Aankondiging opdracht 1 en 2
Aankondiging opdracht 1 en 2 Foto:

Eerste opdrachtenblok Het Perfecte Plaatje Schijndel

Human Interest Het Perfecte Plaatje Schijndel Human Interest 744 keer gelezen

SCHIJNDEL | Het Perfecte Plaatje Schijndel 2023 gaat beginnen! De spelregels zijn hetzelfde als tijdens de eerste editie. De foto’s moeten gemaakt zijn tijdens de opdrachtperiode, kandidaten mogen dus geen foto uit hun archief gebruiken. Het bewerken van foto’s op helderheid, kleur en contrast is toegestaan. Fotomanipulatie is niet toegestaan. Hieronder verstaan we het knippen en plakken van meerdere foto’s tot één geheel en het wegpoetsen van elementen onder andere.

We zoeken niet zomaar naar een goede foto, maar naar het perfecte plaatje. Wees dus niet zomaar tevreden en kijk kritisch naar je foto’s. Besteed veel aandacht aan je voorbereiding – het creatieve idee en hoe het uit te voeren – alsmede aan de compositie en het licht. Compositie en licht zijn zó belangrijk! Deze zaken staan los van het materiaal waarmee je fotografeert, dit moet je zelf zien als fotograaf.

Bekijk snel in onderstaande video welke opdrachten de kandidaten te wachten staan.


Pitchclip
Echter is er een ding anders dan vorige editie. Deze editie vragen we de deelnemers een zogenaamde pitchclip in te sturen. Hierbij leggen zij uit waarom en hoe zij de foto hebben gemaakt, maar vooral ook waarom dit ‘Het Perfecte Plaatje’ is. Deze mag samen met de foto’s zondag 19 maart: uiterlijk 23:59 uur gestuurd worden naar redactie@mooischijndel.nl.

Tien deelnemers
Deze tien deelnemers gaan dit jaar de strijd met elkaar aan met de acht uiteenlopende opdrachten.

Lara van den Broek
Jesse Brouwer
Johan de Jong
Charlotte Keizer
Rianne van Boxtel
Petra van den Bersselaar
Ton van Boerdonk
Netty van Bijnen
Elmie Brust
Carola Fasol


Eerste twee opdrachten
Bij het eerste opdrachtenblok hebben we er voor gekozen om een opdracht in zwart wit te doen en de andere in kleur. Hiermee ontstaat er een contrast tussen de opdrachten.

Straatfotografie in zwart-wit
Bevries een uniek en spontaan moment in zwart-wit. Kleur leidt af terwijl zwart-wit de naakte waarheid van een foto laat zien. De essentie. Onderschat zwart-wit fotografie niet. Fouten vallen sneller op. Wil je een sterk contrast? Ga dan als de zon schijnt, je krijgt fellere hooglichten en meer donkere schaduwen in je foto. Denk in lijnen en contrasten, in ongeregiseerde blikken van mensen. Probeer hét moment te vangen.


Een straatbeeld van Schijndel tijdens de lockdown periode - Foto Keetels

Dier in kleur
In contrast met de andere opdracht nu juist wel een kleurenfoto, van een dier. Dat mag een huisdier zijn, van de kinderboerderij, een vogel of een dier uit een dierentuin. Maakt niet uit. Maar het gaat wel om een goede foto. Laat je het dier geheel zien of maar een deel ervan? Ga je voor een portret of laat je het dier in actie zien? Ook bij deze opdracht zijn genoeg keuzes te maken.


Om zo’n foto te maken zal je als fotograaf een lager perspectief op moeten zoeken.

Namens Foto Keetels en DeMooiSchijndelKrant wensen wij de deelnemers heel veel succes!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant