Bezorgde ouders én kinderen: 'Wij willen een nieuwe school.'(Foto: Bart van Rooij)
Bezorgde ouders én kinderen: 'Wij willen een nieuwe school.'(Foto: Bart van Rooij) Foto: Bart van Rooij

Bezorgde ouders zijn het beu: ‘Eerde gaat naar de knoppen’

Onderwijs 1.300 keer gelezen

EERDE | “Waarom houdt een groepje oudere mannen een nieuwe school voor al onze kinderen tegen. Heel Eerde gaat zo naar de knoppen”, het zijn de bezorgde woorden van Manon Nicols en Maartje van Wanrooij. Samen met vijf andere moeders zijn ze actiegroep De Noodklok gestart. Ze hopen dat de ‘Vrienden van de Eerdse Kerk’ hun bezwaren willen laten vallen. “De kinderen uit Eerde zijn de dupe”, aldus Nicols en Van Wanrooij.

Door: Ties van Dooren.

Nicols heeft twee kinderen op de Petrus en Paulus basisschool zitten en Van Wanrooij bijna twee. “Mijn jongste stroom over een paar weken in”, zegt ze trots terwijl het mannetje met de afstandsbediening zit te spelen. Af en toe kijkt hij ondeugend naar zijn moeder.
Toen Nicols zwanger was van haar oudste dochter werd er al gesproken over een nieuwe school. “Mijn dochter Jill is inmiddels bijna zeven jaar. Er werd toen gezegd dat ze naar een nieuwe school zou gaan. Destijds was allang duidelijk dat de school versleten was. Moet je nagaan hoeveel geld er daarna nog is uitgegeven aan een school die niet meer te redden is. De lokalen zijn te klein voor het aantal leerlingen, de wc stinkt en het meubilair is versleten. Er moet een nieuw gebouw komen”, zegt ze. Annelies Bijvelds, woordvoerder onderwijskoepel Verdi, laat weten dat Petrus en Paulus en kinderopvang ‘t Kroontje inderdaad sterk verouderd zijn. “Het heeft geen zin om het gebouw helemaal te verbouwen. Het pand is op. Wij staan achter de actiegroep en hopen dat de realisatie van de nieuwe school in de Eerdse kerk snel van start kan.” Ook de gemeente steunt het plan.

Raad van State
De nieuwe Eerdse basisschool moet naast en in de kerk komen. De Vrienden van de Eerdse Kerk strijden echter al jaren tegen dit (restauratie)plan. Ze vrezen voor het monumentale karakter van de kerk wanneer de ontwikkelaar drie appartementen bouwt in het middenschip. Deze woningen zijn nodig om de financiering rond te krijgen. Al is dat niet het enige. De Vrienden grijpen al jaren alles aan om naar de Raad van State te stappen. Het gevolg? De bouw is nog steeds niet begonnen. Na de laatste zitting van de Raad van State eind januari, de uitspraak volgt over enkele weken, besloot een zevental moeders om een actiegroep op te richten genaamd: De Noodklok. Van Wanrooij zucht: “We doen dit uit pure waanhoop. De kinderen hebben de toekomst. Als er geen nieuwe school komt en de huidige wordt straks afgekeurd. Dan moeten we naar Zijtaart of Wijbosch. De toekomst van Eerde komt dan op het spel te staan.” Nicols vult aan: “Het is noodzakelijk voor de kinderen en voor de toekomst van ons dorp. Als de school verdwijnt dan wil er straks niemand meer in Eerde wonen.”

‘Kinderachtig’
De bezorgde ouders zijn er helemaal klaar mee. “We snappen het gewoon echt niet. Ik kan me niet verplaatsen in deze Vrienden. Waarom doen ze zoiets? En dat over de rug van zoveel kinderen. Het is gewoon een principekwestie geworden. Erg kinderachtig. Het is jammer dat het zover heeft moeten komen”, besluiten Nicols en Van Wanrooij. De actiegroep beraadt zich op nieuwe acties.

De petitie van Actiegroep de Noodklok is te vinden op: petities.nl.

Wethouder Johan van Gerwen bezocht onlangs de Petrus en Paulus school. Hij ontving daar een urgentiebrief van de basisschool en de kinderopvang.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant