Lindebomen in de Deken Baekersstraat. Foto: Bas Ulehake.
Lindebomen in de Deken Baekersstraat. Foto: Bas Ulehake. Foto: Bas Ulehake

Overlast lindebomen Deken Baekersstraat

Human Interest Human Interest 1.699 keer gelezen

SCHIJNDEL | De gemeente Meierijstad hield op maandag 15 mei een inloopavond in ’t Spectrum over de mogelijke kap van de lindebomen aan de Deken Baekersstraat. DeMooiSchijndelKrant sprak met voor- en tegenstanders. “Wat mij betreft mogen ze de bomen kappen om vervolgens kleine, nieuwe andere soorten bomen te planten die minder overlast geven.”

Door: Cis van Pinxteren

De lindebomen veroorzaken vooral overlast voor de bewoners met huizen aan de kant met de even nummers van de straat. Eén van de bewoners die graag de bomen gekapt ziet worden is Gerrie. “De goot moet je vijf keer per jaar schoonmaken. Bovendien krijgen we van de plak (lees=honingdauw) van de luizen in de bomen rotte kozijnen, de plak vreet alles weg. We moeten ook vaak de ramen zemen en de auto wassen. Iemand die er niet woont snapt niet hoe verschrikkelijk dat is.” De honingdauw is een nectar-achtige zoete vloeistof die wespen aantrekt. Ine woont al 35 jaar in de Deken Baekersstraat. “We krijgen aan onze kant bij westenwind alles van de overkant ook. Dan moet je denken aan onder meer bladeren, propellers, propjes en bloesem. De daken kleuren zwart van de plak.”

Andere overlast
Eén andere vorm van overlast is het vallen van grote takken van soms wel anderhalve meter in de tuin of op de auto. Miranda woont aan de even kant en hoort bij de driekoppige werkgroep die pleit voor de kap van de bomen. “Een dode tak viel op het dak op de voorruit, de ruit was verbrijzeld. Een dode tak valt onder stormschade dus dat valt onder het eigen risico. Daarnaast zorgt het bladerdek van de bomen ervoor dat het huis koel is en donker, in de zomer hebben we binnen de lamp aan. Wat mij betreft mogen ze de bomen kappen om vervolgens kleine, nieuwe andere soorten bomen te planten die minder overlast geven. Ik wil zeker bomen terug hebben want het is een mooi gezicht.” Een ander argument van Miranda gaat over de verkeersveiligheid. “Door de groei van de bomen ontstaan hobbels op de stoep waardoor het ook voor de ouderen van het Bekkershuis moeilijk begaanbaar word.” Miranda en haar man zijn blij dat de gemeente de afgelopen jaren de overlast serieuzer neemt en stappen, zoals de informatieavond, onderneemt om tot een besluit te komen.


Bomen in de Deken Baekersstraat 

Hoge ecologische waarde
Er waren ook een aantal tegenstanders aanwezig op de informatieavond. Volgens hen weegt de overlast niet op tegen de mooie straat. Anita is één van hen. “Ik vind de bomen ontzettend mooi en geniet ervan als daar vogels in vliegen. Ze willen gezonde bomen waar niets aan mankeert kappen omdat er een klein beetje plak op de auto’s zit.” Sommige tegenstanders zien een tweedeling in de straat die de onderlinge gezelligheid bepaald niet ten goede komt. Daarnaast zou beter onderhoud van de gemeente volgens sommige tegenstanders de overlast kunnen verminderen. Ook roept de gemeentelijke brief op 1 mei verontwaardiging op omdat de interpretatie is dat de gemeente al de kapvergunning heeft verleend en beslist om tot de kap over te gaan. De gemeente geeft echter aan dat er nog geen besluit is genomen. Uit de brief blijkt dat de gemeente mocht het besluit worden genomen om de bomen te kappen een vergunning zal verlenen. Een ander tegenargument is dat als de bomen worden gekapt het een vrijbrief is voor héél Schijndel om te protesteren tegen bomenoverlast. Op de Groene kaart van gemeente Meierijstad staan alle bomen en andere houtopstanden waarvoor er een omgevingsvergunning aangevraagd moet worden bij kap, aantasting of rooien. De lindebomen in de Deken Baekersstraat staan in de Groene Kaart vermeld als onderdeel van de waardevolle laanbeplanting en wijkgroenstructuur met hoge ecologische waarde. De vraag is dus of de mogelijke kap van de lindebomen niet tegenin het groene bomenbeleidsplan gaat. In het bomenbeleid staat namelijk dat er geen rekening gehouden kan worden met overlast als het om belangrijke, waardevolle bomen gaat, tenzij de overlast disproportioneel groot is. In dat geval weegt de gemeente de belangen af tussen het behoud en het kappen van de boom.”

Mogelijke oplossingen
De bezoekers konden allemaal een reactieformulier invullen. Een aanwezige groenbeheerder van gemeente Meierijstad beaamt dat de geluiden van burgers serieus worden meegenomen in het nog te nemen besluit. “Mensen die niet bij de informatieavond ware zullen we ook benaderen om zo een compleet beeld hebben van wat er in de straat leeft. Daarna gaan we de volgende stappen zetten, de beslissing zal zo snel mogelijk volgen. Wat er ook besloten zal worden, het zal gefaseerd worden uitgevoerd.” Ongeveer de helft van de woonadressen waren aanwezig tijdens de inloopavond. De groenbeheerder zegt verder dat bij eventuele vervanging er per situatie gekeken wordt welke boomsoort past. “De gemeente doet gewoon onderhoud aan de bomen door controles en snoeirondes uit te voeren. Daarmee houden we de bomen gezond en vitaal, er kan altijd een tak uitwaaien.” Eén oplossing die al is geprobeerd is het toevoegen van lieveheersbeestjes, een natuurlijke vijand van de luizen. “Die beestjes zitten nu allemaal bij ons op zolder en de bomen plakken nog steeds”, aldus buurtbewoonster Joni. Volgens de groenbeheerder zoekt de gemeente naar maatregelen om de overlast te beperken. Daarbij zijn allerlei mogelijkheden geprobeerd, onder andere lieveheersbeestjes en reactief spuiten. Maar dat bleek niet afdoende te werken, dat betekent volgens de groenbeheerder niet dat die oplossingen niet nogmaals geprobeerd kan worden. Voor de komende raadsvergadering op 25 april zullen de politieke partijen Hart, SP en Gemeentebelang zes vragen stellen over de kwestie. Enkele vragen zijn: wanneer neemt het college het besluit om een kapvergunning te verlenen, dan wel te weigeren, vindt u het billijk een kapvergunning te verlenen als die indruist tegen de groene kaart, waarin de bomen door u zijn aangemerkt als ecologisch waardevol en wilt u alstublieft afzien van de kap van deze prachtige, beeldbepalende, schaduw biedende en CO2 opslurpende bomen? 

Bomen in de Deken Baekersstraat
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant