Afbeelding
Cis van Pinxteren

Jansen de Wit keert terug in Schijndel

Politiek Politiek 637 keer gelezen

SCHIJNDEL | Jansen De Wit keert terug in Schijndel. Naar verwachting start de door Hart bedachte onderneming begin volgend jaar. Het idee is door Hart ontwikkeld met het doel om zowel hergebruik van materialen als lokale werkgelegenheid te bevorderen en dit te combineren met het versterken van de identiteit van één van de Meierijstadse dorpen. 

‘Hierin komt zowat alles samen waar Hart voor staat’, zegt fractievoorzitter Laurens van Voorst. ‘Want zowel het koesteren van de identiteit van de dorpen, het omzien naar mensen voor wie betaald werk niet vanzelfsprekend is als duurzaamheid vormen de fundamenten van de partij, zoals verwoord in ‘de 5 van Hart’.’

Eerste kwartaal 2022
Gemeenteraadslid Mirjam van Esch van Hart bedacht het idee en zorgde ervoor dat het niet bleef bij een proefballon. Ze vond de sociale bedrijven WSD en Het Goed bereid om het plan uit te werken. Het leidde tot onderzoek door deze organisaties en de verwachting dat in het eerste kwartaal van 2022 Jansen de Wit – die naam is vrij van rechten en kan dus gebruikt worden – na ruim 35 jaar terugkeert in Schijndel.

WSD
Theo Keijzers is directeur innovatie en projecten bij WSD. Hij zegt: ‘We hebben hier nog even gedubd of we een idee van een politieke partij wel moeten oppakken. Vanzelfsprekend zijn alle partijen en gemeenten in ons werkgebied ons even lief. Feit is echter dat het idee op ons lijf geschreven is en dus gaan we er graag mee aan de slag’. Keijzers voegt eraan toe: ‘Dat doen we ook omdat Stichting Bij Jet, actief in het vinden van werk voor Schijndelaren, belooft om menskracht voor Jansen de Wit te leveren’. Het gaat daarbij om mensen die om wat voor reden dan ook moeilijk aan de slag komen.

Het Goed
De technische kennis van het selecteren en tot garen spinnen van ‘Schijndels textiel’ komt van Het Goed. Auke van der Hoek is daar manager duurzaamheid en ontwikkeling en is tevens bestuurslid van Stichting Texplus, gespecialiseerd in dit soort recycling-activiteiten. ‘Het is fijn dat er initiatieven zijn waardoor we in Nederland weer zelf garen gaan spinnen en textiel produceren’, zegt hij. Ook voor Het Goed geldt dat de betrokkenheid bij Hart beperkt blijft tot het adopteren van het idee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant