De groep vrijwilligers gingen in 2021 op pad om sigarettenfilters te rapen
De groep vrijwilligers gingen in 2021 op pad om sigarettenfilters te rapen Foto: Pascal van Oers

Peukmeuk Schijndel roept op om mee te rapen

Natuur Natuur 262 keer gelezen

SCHIJNDEL | Op zaterdag 2 juli start om 9:30u bij het Heilig Hartbeeld achter de H.Servatiuskerk de tweede peukmeuk-actie van Schijndel. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk peuken van de straten van Schijndel opgeruimd én geregistreerd worden. Na een korte uitleg gaan vrijwilligers vanaf 10:00u beginnen met het rapen van sigarettenfilters in de omgeving van de markt. De organisatie zorgt voor grijpers en potjes om de peuken in te doen en een overzicht van hotspots en routes. 

Doe je ook mee? Laat het weten via een mail naar schoonschijndel@gmail.com. Dan brengt de organisatie je daarna verder op de hoogte.

Waarom is deze actie nodig?
Weet je dat de sigarettenfilter het meest gevonden zwerfafvalitem is? En weet je dat de sigarettenfilter uit plastic bestaat? Celluloseacetaat om precies te zijn. Dit vergaat niet maar valt in microplastics uiteen. Bovendien zitten tabaksresten vol met gifstoffen. Zo vervuilt iedere zwerffilter onze waterwegen, grondwater en natuur. Veel mensen weten helemaal niet dat filters van plastic zijn en gooien ze vaak zonder erbij na te denken op straat.

Het Plastic Peuken Collectief (een samenwerkingsverband van meer dan 60 organisaties) is al sinds 2018 bezig aandacht te vragen voor dit compleet genegeerde stukje plasticvervuiling. Dit is het vierde jaar dat ze de campagne Plastic PeukMeuk landelijk organiseren (https://www.facebook.com/PlasticPeukenCollectief/). Vorig jaar werden er zo in 80 gemeentes 560.000 peuken geraapt en geregistreerd. 

SCHOONfamilie Schijndel is een Schijndels burgerinitiatief dat met wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse acties veel Schijndels zwerfafval opruimt. In 2021 werden in Schijndel 5.901 filters opgeraapt en geregistreerd. Een geweldig succes. Daarom wordt ook dit jaar op 2 juli weer een peukmeuk-actie georganiseerd. 

Maayke Boon van Ostade en Wim van der Rijt: ”Zou het niet geweldig zijn als we én een heleboel peuken in Schijndel opgeruimd hebben én onderdeel zijn van een burgerbeweging van zoveel andere gemeentes en landen? De politiek en de tabaksindustrie moeten weten hoe serieus deze vervuiling is. Vanaf 1 januari 2023 gaan tabaksfabrikanten betalen voor de opruimkosten van sigarettenpeuken. Welk bedrag doorberekend gaat worden is nog niet bekend. Belangrijk is dat we moeten weten hoe groot het probleem is. Want ze zijn ook nog eens heel lastig op te pakken. Vandaar.”

Uit de krant

Uit de krant