Afbeelding
Foto:

Het Perfecte Plaatje Schijndel: ‘Het eerste blok zit erop’

Human Interest Foto's Het Perfecte Plaatje Schijndel Human Interest 2.446 keer gelezen

SCHIJNDEL | Drie weken hadden de tien kandidaten de tijd om hun perfecte foto’s te maken. Ze kregen van de jury de opdracht mee om een dier in kleur op de foto te zetten én als tweede straatfotografie in zwart-wit. De jury had een hele kluif aan het beoordelen van de twintig prachtige foto’s. De foto’s en al het jurycommentaar is op MooiSchijndel.nl terug te lezen.

“De eerste opdrachten zijn achter de rug en onze eerste indruk is: Wauw, wat een niveau!,” aldus de jury van Foto Keetels. “Hoewel er verschillen zijn in de resultaten en de beoordelingen leeft bij ons het idee dat het een sterk deelnemersveld is dat elkaar echt niet veel lijkt te ontlopen. Dat belooft wat! De pitchclips die de kandidaten meegestuurd hebben, geven ons een goede inkijk in de ideeën en gedachtegangen achter de foto’s. Alle kandidaten hebben een eigen visie, er is écht nagedacht over de foto’s. En dat zien we ook terug. Straatfotografie in zwart-wit was een ietwat gevreesde en tegelijkertijd gave opdracht. Daarvoor moet je toch een drempel over stappen. Dat heeft iedereen voortreffelijk gedaan. De opdracht dier in kleur was iets laagdrempeliger, maar heeft niettemin tot verrassende, mooie en creatieve foto’s geleid. Wij zijn als jury kortom zeer tevreden”!

Iedere opdracht leverde een eigen winnaar op, wat uiteindelijk leidde tot een blokwinnaar. 

Dier in kleur
Lara van den Broek heeft de opdracht ‘Dier in kleur’ het beste uitgevoerd, met een 9 als gemiddeld cijfer een heel sterk begin. De jury heeft dan ook lovende woorden over voor deze foto: “Het paardenhoofd omringt door zwart is ronduit fantastisch gefotografeerd. Een logische keuze voor een centrale compositie, de ogen op de juiste ogen en technisch haast feilloos uitgevoerd – doorgaans vermijden we een diafragma boven F/16 omwille van de lenskwaliteit. Maar de kwaliteit is top. Geweldig!”

Straatfotografie in zwart-wit
Bij straatfotografie in zwart-wit is Petra van den Bersselaar – Quirijns de winnaar geworden met een gemiddeld cijfer van 8.5. De jury zegt over de foto het volgende: “De straatfoto is mooi gekaderd. De man met de sigaret heeft de juiste kijkruimte gekregen en vangt subtiel het licht. Ook het contrast tussen de sigaret en de flesjes parfum die hij verkoopt is mooi. Goede, logische instellingen. Het meest bijzondere detail in de foto: de lichtjes / twinkeling in de ogen van de man. Zo komt zijn blik echt tot leven!

Blokwinnaar
Dankzij een 7.8 bij de opdracht straatfotografie zwart-wit en een 9 bij ‘Dier in kleur’ is Lara van den Broek de eerste blokwinnaar geworden. Zij mag bij De Spar een boodschappenpakket op gaan halen.

Tussenstand
1. Lara van den Broek 8,4
2. Johan de Jong 8
3. Netty van Bijnen 7,95
4. Charlotte Keijzer 7,9
5. Petra van den Bersselaar 7,85
6. Jesse Brouwer 7,65
7. Carola Fasol 7,65
8. Ton van Boerdonk 7,55
9. Elmie Brust 7,5
10. Rianne van Boxtel 7,2

Lees hieronder alle juryrapporten en bekijk alle foto’s die ingezonden zijn.

1. Petra van den Bersselaar – Quirijns


Straatfotografie in zwart-wit - Petra van den Bersselaar

De straatfoto is mooi gekaderd. De man met de sigaret heeft de juiste kijkruimte gekregen en vangt subtiel het licht. Ook het contrast tussen de sigaret en de flesjes parfum die hij verkoopt is mooi. Goede, logische instellingen. Het meest bijzondere detail in de foto: de lichtjes / twinkeling in de ogen van de man. Zo komt zijn blik echt tot leven!


Dier in kleur - Petra van den Bersselaar

Contrast gecreëerd in een kleurenfoto door een donker schaap precies tussen twee lichte schapen in te fotograferen; de lichte schapen als bodyguards voor het donkere schaap? De scherptediepte legt de aandacht op de fantastische straffe blik van het donkere schaap. De onscherpe schapen vertegenwoordigen wel een behoorlijk vlak in de foto dat op het randje van storend balanceert. Keurige foto, met goede instellingen.

Straatfotografie in zwart-wit
Compositie: 9
Techniek: 8
Impact: 8,5
Gemiddeld: 8,5

Dier in kleur
Compositie: 7
Techniek: 7
Impact: 7,5
Gemiddeld: 7,2

2. Ton van Boerdonk


Straatfotografie in zwart-wit - Ton van Boerdonk

Een goed idee voor de straatfoto; schoolgaande jeugd door weer en wind. Juist gebruik gemaakt van het slechte weer, dat waarderen we. Je ziet de weersomstandigheden, goede sluitertijd dus, én je ziet écht de inspanning die de kinderen leveren om te fietsen. Prima kader ook.


Dier in kleur - Ton van Boerdonk

De duif is goed gespot! Natuur die zich aanpast, een nest in rode A van de HEMA. Die letters hangen hoog aan de gevel en de moeite die genomen is door met een trap op hoogte te komen, komt het beeld ten goede; de duif komt zo beter in beeld én beter tot zijn recht. Misschien hadden we hier graag wat meer van de A gezien, tegelijkertijd begrijpen we de uitsnede ook, waarin de natuur is weerspiegeld.

Kudos voor de geweldige pitchclips!

Straatfotografie in zwart-wit
Compositie: 8
Techniek: 7,5
Impact: 8
Gemiddeld: 7,8

Dier in kleur
Compositie: 7,5
Techniek: 7
Impact: 7,5
Gemiddeld: 7,3

3. Lara van den Broek


Straatfotografie in zwart-wit - Lara van den Broek

Wat een moment! Geert Wilders omringd door beveiliging en journalisten. Een blik in zijn realiteit. Daarbij nog beveiliging op afstand en mensen die uit het raam kijken. Het zwart-wit komt super over in dit beeld, met uitstekende contrasten tussen licht en donker. Balans. En misschien gebeurt er net iets teveel in dit beeld; de mensen in het raam kijken het kader uit, het was sterker geweest als ze naar de meute waarin Wilders zich bevindt keken.


Dier in kleur - Lara van den Broek

Het paardenhoofd omringt door zwart is ronduit fantastisch gefotografeerd. Een logische keuze voor een centrale compositie, de ogen op de juiste ogen en technisch haast feilloos uitgevoerd – doorgaans vermijden we een diafragma boven F/16 omwille van de lenskwaliteit. Maar de kwaliteit is top. Geweldig!

Straatfotografie in zwart-wit
Compositie: 7,5
Techniek: 8
Impact: 8
Gemiddeld: 7,8

Dier in kleur
Compositie: 9
Techniek: 9
Impact: 9
Gemiddeld: 9

4. Carola Fasol


Straatfotografie in zwart-wit - Carola Fasol

Stad en dorp afgewandeld voor een straatfoto en uiteindelijk in Eindhoven deze foto genomen. De industrie bovenin duidt de plek aan en creëert goede lijnen in het beeld. Bovendien zorgt het voor diepte. De wachtende vrouwen zijn allemaal donker gekleed en dat contrasteert met een lichte gebouw erachter. Pakt goed uit.


Dier in kleur - Carola Fasol

Door de goed gecreëerde scherptediepte kijk je direct naar de haarscherpe ogen van de hond. Zo stuurt scherptediepte keurig de aandacht van de kijker. Misschien missen net een beetje ruimte aan de rechterkant. De witte vacht is iets overbelicht. Maar: mooi beeld!

Straatfotografie in zwart-wit
Compositie: 7,5
Techniek: 7,5
Impact: 7
Gemiddeld: 7,3

Dier in kleur
Compositie: 7,5
Techniek: 8,5
Impact: 8
Gemiddeld: 8

5. Elmie Brust


Straatfotografie in zwart-wit - Elmie Brust

Een doorkijkje op de weekmarkt. Een doorkijkje dat meerdere doelen dient: het kadert, geeft diepte én het zorgt ervoor dat het een oprecht portret is. De man heeft niet geweten dat hij op de foto werd gezet. Het donkere vlak – zeil? – linksboven is misschien wat dominant aanwezig, maar voor de rest een naturel en treffend straatbeeld.


Dier in kleur - Elmie Brust

De details op de hondenneus zijn prachtig zichtbaar en echt scherp. Een verrassende en eigenzinnige keuze om alleen de neus vast te leggen, dat vinden we helemaal prima. Het licht in het oog trekt de aandacht wel iets weg van de neus, wat toch het onderwerp van deze foto is.

Straatfotografie in zwart-wit
Compositie: 7,5
Techniek: 7,5
Impact: 7,5
Gemiddeld: 7,5

Dier in kleur
Compositie: 7
Techniek: 7,5
Impact: 8
Gemiddeld 7,5

6. Charlotte Keijzer


Straatfotografie in zwart-wit - Charlotte Keijzer

Een rondje Den Bosch heeft deze foto met een helder thema opgeleverd: mobiliteit. De foto heeft terecht als naam ‘Op weg’ gekregen. De lijnen van de fietsen en de lampen en ook het donker naar het licht, sturen de aandacht subtiel naar de uitgang van de fietsenstalling. Waar precies iemand in beweging voorbij loopt. Daar zien we bovendien de lift en de roltrap, ook middelen voor verplaatsing. Door nog iets schuiner te gaan staan op de fietsen rechts in beeld, was de diagonaal nog iets sterker geweest, maar gewoon een prima foto dit!


Dier in kleur - Charlotte Keijzer

De pauw is uitstekend gekaderd! Mooie kijkruimte, treffende kleuren ook. Erg mooi. De pauw is een dier bij uitstek dat je in kleur vast wilt leggen, daar is goed over nagedacht. De ISO is vrij hoog en gezien de gekozen sluitertijd wellicht net iets hoger dan nodig in deze situatie.

Straatfotografie in zwart-wit
Compositie: 7,5
Techniek: 7,5
Impact: 7,5
Gemiddeld 7,5

Dier in kleur
Compositie: 9
Techniek: 7
Impact: 9
Gemiddeld 8,3

7. Johan de Jong


Straatfotografie in zwart-wit - Johan de Jong

Voor iemand die niet geboren en getogen is in Schijndel een zeer treffend en herkenbaar straatbeeld vastgelegd. Vanuit de Pompstraat de doorkijk richting de kerk. Het beeld is heel sterk door zijn eenvoud en rust. Het is mooi naturel. Bovendien is het technisch gezien een nachtfoto, die qua scherpte en belichting goed is uitgevoerd. Door het gekozen diafragma krijgen de lichten een stervorm en zijn ze niet gaan overstralen in de foto. Het kozijn kruipt links net in beeld, dat had net buiten het kader mogen liggen, om die rand rustiger te houden en de aandacht nog sneller door de straat naar de kerk te laten gaan.


Dier in kleur - Johan de Jong

Ook in de foto van het paardenhoofd zien we naturel en eenvoud weer samenkomen. Dat komt deze foto absoluut ten goede. Geen opsmuk, niet geborsteld (zeggen we dat goed?) en dat is eigenlijk wel mooi om te zien in een wereld waarin het uiterlijk (helaas) zo belangrijk is. Misschien verdient de foto net een beetje meer ruimte boven de oren en onder de neus. De tralies zijn precies recht, evenwijdig en het enige dat perfecte symmetrie voorkomt is het lijf van het paard rechts. Maar dat is geenszins storend.

Straatfotografie in zwart-wit
Compositie: 8
Techniek: 9
Impact: 8
Gemiddeld: 8,3

Dier in kleur
Compositie: 7,5
Techniek: 8
Impact: 7,5
Gemiddeld: 7,7

8. Rianne van Boxtel


Straatfotografie in zwart-wit - Rianne van Boxtel

Na een paar tellen zie je het pas: het poortje dat uitkomt op de markt. Het detail van het bord van Dansen bij Jansen is mooi. De timing van de foto is goed, want daardoor is het stel in silhouet en krijgt het juist de aandacht. De beweging in de personen links daarvan zorgen een beetje voor twijfel; enerzijds een mooi element in beweging, anderzijds leidt het een beetje af van het stel. De foto staand of vierkant was in onze ogen sterker geweest.


Dier in kleur - Rianne van Boxtel

Door het goed gevulde kader krijgen we een haast intieme foto van de schapen. En hoewel we meerdere schapen zien, vallen de twee in het midden op. Ze kijken in de camera en lijken een mening te vormen over de fotografe (zoals ze zelf ook stelt in haar pitchclip). Wie is Shaun? De ISO en sluitertijd zijn onnodig geweest voor deze foto. Daardoor zien we wat ruis.

Straatfotografie in zwart-wit
Compositie: 6,5
Techniek: 7,5
Impact: 7,5
Gemiddeld: 7,2

Dier in kleur
Compositie: 7,5
Techniek: 6,5
Impact: 7,5
Gemiddeld: 7,2

9. Jesse Brouwer


Straatfotografie in zwart-wit - Jesse Brouwer

De opdracht straatfotografie gebruikt om een fijne jeugdherinnering te tonen; samen naar de markt. Het beeld is niet meer zo typisch als het eens was. De markt is helaas minder in zwang. Toch zien we hier jong én oud in een beeld. Geduld betracht om een gemêleerd gezelschap aan de kraam te hebben. Mooi! Het beeld is niet echt spannend, op het leuke detail na van het kind dat even brutaal tegen de kraam schopt.


Dier in kleur - Jesse Brouwer

Geduld is een schone zaak én zeer belangrijk voor een natuurfotograaf. Want een dier vastleggen is één ding, maar het vastleggen op het juiste moment, op het moment dat je zelf in gedachten hebt, is kwaliteit die je moet bezitten. Dat is gelukt! Ooievaars in beweging en dicht bij elkaar. Misschien was het mooier geweest als we alleen blauwe lucht eromheen hadden gezien, maar we beseffen ons dat dat vanuit de fotografische hoek waarschijnlijk niet mogelijk was. Netjes!

Straatfotografie in zwart-wit
Compositie: 7
Techniek: 7
Impact: 7
Gemiddeld: 7

Dier in kleur
Compositie: 8
Techniek: 8,5
Impact: 8,5
Gemiddeld: 8,3

10. Netty van Bijnen


Straatfotografie in zwart-wit - Netty van Bijnen

De straatfoto vertelt, zoals de fotografe in de pitchclip ook zegt, zelf het verhaal: een vrouw met rookverslaving. De houding, de noodzakelijke trek aan de sigaret. Mooi getroffen én uitstekend getimed beeld. Een oprecht straatportret.


Dier in kleur - Netty van Bijnen

De scherptediepte klopt helemaal in de foto met de hond, dat maakt het een aangenaam beeld om naar de te kijken. Goede belichting en kleuren. Het balletje een mooi detail, de hond die er met een gefocuste blik naar kijkt. Dat maakt dit een sterke foto. En wij denken dat, juist om de connectie tussen het balletje en de blik te versterken, de foto een krappere uitsnede had verdiend. Het lijf van de hond voegt minder toe. De sluitertijd is korter dan nodig is, waardoor de ISO hoger is dan nodig voor deze foto.

Straatfotografie in zwart-wit
Compositie: 7,5
Techniek: 8
Impact: 9
Gemiddeld: 8,2

Dier in kleur
Compositie: 7
Techniek: 8,5
Impact: 7,5
Gemiddeld: 7,7

Thuisdeelnemers
Ook de thuisdeelnemer hebben hun best gedaan om het perfecte plaatje te schieten van een dier in kleur. Deze inzendingen zijn vanaf woensdagavond allemaal online te bekijken. Daar kan dan ook gestemd worden op jouw favoriet. Deze maakt net als de blokwinnaar kans op een overheerlijk boodschappenpakket van De Spar.

De volgende opdracht komt vrijdag 24 maart online.

Dier in kleur
Straatfotografie in zwart-wit
Dier in kleur
Straatfotografie in zwart-wit
Dier in kleur
Straatfotografie in zwart-wit
Straatfotografie in zwart-wit
Dier in kleur
Straatfotografie in zwart-wit
Dier in kleur
Straatfotografie in zwart-wit
Dier in kleur
Dier in kleur
Straatfotografie in zwart-wit
Straatfotografie in zwart-wit
Dier in kleur
Straatfotografie in zwart-wit
Dier in kleur
Straatfotografie in zwart-wit
Dier in kleur

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant