Afbeelding

Mireille fietst met haar vader in gedachten in 4 dagen naar Parijs

Human Interest Human Interest 1.108 keer gelezen

De Schijndelse Mireille vertrekt donderdag 25 mei vanuit Den Haag voor een vierdaagse tocht naar Parijs. Haar missie: geld bij elkaar fietsen voor hartonderzoek. 

Dat is hard nodig: Nederland telt op dit moment 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaataandoening. Mireille maakte het van dichtbij mee. Haar vader overleed vorig jaar aan een hartstilstand. “Hij had al langer last van zijn hartgezondheid. Hij liep moeilijk en was een roker. Hij had alles behalve een goede leefstijl.” Met hem in gedachten stapt Mireille donderdag op de fiets. “Daar doe ik het voor. En voor de anderen, die ik heb verloren door hartstilstanden. De fietstocht is een mooie manier om daar bij stil te staan.“

Zadelpijn
In totaal staan er donderdag 39 deelnemers aan de start. Allemaal hopen zij de tocht van 600 kilometer te volbrengen. Deze verloopt langs verschillende etappes van zo’n 125-175 km. Dat betekent elke dag zo’n 6 tot 8 uur op de fiets. “Een enorme prestatie. Vooral de laatste etappes zijn pittig vanwege de hoogtemeters. Dan moeten de fietsers flink op de pedalen en slaan de vermoeidheid en zadelpijn toe,” vertelt Annelieke Bosma, die de fietstocht namens de Hartstichting organiseert.

Voorbereiding
Mireille bereidde zich de afgelopen goed voor. De tocht gaf haar een doel om voor te trainen. “Voor de coronapandemie ging ik wel eens fietsen met mijn fietsmaatje. Maar ik kreeg er geen goed ritme in.” Nu heeft ze de smaak te pakken. “Inmiddels heb ik flink wat kilometers gemaakt. Al gooide een griepje recent roet in het trainingsschema. “Ik had hierdoor minder energie om te trainen. Als ik het straks zwaar krijg, dan denk ik aan de lieve mensen, die staan te wachten bij de finish. En aan het doel: dat er meer onderzoek gedaan kan worden. Dat vind ik heel belangrijk.”

In beweging komen
Alle fietsers samen hebben een bedrag van ruim 60.000 euro bij elkaar gebracht. Met het geld gaan wetenschappers onderzoek doen naar betere behandelingen en het eerder opsporen van hart- en vaatziekten. Annelieke Bosma: “We zijn de deelnemers dankbaar voor hun bijdrage aan het onderzoek. Hiermee kunnen onderzoekers stappen zetten. We hopen dat deelnemers anderen inspireren om ook in beweging te komen. Al was het maar voor je eigen hartgezondheid.”

Meer over de fietstocht op www.cycleparis.nl. De volgende CYCLE-editie gaat naar Kopenhagen.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant