Bijen in heempark de Blekert
Bijen in heempark de Blekert Foto: Bart van Rooij

Zaaien voor de biodiversiteit: doe het in de herfst

Natuur Natuur 345 keer gelezen

SCHIJNDEL | Inheemse planten zijn het antwoord op de teruglopende biodiversiteit, en dat terwijl die nu nog weinig in onze tuinen voorkomen. Veel insecten zijn afhankelijk van de planten die in Nederland van oudsher voorkomen. Nu daar steeds minder van zijn, daalt het aantal insecten ook drastisch . Zij zijn verantwoordelijk voor de bestuiving en onmisbaar in onze voedselketen. Tijd om in actie te komen vinden de Bijenstichting, Cruydt-Hoeck en Gardeners’ World magazine.

Waarom zaaien in het najaar?
Juist het najaar is het beste moment om inheemse zaden te zaaien, ook al voelt het misschien ‘normaal’ om dat in het voorjaar te doen. . Planten in de natuur laten in de nazomer en het najaar hun zaad vallen. De zaden van sommige planten hebben een koude periode nodig, wachten tot het voorjaar komt, en kiemen tijdens de lengende dagen en oplopende warmte. Andere planten ontkiemen juist in de herfst en gaan als plantje de winter in.

Omdat inheemse planten het beste in het najaar gezaaid kunnen worden, organiseren de Bijenstichting, Cruydt-Hoeck en Gardeners’ World van 25 september tot en met 1 oktober de Inheemse Zaaiweek. Deze partijen roepen iedereen op om inheemse zaden te zaaien, om de biodiversiteit te helpen. Kom in actie met al je vrienden, familieleden en buren. Samen zaai je zoveel mogelijk vierkante meters in met inheemse zaden!

De helft van de 360 soorten wilde bijen wordt bedreigd in hun voortbestaan. Ook in Sint-Oedenrode werden er wederom dit jaar minder bijen geteld. Kijk op http://www.inheemsezaaiweek.nl hoe je kan zaaien en waar de zaden verkrijgbaar zijn. De Inheemse Zaaiweek is een initiatief van de Bijenstichting, kweker en leverancier van wildebloemenzaden Cruydt-Hoeck en Gardeners’ World magazine.

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant