Bomen in de Deken Baekersstraat
Bomen in de Deken Baekersstraat Foto: Bas Ulehake

Wethouder beantwoordt vragen overlast lindebomen Deken Baekersstraat in raadsvergadering

Politiek 993 keer gelezen

SCHIJNDEL | De politieke partijen Gemeentebelang Meierijstad, Hart en SP stelden vragen tijdens de raadsvergadering over de gemeentelijke aanpak van de lindebomen aan de Deken Baekersstraat. De gemeente Meierijstad hield eerder op maandag 15 mei een inloopavond in ’t Spectrum over de mogelijke kap van de lindebomen aan de Deken Baekersstraat. 

Door: Cis van Pinxteren

De lindebomen veroorzaken vooral overlast voor de bewoners met huizen aan de kant met de even nummers van de straat. De plak (lees=honingdauw) van de luizen in de bomen is moeilijk weg te boenen van auto’s en zorgt voor rotte kozijnen. De ramen en auto’s moeten vaak gewassen worden en de daken kleuren ook zwart van de plak volgens bewoners. De kant met de even nummers heeft meer overlast dan de andere kant, vanwege de westenwind die bladeren en andere bomenresten naar die even kant waait. 

Zorgvuldige afwegingen
Namens de drie fracties waren de vragen ingediend door de raadsleden Laurens van Voorst (Hart), Tonnie Wouters (SP) en Gerard van Mil (Gemeentebelang Meierijstad). De eerste vraag ging over wanneer het college het besluit neemt om een kapvergunning te verlenen of te weigeren. Wethouder Jan van Burgsteden: “Omdat de meningen op de informatieavond ver uit elkaar lagen en er buurtbewoners niet aanwezig waren gaan we de komende tijd individuele reacties ophalen. Pas als we een compleet beeld hebben kunnen we maatwerk leveren en een besluit nemen over de kapvergunning. Zorgvuldigheid gaat hier boven snelheid.” De tweede vraag ging over de mogelijkheid dat een eventuele kapvergunning indruist tegen de groene kaart van Meierijstad, waarin de bomen zijn aangemerkt als ecologisch waardevol. Op de groene kaart van gemeente Meierijstad staan alle bomen en andere houtopstanden waarvoor er een omgevingsvergunning aangevraagd moet worden bij kap, aantasting of rooien. De lindebomen in de Deken Baekersstraat staan in de Groene Kaart vermeld als onderdeel van de waardevolle laanbeplanting en wijkgroenstructuur met hoge ecologische waarde. Van Burgsteden: “Niet de individuele bomen maar de structuur als geheel is aangemerkt als groenstructuur met hoge ecologische waarde. Het kappen van een boom binnen die structuur betekent niet automatisch dat de ecologische waarde van de hele structuur komt te vervallen. Daarnaast druist een kapvergunning nooit in tegen de groene kaart, omdat de groene kaart juist aangeeft voor welke bomen en houtbestanden een omgevingsvergunning aangevraagd moet worden bij kap. Bomen die niet op de groene kaart staan zijn niet beschermd.”

Structurele maatregelen
De fracties van Hart, SP en Gemeentelang zijn tegen de kap omdat die volgens hen niet in verhouding staat tot de overlast die verminderd zou kunnen worden via twee maatregelen van de SP. De maatregelen zijn het geven van gratis wasbeurten en een beschermingshoes om de plak op de auto tegen te gaan. Van Burgsteden: “Het bomenbeleid stelt dat we in principe geen bomen kappen omwille van overlast, tenzij de overlast disproportioneel groot is. Dan wegen we de belangen af tussen het behoud en kappen van de boom. Het uitgangspunt is het behouden van bomen maar we willen ook tegemoetkomen aan ernstige overlast. Daarom is het uitlegbaar om structurele maatregelen door de bomen die gekapt zijn te vervangen voor een andere soort die minder overlast geeft.” Zo wil de gemeente de criteria volgen van ‘de juiste boom op de juiste plaats met de juiste groeiplaats en beheer’. De suggesties van de SP, gratis wasbeurten en beschermhoezen voor de auto overwoog de gemeente maar dragen in de ogen van de gemeente niet genoeg bij aan het beperken van de overlast. De overlast blijft namelijk niet beperkt tot plak op de auto’s maar treft ook de woningen en overige bezittingen. De wethouder stelt verder dat er sprake is van disproportionele overlast. “Omdat de mate van gecombineerde overlast door plak, wortelopdruk en vallende takken over een langere periode grote indruk maakt op het woongenot van inwoners. Dit rechtvaardigt in onze ogen het treffen van maatregelen maar niet het kappen van alle bomen in de Deken Baekersstraat.” Met wortelopdruk wordt de groei bedoelt waardoor er hobbels ontstaan op de stoep en het zo moeilijk begaanbaar kan worden.

Geen precedentwerking
De voorlaatste vraag van de drie fracties ging in op de mogelijke precedentwerking die uitgaat van de kap, aangezien bewoners van andere straten met ‘plakbomen’ zich mogelijk zullen beroepen op deze kapvergunning. Van Burgsteden: “We zijn ons daarvan bewust. Dat is echter geen reden om de klachten van de bewoners niet serieus te nemen. In het bomenbeleid staat ook dat het kappen van bomen niet mag leiden tot eventuele precedentwerking van andere bomen. Iedere situatie is uniek en wordt apart beoordeeld en behandeld en kan een andere uitkomst hebben.” De laatste vraag luidde als volgt: wilt u alstublieft afzien van de kap van deze prachtige, beeldbepalende, schaduw biedende en CO2 opslurpende bomen? Van Burgsteden: “Vanwege de positieve eigenschappen van bomen dat aan een zijde van de straat de bomen sowieso blijven staan. Aan de andere zijde wordt gekeken wat de beste oplossing is voor de overlast die wordt ervaren. Dit doen we in overleg met bewoners om maatwerk te leveren.” Hart, SP en Gemeentebelang Meierijstad vonden naar aanleiding van het antwoord van de wethouder dat de gemeente weloverwogen, zorgvuldig en met oog voor alle belangen het proces ingaat. Daarom dienen ze geen motie in. Voor de uitvoering van de kap komt er een raadsvergadering waarin wel de mogelijkheid is voor een motie zegde de wethouder toe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant