De fitte broers bij elkaar.
De fitte broers bij elkaar. Foto: Bas Ulehake

Powerlift-broers willen de top bestormen

Human Interest 669 keer gelezen

SCHIJNDEL | Nederlands kampioen word je niet zomaar. Maar volgens Melle Peels moeten we hier toch echt niet te zwaar aan tillen. Hij spreekt uit ervaring. Sinds een tijdje mag hij zichzelf namelijk Nederlands kampioen powerliften noemen. Een krachtsport die zich concentreert in drie verschillende bewegingen: squat, bench press en deadlift.

Door: Freek Vervoort

In hun eigen gevormde gym in Schijndel ontvangen de heren mij. Want naast Melle beoefenen zijn broers Jort en Tieme de sport ook. Het begon bij de oudste, Jort. “Eigenlijk ben ik via social media een beetje op de sport gekomen. Ik zag veel voorbijkomen op TikTok en Instagram en wilde dit ook weleens proberen. De combinatie van de drie maakt het zwaar en leuk.” Dat is inmiddels een jaar of vier geleden. Zijn broer Melle volgde niet veel later. Sinds kort beoefent ook de jongste van de drie de sport. “Momenteel word ik gecoacht door Jort. Lekker handig, want je woont natuurlijk in hetzelfde huis.” Jort mag zichzelf officieel coach noemen. Via het bedrijf 9for9 helpt hij jonge powerlifters om hun carrière op te bouwen.

Wat het extra makkelijk maakt voor de heren is dat ze een gym hebben in de eigen garage. Net voor de lockdown hadden ze alles binnen om de ruimte in te richten. “Daarmee hadden we geluk. Zo konden wij toch door blijven trainen zonder allerlei beperkingen,” legt Melle uit. “We kunnen ook veel gerichter trainen. De gewichten in een sportschool wijken vaak wat af. En dan moet je ook nog geluk hebben dat er plek is op de dingen die je wil trainen,” voegt Jort hier aan toe.

De sport is in verschillende leeftijdscategorieën verdeeld. De subjunioren in de leeftijd tussen 14 en 18. Dan de junioren van 19 tot en met 23. Daarna de open divisie van 24 jaar en ouder. Degene die wint heeft in totaal het meeste gewicht getild. Alle drie de categorieën bij elkaar opgeteld dus. Het is Melle gelukt om de beste van Nederland te worden in de subjunioren klasse, een prestatie van formaat. Echter stelde dit volgens hemzelf ook weer niet zoveel voor. “Nee, in die klasse zijn de gewichten nog niet dusdanig. Maar ik ben het inderdaad wel.”

De andere broers zijn zichtbaar trots op hem. Ondanks zijn bescheiden reactie. Naar het Europees Kampioenschap mocht hij hierdoor helaas niet. “De bondscoach maakte een andere keuze, waardoor ik thuis moest blijven. Jammer, maar misschien komt er wel weer een nieuwe kans,” is hij strijdbaar.

Dat blijft eigenlijk voor alle drie de heren nog een droom. Een EK of WK meemaken. “Het is nog geen Olympische sport, dus dat gaat niet. Misschien dat dit er in de toekomst van komt,” zegt Jort.

Voor nu trainen de spierbundels dus in hun eigen, ietwat kneuterige gym. Tussen de verfblikken en bartafels pompen zij de gewichten de hoogte in. Voor hen geen probleem. Het heeft namelijk ook wel weer wat. Dichtbij elkaar om te helpen en adviseren. Om zo de Nederlandse powerlift top te bestormen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant