Koninklijke Erepenning voor EHBO vereniging Schijndel. Foto: Pascal van Oers
Koninklijke Erepenning voor EHBO vereniging Schijndel. Foto: Pascal van Oers Foto: Pascal van Oers

Zonder EHBO geen evenementen

Human Interest Human Interest 197 keer gelezen

SCHIJNDEL | Een Koninklijke Erepenning werd afgelopen zaterdagavond overhandigd tijdens het feestelijke 75-jarige jubileum voor de EHBO-vereniging van Schijndel in De Nachtegaal. “Het is méér dan even pleisters plakken, je moet onder hoge stress weten wat je moet doen en slachtoffers geruststellen door te zeggen hoe je hen gaat helpen.” 

Door: Cis van Pinxteren.

Voorzitter Anne Oremans zit vanaf haar zestiende bij de EHBO vereniging als lid gekoppeld aan zwemvereniging Neptunes. “Voor de reddingsbrigadediploma’s is een EHBO diploma verplicht en ik had het op mijn werk ook nodig. Zo’n diploma is handig om te hebben omdat je vaker onverwachts een situatie tegenkomt waarbij je denkt ‘wat moet ik nu doen’. Er was een mevrouw die laatst een stoeprandje miste en zo uit haar rolstoel is gevallen, in zo’n situatie is het belangrijk om haar gerust te stellen, terug in de rolstoel te helpen of juist in te schatten of je de ambulance moet bellen.” In de hectiek van een stressvolle noodsituatie kan de kennis van eerste hulp letterlijk van levensbelang zijn.

‘Meer dan pleisters plakken’
De moeilijkheid en het nut van eerste hulp vallen niet te onderschatten. “Het is méér dan even pleisters plakken, je moet onder hoge stress weten wat je moet doen en slachtoffers geruststellen door te zeggen hoe je hen gaat helpen. Je valt terug op je vertrouwde automatismen die je leert tijdens het oefenen, bij een oproep waarbij je moet reanimeren kan ik je vertellen dat je alles uit de cursus weer paraat hebt”, zegt secretaris Marion van Oers. Voor evenementen is een EHBO-post met vrijwilligers wettelijk verplicht. Bernadine Wolven, 32 jaar EHBO’er, leidt de evenementenbegeleiding van vrijwilligers. Wolven: “We hebben 84 leden inclusief ereleden waarvan er hooguit twintig actief zijn. Het is moeilijk om vrijwilligers te vinden.” De actieve Schijndelse EHBO’ers helpen mee als vrijwilliger bij 21 verschillende evenementen zoals het 1 Ander Festival, de Brabant Boys Cup, Hartemért en de Koningsspelen. Mochten er geen vrijwillige EHBO’ers gevonden worden voor een evenement dan worden er duurdere professionele medische hulp ingehuurd.

Nieuwe basiscursus 
Een nieuwe twee jaar geldige cursus basis-EHBO Oranjekruis startte onlangs, dit wil de vereniging elk jaar doen. “Voor de volgende cursus kan je je nog aanmelden via de website: www.ehbo-schijndel.nl, door te bellen naar 06-11102848 of mail marion@ehbo-schijndel.nl”, zegt Van Oers. De vaardigheden die je nodig hebt om een diploma geldig te houden moeten regelmatig worden bijgespijkerd. De handelingen veranderen namelijk voortdurend.

Van Oers: “Bij reanimeren bleek uit recent onderzoek dat het gebruik van de kin-liftmethode beter is om de ademweg vrij te maken en het slachtoffer minder te bewegen. Ook het gebruik van een tourniquet (knelverband om zeer ernstige bloedingen te stoppen) is opgenomen in de cursus omdat steek- en schietwonden helaas vaker voorkomen.” Een klein deel van de EHBO vaardigheden leer je bij een BHV(bedrijfshulpverlener)-cursus die gericht is voor bedrijfsongelukken. De ontwikkeling van meer BHV’ers zorgt voor minder aanwas van nieuwe EHBO-leden, maar er is hoop. “We bespeuren een trend. Een bedrijf ruilde de BHV-EHBO in voor de Oranjekruis-EHBO omdat hij de BHV niet toereikend genoeg vond. BHV is toegespitst op het specifieke bedrijf en levensreddende hulp”, zegt EHBO’er Wim van de Wetering.

De Schijndelse tak van eerste hulp bij ongevallen begon al vóór de Tweede Wereldoorlog maar stopte wegens de bezetting. Een twaalftal slaagde in 1948 voor de nieuwe EHBO-cursus en zij hebben de nieuwe vereniging opgezet met als eerste voorzitter meneer Dufhuis. Wolven: “We hebben ook de mensen uitgenodigd die in het bestuur of als voormalig lid bij de vereniging betrokken waren. Dankzij hun bestaan we nu 75 jaar. Er wacht ons bovendien een mooie verrassing.” De Koninklijke Erepenning is de kroon van waardering voor de missie en het doel van de vereniging die na 75 jaar nog steeds hetzelfde is. Oremans: “Het is ontzettend fijn om je medemens te helpen met medische zorg en iemand gerust te stellen. Dat belang staat op één. Zo voorkom je onnodig letsel voordat er professionele hulp ter plaatse is.”

Uit de krant

Uit de krant