Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes Foto: Bas Ulehake

Gebruik de drie t’s en je bakt de beste worstenbroodjes

Human Interest 2.933 keer gelezen

SCHIJNDEL | Carnaval en worstenbroodjes zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als ontbijt, tussendoortje of lunch zal het stukje Brabants cultureel erfgoed menig buik vullen, zo ook in Schorsbos. Marcel Kemps legt uit wat het geheim is van deze lekkernij.

Door: Bas Ulehake

Vroeger werden de worstenbroodjes voornamelijk gegeten tijdens ‘Mardi Gras’, letterlijk ‘Vette Dinsdag’, in het Frans de naam van de dag vóór Aswoensdag. In het Nederlands spreekt men echter doorgaans over Vastenavond, de laatste avond van het carnavalsfeest. “Tegenwoordig worden de worstenbroodjes het hele jaar door gegeten. Bij iedere festiviteit komen de worstenbroodjes op tafel”, legt Irma Keeris, de partner van Marcel uit, terwijl Marcel even naar de oven loopt.

Ervaring
Het bakken zit er bij Marcel al van kinds af aan in. “Ik doe dit nu al zo’n vijftig jaar”, aldus Marcel. “Als kleine jongen van een jaar of elf ging ik al naar bakker Eijmberts in de weekenden. Daar heb ik vele worstenbroodjes gemaakt. Uiteindelijk ben ik veertig jaar bakker geweest. Vijf jaar geleden ben ik echter begonnen bij Carpet Making, omdat de bakkerij stopte.” Maar het bakken is Marcel toch blijven doen als hobby.

Handgemaakt
Sinds 2016 heeft Marcel zijn eigen onderneming en wordt ieder worstenbroodjes op ambachtelijke wijze gemaakt. “Zo rol ik de broodjes nog helemaal met de hand. Ik kan het proces bijna met mijn ogen dicht,” vertelt de bakker, terwijl hij trots zijn domein laat zien. Waar vele bakkers concessies doen aan het product om het goedkoop te houden, is dat bij Marcel niet het geval. “Ik wil altijd dezelfde kwaliteit blijven leveren. Dan liever de prijs maar iets omhoog, maar wel dezelfde kwaliteit. Er moet bijvoorbeeld minimaal 50 gram gehakt in. Het gehakt komt van HABO uit Schijndel en daarna wordt het door mijzelf gekruid, volgens een eigen recept.”


Marcel Kemps maakt de worstenbroodjes met uiterste precisie. - Bas Ulehake

Het perfecte worstenbroodje
Terwijl hij een worstenbroodje opensnijdt als voorbeeld, legt Marcel uit hoe een worstenbroodje eruit moet zien. “Het perfecte worstenbroodje moet mooi glanzend zijn én goed gevuld. Het gehakt moet mooi luchtig zijn. Het is niet de bedoeling dat je een worstje hebt, dan een randje lucht en dan weer deeg. Het moet een geheel zijn. En de uiteinden van het broodje zijn mooi dicht.” Naast de ‘gewone’ Brabantse worstenbroodjes zijn er ook Oosterse worstenbroodjes en worstenbroodjes met kip verkrijgbaar, allemaal met de hand gemaakt.


Een vers gebakken worstenbroodje. - Bas Ulehake

Lokaal
De worstenbroodjes zijn verkrijgbaar bij diverse horecagelegenheden in Schijndel, maar ook daarbuiten. “We zijn ook sociaal betrokken door diverse evenementen te ondersteunen tijdens carnaval, zoals het Krek Wà Anders Bal en de Schorbosche onderscheidingen. Het wordt dus steeds groter, maar we moeten het wel proberen behapbaar te houden, want het is toch een hobby naast de gewone baan.”

Tips
Natuurlijk heeft Marcel ook tips voor de thuisbakker. “Je moet vooral niet te vet gehakt gebruiken. Kruid dit gehakt goed, doe er verse eieren bij en paneermeel. Maar geef alles vooral goed de tijd. De drie ‘T’s’ zijn hierbij belangrijk: tijd, temperatuur en toewijding. Zo zorg je ervoor dat de bloem en melk bijvoorbeeld op de juiste temperatuur zijn om het rijsproces goed op gang te helpen. Want met het rijzen krijg je smaakontwikkeling.” Heb je geen zin om ze zelf te maken? Kijk dan op www.facebook.com/Marcelsworstenbroodjes.

Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Marcel Kemps bakt ieder jaar vele worstenbroodjes
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant