Vlnr: Wendy, Hannie, Eefje, Kees en Joany Buenen.
Vlnr: Wendy, Hannie, Eefje, Kees en Joany Buenen.

Sprookjes bestaan niet, maar liedjes daarover nu wel

Human Interest 767 keer gelezen

SCHIJNDEL | Er was eens een gezin dat bestond uit een man, een vrouw en een drieling, allen dochters. Geïnspireerd door kleindochter Hanne, die dol is op Roodkapje, vroegen zij zich af: “Waarom bestaat er eigenlijk alleen van Roodkapje een liedje?” Daarom besloten ze om voor een aantal sprookjes een liedje te schrijven en dit uit te brengen in een boek: Zeg Roodkapje... De mooiste sprookjes om voor te lezen en te zingen.

Door: Freek Vervoort

Het gezin Buenen bestaat uit Kees, Hannie en hun dochters, de drieling, Wendy, Eefje en Joany. Allen zitten zij in de schrijf- of muziekwereld. Hannie is naast juf en voorleesoma ook schrijfster van liedjes, onder andere voor ‘Kinderen voor Kinderen’. Dochters Eefje en Wendy werken als redacteur bij uitgeverij Leopold. Eefje kwam met het idee van de liedjes en om deze uit te brengen in een boek. Via een QR-code achterin het boek kunnen de liedjes beluisterd worden.

“Het componeren en inspelen van de liedjes heb ik voor mijn rekening genomen, daar ligt mijn sterke kant. Samen met Ben Verhagen. Dat is een vriend van mij en striptekenaar van onder andere Donald Duck,” vertelt Kees. Omdat de familie zo goed is ingevoerd in de schrijfwereld waren de lijntjes kort, geeft Hannie toe. “Voor de illustraties heeft de uitgeverij Saskia Halfmouw benaderd. Zij maakte eerder illustraties voor onder meer Paul van Loon en Vivian den Hollander. Voor ‘Zeg Roodkapje’ maakte ze prachtige illustraties in kleur.”

Dochter Wendy heeft het herschrijven van de sprookjes voor haar rekening genomen. “Voor het boek moesten deze op een aantrekkelijke voorleeslengte voor jonge kinderen herschreven worden”, legt Hannie uit. “Onze dochter Joany heeft vervolgens de liedjes ingezongen.” Zelfs de kleinkinderen hielpen mee. Zij zitten precies in de doelgroep en hebben alle liedjes al gehoord. “We moesten natuurlijk testen of het wel aansloeg bij de kinderen, ze waren dolenthousiast!”

Hoewel het misschien eenvoudig klinkt, een kinderliedje schrijven, is het toch heel lastig, legt Hannie uit. “De liedjes moeten natuurlijk eenvoudig klinken en de kinderen moeten het mee kunnen zingen. De ene keer heb ik daarom maar een stukje van het verhaal verwerkt, de andere keer wordt bijna het hele verhaal gezongen.” Anderhalf jaar heeft het gezin zich hiermee bezig gehouden. Het resultaat mag er dan ook wezen. Een prachtig boek met twaalf nieuwe sprookjesverhalen en liedjes. Als een soort eigen sprookje is het boek er nu voor iedereen om te lezen én om mee te lezen. Kees: “Een drieling krijgen is al een soort sprookje, als je dit dan nog samen kunt doen is dat helemaal fantastisch!” Zeg Roodkapje… De mooiste sprookjes om voor te lezen en te zingen is vanaf 15 november verkrijgbaar.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant