijndelse heide ten oosten van de Schijndelseweg (Vlagheide), Het Lijnt en Wijboschbroek aan te wijzen als gebieden die beperkt geschikt zijn voor toepassing van windturbines.

Natte natuurparel
In het amendement stond verder dat Meierijstad 4047 TJ (Tera Joule) aan duurzame energie moet opwekken om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Volgens D66 zou je daarvoor op het moment 1300 hectare aan zonnepanelen nodig hebben waarvan 700 hectare binnen de gemeente. Iedere geplaatste windturbine in Meierijstad betekent 20 hectare minder hectares vol zonnepanelen. Volgens D66 helpt het openhouden van de optie voor windturbines nabij het Wijboschbroek voor het creëren van draagvlak omdat de gemeenteraad dan laat zien dat ze alle alternatieven goed onderzoekt en afweegt. Wethouder Menno Roozendaal was het daar niet mee eens. “Het plan-MER (plan-milieueffectrapport ligt ten grondslag van onze keuze om het Wijboschbroek wel uit te sluiten voor windturbines. De wegen en bekabeling die nodig zijn voor de aanleg van windmolens zouden schade toebrengen aan het natuurgebied. Ook voor het draagvlak is het van belang dat je niet zo’n gebied opoffert.” CDA-raadslid Maarten van Bakel voegde daaraan toe: “Als we het Wijboschbroek in de huidige vorm als natte natuurparel willen behouden is het sowieso onmogelijk om hier windturbines te plaatsen. Doordat er grote gaten in de bodem geboren dienen te worden zal deze natte parel verworden tot een verdroogd natuurgebied.”

Kostbare natuur
De SP, FvD, PvdA/GroenLinks, Hart, HIER Meierijstad, Gemeentebelang Meierijstad, Lokaal Meierijstad en de VVD gaven ook geen steun voor het amendement. Arie Smetsers, raadslid van HIER Meierijstad, reageerde als volgt. “Wij van de fractie HIER zijn van mening dat op het moment teveel beperkingen zijn in dit gebied waardoor het niet reëel is dat daar windturbines gaan komen.” D66 opperde in het amendement dat de aantasting van het natuurnetwerk Brabant gebied (NNB) door windturbines kan worden gecompenseerd door het natuurgebied Wijboschbroek te vergroten. Hart raadslid Laurens van Voorst noemde dat windmolens in Wijboschbroek een no-go. “Wij gaan geen kostbare natuur aantasten om die elders opnieuw te ontwikkelen zoals D66 voorstelt. Zet die dingen dan maar op de plek waar D66 nieuw bos wilt aanleggen.” Het amendement ‘Geen windturbines in Meierijstad’ van Lokaal Meierijstad, Gemeentebelang Meierijstad en Forum voor Democratie kon ook niet rekenen op een meerderheid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant