Afbeelding

Puberbrein in coronatijd

Onderwijs Onderwijs 526 keer gelezen

SCHIJNDEL | Op maandagavond 25 en woensdag 27 januari namen meer dan 250 ouder(s)/verzorger(s) van leerlingen (tweetalig)vwo/havo van het Elde College deel aan de webinar Puberbrein in coronatijd door Aletta Smits. Veel ouders met de laptop op schoot vanaf de bank thuis, vaak samen met hun zoon of dochter. Veel herkenning, erkenning, begrip, handige tips en humor.

De Webinar was niet alleen leerzaam voor de ouders, maar voor iedereen die met pubers werkt dus zeker ook voor docenten. Want wist u dat twee weken voor een puber eigenlijk twee jaar lijken te duren. Dus die toets van volgende week voorbereiden, daarvoor heb je toch nog een zee van tijd. En dat pubers niet anders kunnen dan lang uitslapen, want hun brein maakt veel langer melatonine aan. Of dat belonen veel meer indruk maakt dan straffen.

Compliment
Voor pubers is de sociale omgeving het allerbelangrijkste in hun groeiperiode, vandaar dat deze corona-periode waarbij we vooral veel thuis zijn extra ingrijpend is voor hen. Hoe kunnen ouders en onderwijs daarop anticiperen? Een van de tips: geef uw puber iedere dag een compliment, bij voorkeur tussen de bedrijven door zodat het niet opvalt. Heeft zeker effect en maakt iedereen gelukkiger.

Over Aletta Smits
Dr. Aletta Smits geeft sinds 2009 presentaties in het land. Ze wilde eigenlijk cabaretier worden, maar ze kan niet zingen. Dat is maar goed ook want presentaties geven is mooi werk en ze prijst zich gelukkig elke keer als ze voor een zaal mag staan om over dat wonderlijke puber ras te vertellen. Of over machine learning. Of over hoe mensen kiezen Aletta studeerde onder andere psychologie en ICT. En samen met haar oude moeder studeert ze nu Cultuurwetenschappen. Haar motto is: nooit stoppen met leren. Of nooit iets half doen. Naast haar lezingen, werkt ze als onderzoeker en docent bij de Hogeschool.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant