Henk Beijers, gaat stoppen met zijn columns.
Henk Beijers, gaat stoppen met zijn columns.

Een leven lang geschiedenis, tot je zelf geschiedenis bent

Human Interest 1.225 keer gelezen

SCHIJNDEL | Een periode afsluiten blijft altijd lastig. Vooral als je iets al 50 jaar doet. Voor Henk Beijers, Tilburger van geboorte, is die tijd nu toch echt aangebroken. De vaste columnist van DeMooiSchijndelKrant stopt ermee. Met ruim 600 columns vindt hij het mooi geweest. 

Door: Freek Vervoort

Wanneer ik binnen kom bij zijn woning in Vught lijkt het een normaal appartement te zijn. Echter als ik doorloop ben ik in een soort archief beland. Boekenkasten vol met historische literatuur. Dat is ook precies wat Henk Beijers zijn hele leven het liefste gedaan heeft. Zelf publiceren en archieven doorspitten. Dit begon voor hem lang geleden in Schijndel. “Mijn vrouw en ik kwamen er in 1971 te wonen. Na een jaar leerkracht in de hoogste groep van de Lambertusschool heb ik in 1972 gesolliciteerd voor een functie in de nieuw te stichten basisschool in wijk de Beemd. De functie van schooldirecteur stond mij wel aan.” Dit heeft hij uiteindelijk 27 jaar mogen doen. Met veel genoegen, want hij kijkt naar eigen zeggen terug op een gouden tijd. 

Naast zijn werkzaamheden op school, heeft hij altijd interesse gehad in geschiedenis. Een halve eeuw lang heeft hij legio archieven bestudeerd en daaruit gepubliceerd. Meer dan tien grote publicaties. Het Schijndels landschap, het jubileumboek van de Zusters van Liefde en de biografie over de kwartierschout van Peelland, Jonker Marcus van Gerwen (1565-1645), waren de hoogtepunten. Zijn laatste boek heeft hij op 85-jarige leeftijd uitgebracht, vertelt hij trots. “De titel van dit boek is ‘Mijn memoires 1938 – 2023’. Speciaal geschreven voor mijn broers, zus, zoon Jan en Sandra en mijn kleinkinderen. Dit is eigenlijk een levensverhaal wat ik hen wil meegeven.”

Inmiddels geniet Beijers van zijn welverdiende pensioen in een prachtig, rustig appartementencomplex in Vught. Omdat veel mensen hem in Schijndel kennen, was Vught in het begin even wennen. “Hier kende ik niemand en probeer je toch weer een nieuwe kennissenkring op te bouwen. Mensen weten niet wat je het hele leven gedaan hebt. Toch hebben Beijers en zijn vrouw niet lang getwijfeld toen ze de kans kregen. “Het is hier heerlijk en we waren in 1998 de eerste bewoners van het hele complex. We hebben al aardig wat mensen zien komen en gaan.” 

De liefde voor geschiedenis en archieven is hij nooit verloren. Zelfs tot op de dag van vandaag gaat hij minimaal twee keer per week naar het Brabants Historisch Informatie Centrum in Den Bosch (BHIC). Daar is hij zomaar nog niet klaar. “Nee, de geschiedenis van Brabant is groot. Daarom concentreer ik me de komende jaren op het ontsluiten van oude Brabantse archieven. Er gaat extra aandacht naar de stukken van de Schijndelse notarissen van de 17e tot 20e eeuw. Deze zijn nog niet bewerkt en al wel door het BHIC gescand.” 

Zo is de man, die inmiddels zelf een stukje geschiedenis is, nog altijd bezig met zijn grootste hobby. “Het houdt de geest jong hè , als je bezig blijft!” sluit hij zichtbaar tevreden af.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant