De juryrapporten van opdracht 1
De juryrapporten van opdracht 1
stem!

Het eerste juryrapport van Het Perfecte Plaatje Schijndel

Natuur Natuur Het Perfecte Plaatje Schijndel 1.790 keer gelezen

SCHIJNDEL | De kop is eraf! De eerste opdracht leverde een mooie diversiteit aan natuurfoto’s op. Juryleden Tom en Frans Keetels zijn tevreden over het algemene niveau én zien groeimogelijkheden. 

“Als jury beoordelen we op de overkoepelende criteria compositie, techniek en impact. Het is interessant om te zien hoe verschillend de deelnemers scoren op deze criteria. Daarbij geeft het de deelnemers richting waarin ze zich kunnen verbeteren. Een aantal deelnemers heeft enigszins op veilig gespeeld. We hopen dat de rem er naargelang steeds verder af gaat: wie niet waagt, wie niet wint! Als jury zijn we nu natuurlijk ook erg benieuwd wie welke foto heeft gemaakt!”

Opdracht 1: “Natuur in en om Schijndel”

Foto 1 - Daniël Spierings 


Een creatief beeld vol lijnen van een bijzondere verschijning in Schijndel: de Mammoetboom (Reuzensequoia). Mooie keuze. Het onderwerp is prima vastgelegd en doeltreffend bewerkt. Met een kleiner diafragma (hoger f/getal) had de boomstam rechtsonder die échte scherpte gekregen.

Compositie: 7
Techniek: 6,5
Impact: 6,5
Cijfer: 6,7

Foto 2 - Erwin Pijnenburg 


Een naturel ogende natuurfoto met diepte, ritme en weerspiegeling op een herkenbare plek. De lichtomstandigheden zijn niet spannend, maar wel zacht. Doelbewust gekozen compositie, waarbij de foto wellicht nét iets meer ruimte aan de bovenkant had verdiend voor de horizontaal overhangende tak.

Compositie: 7
Techniek: 6,5
Impact: 6,5
Cijfer: 6,7

Foto 3 - Jan Oremans 


Een fris en kleurrijk voorjaarsbeeld. De foto straalt een aangename zachtheid uit. Geen eenduidig onderwerp, meer een samenhangend geheel van losse elementen. Scherptediepte had nét een tikkeltje groter mogen zijn.

Compositie: 6
Techniek: 7
Impact: 7
Cijfer: 6,7

Foto 4 - Janet van Rijsbergen 


Keurig uitgevoerde close-up van klaprozen. Mooi tegenlicht zorgt voor nuances in het rood. Technisch goed uitgevoerd; foto behoefde geen nabewerking op een uitsnede na. De uitsnede had ter plekke zo gefotografeerd kunnen worden. Misschien is de foto aan de krappe kant aan de bovenkant.

Compositie: 6,5
Techniek: 7
Impact: 6,5
Cijfer: 6,7

Foto 5 - Lars van Nieuwburg 


Leuke keuze om paardenbloem in ‘landscape’ met ruimte te fotograferen. De kleuren knallen met spannend licht en de zon zit mooi achter de paardenbloem. Paardenbloem mist scherpte en had, in onze ogen, beter tot zijn recht gekomen als ie los kwam van de horizon. Foto is overbewerkt.

Compositie: 6
Techniek: 6
Impact: 7
Cijfer: 6,3

Foto 6 - Theo van Eeuwijk 


Herkenbare plek waarbij de stralende, stervormige zon, als gevolg van een hoog diafragma, meteen het oog van de kijker trekt. Een duidelijk aandachtspunt in de foto, die wel wat ruis bevat. De compositie is voor de rest aan de saaie kant. Het pad naar rechts had de foto meer diepte gegeven.

Compositie: 5,5
Techniek: 5,5
Impact: 6
Cijfer: 5,7

Foto 7 - Mirjam Konijnenberg 


Een technisch knap uitgevoerde macrofoto van bieslook – een héél klein onderwerp. Kleur en belichting zijn uitstekend. De optimale scherpte ontbreekt net en een kleine uitsnede had het beeld iets sterker gemaakt; het stukje rechts tegen de rand weglaten.

Compositie: 6
Techniek: 7,5
Impact: 7
Cijfer: 6,8

Foto 8 - Feline van den Besselaar 


Een mistroostig en eenvoudig beeld; keurige compositie. Net iets te donkere belichting. De foto is niet heel spannend, maar de sfeer is treffend voor het voorjaar. Interessante keuze om juist niet op het goede weer te wachten.

Compositie: 6,5
Techniek: 6,5
Impact: 6
Cijfer: 6,3

Foto 9 - Rosa Kluytmans 


Een beeld met impact en uitstekend gebruik van groothoek voor diepte. Het voelt alsof de schapen het beeld uit komen lopen. Mooi gekozen onderwerp, een herder en/of herdershond bij de kudde was leuk geweest. De bewerking is erg hard en daarmee ietwat over-the-top.

Compositie: 7
Techniek: 6,5
Impact: 8
Cijfer: 7,2

Foto 10 - Marleen Bijnen 


Het geluk afdwingen met vasthoudendheid en knap geschoten op het vroege tijdstip. Een prachtige, rustgevende foto. Het verloop van onscherp, naar scherp en onscherp geeft de foto diepte. In nabewerking mist nét het puntje op de i met oog op de kleuren.

Compositie: 7
Techniek: 7,5
Impact: 8
Cijfer: 7,5

Ben jij het eens met de jury? Of kies jij voor een hele andere foto? Laat je stem nu gelden op deze pagina. Diegene met de meeste stemmen krijgt een bonuspunt!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant